2021-06-15 18:00

Ungern - Portugal

Kan hemmanationen överleva dödens grupp?
Willi Orban

Kan hemmanationen överleva dödens grupp?

Ska Ungern ta sig ur dödens grupp är minst en poäng nödvändigt mot Portugal.

2016 spelade Ungern sista första mästerskap sedan VM i Mexiko 1986, och där bjöd de på en ganska offensiv fotboll vilket gjorde att de vann gruppen före Island, Portugal och Österrike. Tyvärr för Ungerns del tog energin slut efter gruppspelet och det tog tvärstopp mot Belgien i åttondelsfinalen med en klar 4-0 förlust.

Ungern tog sig till detta mästerskap genom att slå Erik Hamrens Island i Nations Legue play-off med det avgörande målet av RB Leipzigs supertalang Dominik Szobozlai som tyvärr kommer missa detta mästerskap på grund av skada.

I detta mästerskap har man hamnat i samma grupp med det tre senaste mästarna från det tre senaste stora mästerskapen, 2014 världsmästare Tyskland, 2018 världsmästaren Frankrike och de regerande EM-mästarna Portugal, som man går upp först mot tisdagen 15 juni på Puskas Arena hemma i Budapest.

Ett Portugal som har visat upp stabila resultat i år kommer från en klar vinst mot Litauen efter klara 4-0. Portugal som eventuellt har den starkaste offensiven i hela turneringen med ett överflöde av offensiva spelare så som Ronaldo, Diogo Jota, Bernado Silva, Andre Silva och Bruno Fernandez. Defensiven hålls ihop med mittbacksparet Dias och Pepe. Tyvärr missar Cancelo mästerskapet efter har insjuknat i Corona.

Om Portugals styrka ligger i offensiven så ligger Ungerns i deras defensiv, ett insläppt mål på de fyra senaste matcherna – dock mot motstånd som Andorra, San Marino, Cypern och Irland. Ungern kommer att ställa upp med formation 3-5-2 som troligen, mot dessa motstånd, kommer mer se ut som 5-3-2.

Med tanke på att Dominik Szoboszlai missar mästerskapet hittar vi Ungerns viktigaste spelare längst bak i banan. I målet hittar vi RB Leipzigs målvakt Péter Gulási som är en stabil målvakt som sällan gör misstag. Framför Gulási hittar vi framförallt två viktiga kuggar i Ungerns ”trebackslinje”. Vi har Fenerbahces talang Attila Szalai, som bland annat kopplas samman med Leicester City. Bredvid Szalai finns Willi Orban som har en kanonsäsong i RB Leipzig bakom sig. Han hade möjlighet att representera både Tyskland och Polen men valde Ungern, primärt före Polen.

Ska Ungern ha någon möjlighet att ta sig vidare ur denna grupp måste defensiven sitta till 100%. Även fast det gör det måste Roland Sallai och Adam Szalai visa sig vara väldigt effektiva längst fram i banan. Men en poäng mot Portugal känns nödvändigt för att Ungern ska någon chans att ta sig vidare ur dödens grupp.

Eventuella startelvor
Ungern ( 3-5-2 ) Gulási - Szalai, Orban, Fiola -  Lovrenscics, Kleinheisler, Nagy ,Schäfer, Holender - Sallai, Szalai

Portugal ( 4-3-3 ) Patricio -  Guerriero, Pepe, Dias, Semedo - Moutinho, Fernandes, Neves - Jota, Ronaldo, Silva

Matchfakta:
När: 15/6 2021
Tid: 18:00
Var: Puskás Arena, Budapest
Tv: Svt 2

Niklas Löfberg2021-06-15 00:30:00
Author

Fler artiklar om Ungern