Ungern föll tungt mot Portugal

En beundransvärd insats av Ungern i 80 minuter, en bedrövlig insats i tio minuter. Ungern förlorade mot Portugal med 3-0 i premiären i Budapest och tyvärr gick nog tåget för Ungern redan i första matchen.

Ungerns startelva (3-5-2) Gulacsi – Szalai, Orban, Botka – Fiola (89´), Schäfer (66´), Nagy (89´), Klienheisler (78´), Lovrencsis (78´) – Sallai (78´), Szalai.
Inhoppare: Nego (66´), Sigér (78´), Schön (78´), R. Varga (89´), K. Varga (89`)

Portugals startelva (4-2-3-1)  Patricio – Guerreiro, Dias, Pepe, Semendo – Carvalho(81´), Pereira – Jota (81´), Fernandes (89´), B. Silva (71´) – Ronaldo.
Inhoppare: R. Silva (71'), Sanches (81´), A. Silva (81´), Moutinho, (89´)

I första halvlek började, som många trodde, med att Portugal förde matchen men portugiserna hade svårt att skapa någon jättechans. Willi Orbán höll ihop det ungerska försvaret bra och gjorde en jättebrytning på Silvas försök som var en av få gånger Portugal kom igenom. Willi Orban hade kanske varit matchens spelare om fotbollsmatcher bara hade spelats i 80 minuter, men tyvärr för Orban så gör man inte det.

På mittfältet skapade Nagy och framförallt Schäfer oreda med det portugisiska mittfält som tvingades spela väldigt mycket i sidled, vilket ledde till ett långsamt matchtempo stundtals – något som passade ungrarna bättre. Även på topp stångades Szalai med de portugisiska backarna på ett föredömligt sätt och skapade en hel del frisparkar för Ungern.

Ungern följde sin matchplan på ett mycket bra sätt vilket var en effekt av att Portugal bara hade en riktigt farlig chans i slutet av första halvlek då Ronaldo mötte upp ett inlägg från vänster vid straffpunkten och sköt strax över.

I andra halvlek började Ungern bättre och vågade hålla i bollen mer och verkade ha en offensivare plan. Men Portugals kvalitet gjorde att de tog över mer och mer. Men Ungern fortsatte spela en bra defensiv fotboll och kom med lite uppstickare och i den sjuttionionde minuten sköt inhopparen Schön 1-0 till Ungern efter fint anfall på vänsterkanten. Men målet skulle dömas, helt korrekt, bort för offside.

Efter detta verkade det som om luften gick ur Ungern och i den åttiofjärde minuten mötte Guerreiro upp ett inspel från vänsterkanten och fick iväg ett halvdåligt skott som tyvärr tog på Orban och ställde målvakten Gulácsi helt, som i övrigt hade gjort en väldigt bra och stabil match. Några minuter senare var Orban framme igen och drog ner en portugis i straffområdet. Ronaldo la upp bollen på straffpunkten och sköt in sig i EM-historien som turneringens bästa målskytt genom tiderna. Senare skulle Portugal avsluta matchen vackert genom att zick-zack-passa sig igenom Ungerns försvar och Ronaldo rullade vackert in bollen bakom en chanslös Gulácsi i mål.

Portugal kommer lämna Puskas Arena med tre poäng och tre plus i målskillnad. Med tanke på att Nordirland gick vidare till åttondelsfinal i EM 2016 som sämsta trea med 3 poäng och en målskillnad på 0 kan Portugals resultat ikväll räcka väldigt långt bara det, såvida man inte faller ihop totalt mot Tyskland och Frankrike. För Ungern ser det betydligt mörkare ut och nu måste man göra två bragdmatcher mot Frankrike och Tyskland, och även det kanske inte räcker.