Tyskland - Ungern
2 - 2

Ett halvt mirakel
Ungern är utslagna - men man gav det sannerligen en chans

Ungern behövde ett mirakel för att ta sig ur dödens grupp, de fick ett halvt. Det ungerska landslaget var tio minuter från att ta sig ur dödens grupp. Nu blev det inte så och Ungern får åka hem till Budapest, men de förgyllde verkligen turneringen.

Tyskland började som många trodde med en offensiv fotboll och försökte ha mycket boll, vilket gjorde att Kimmich hade fin chans redan efter två-tre minuter. Men Ungern fortsatte att sticka upp på offensiva upptåg. Detta gjorde att Szalai nickade in 1-0 till Ungern efter ett fantastiskt inlägg av Adam Sallai. Just i detta läge var Tyskland sist i dödens grupp.

Efter detta fortsatte Tyskland att trampa runt på Ungerns planhalva men det saknades en hel del fantasi och utöver Hummles nick efter en hörna skapade Tyskland ingen jättechans.

Ju längre halvleken gick, desto fulare verkade spelet bli och himlen hade öppnade sig helt över München vilket ledde till att spelet blev långsammare – något som passade Ungern perfekt.

Andra halvlek började på samma sätt som den första slutade med fult blött spel. Tyskarna verkade helt sakna fantasi och fart och jag har nog inte sett Gundogan göra en sämre match. En som dock långsamt börja växa in i matchen var Toni Kroos som visade både fart och kraft. Tillslut orkade inte Ungern hålla i längre och Kai Havretz nickade in 1-1 efter att Gulacsi varit långt ute i straffområdet på ett tyskt inspel från en fast situation. Det var ett märkligt sätt för Ungern att släppa in ett mål på med tanke försvaret på fasta situationer som varit en av Ungerns starkaste sidor i detta mästerskap, även slarv från Gulacsi hör inte till vanligheten.

2-1 kom bara sekunder efter Tysklands kvittering

Sedan går allt väldigt snabbt och Ungern har knappt haft avspark innan bollen ligger i Tysklands mål igen.  Tyskarna verkade tro att slutspelet redan var säkrat för kvällen vilket gjorde att en av Ungerns bästa spelare i denna turnering, Andras Schäfer, kunde rusa genom Tysklands försvar och nicka in 2-1.

Här måste man berömma Joachim Löw som gjorde fem offensiva byten i andra halvlek, bland annat kom Tomas Muller in och gjorde skillnad men framförallt Leon Goretzka som inte bara gjorde 2-2 i den 84 fjärde matchminuten men införde lite fantasi i det tyska laget och bör ha spelat in sig i en startelva.

När alla matcher i dödens grupp var klar låg, som många trodde innan turneringen, Ungern sist i gruppen. Men håller man sig bara till fotbollen har Ungern inget att skämmas för. Man hamnade i en grupp med den svåraste motståndaren från varje seedningsgrupp. Man hamnade i grupp med Frankrike, Tyskland och Portugal.

Leker man med tanken att fotbollsgudarna varit lite snällare mot Ungern och att man hade hamnat i en grupp med Ukraina, Ryssland och Turkiet tror jag Ungern, med det fina spelet de visat upp i denna turnering, hade gått vidare ur gruppen. Men nu gjorde man inte det utan man hamnade i dödens grupp där man gjorde tre finfina matcher om man räknar bort sista de tio minuterna mot Portugal.

Skulle man sammanfatta Ungerns mästerskap måste man ge dem godkänt. Man gick inte vidare ur gruppen men man gav gruppen en charm som många inte hade räknat med innan turneringen.