Lagbanner
Comeback för Baroš i landslaget?
Milan Baroš har fått nöta bänk en hel del under säsongsinledningen i Mladá Boleslav.

Comeback för Baroš i landslaget?

Milan Baroš kämpar just nu för en plats i startelvan i sitt klubblag Mladá Boleslav. Enligt Tjeckiens förbundskapten Pavel Vrba kan han även slåss för en plats i EM-truppen.

Milan Baroš i nästa års EM i Frankrike? Ja, enligt Tjeckiens förbundskapten Pavel Vrba är det ingen omöjlighet. Tjeckien vann EM-kvalgrupp A och blev klart för sitt sjätte raka EM-slutspel redan i september. Under kvalets gång nominerades totalt sett 31 spelare, men till sommarens mästerskap i Frankrike finns chansen att även något nygammalt namn kommer med.
 
Det är åtta månader kvar till EM och mycket hinner hända under den tiden. Vrba själv utesluter inte möjligheten att spelare som under hans tid ännu inte fått chansen, fortfarande kan vara med och slåss om en plats i den tjeckiska EM-truppen.
 
Uttagningen till landslaget styrs av dagsform och skadeläget som snabbt kan förändras. För Pavel Vrba är det viktigt att kandidaterna till landslaget regelbundet får speltid. Av detta skäl är inte loppet helt kört för den gamle storstjärnan Milan Baroš, som blev skyttekung i EM 2004 och vann Champions League med sitt Liverpool 2005.
 
Just nu kämpar 34-årige Baroš för en plats i startelvan i den ambitiösa klubben Mladá Boleslav. Baroš var skadad i inledningen på säsongen och har inte ännu lyckats slå sig in i startelvan, vilket också beror på den hårda konkurrensen. Mladá Boleslav öser in mål i Synot Liga och ligger just nu på fjärde plats i tabellen. Totalt har laget gjort 25 mål på tio matcher, vilket är flest i ligan.
 
Om Baroš skulle göra bra ifrån sig under vårsäsongen kommer Vrba säkerligen att följa honom med intresse. ”Jag vet vad Bary kan. Sådana spelare finns det inte gott om. Frågan är om han vill återvända”, säger Vrba. På frågan om Baroš chanser att komma med i EM-truppen tillägger Vrba: ”Om han gör 15-20 mål under vårsäsongen, varför inte”.
 
Baroš är en av få spelare från den inhemska ligan som eventuellt kan bli aktuell för sommaren EM och som samtidigt inte redan har fått chansen under Pavel Vrbas tid som förbundskapten. Baroš klubbkamrater Ondrej Zahustel och Jakub Rada är kanske de spelare som annars ligger bäst till i den nyss nämnda katergorin.
 
Tiden får utvisa om Baroš gör comeback i landslaget, men att han fortfarande har kvalité råder det inget tvivel om. Det har han visat de gånger han blivit inbytt.

Det mesta talar i alla fall för att Baroš avslutar sin karriär i Mladá Boleslav, klubben som kanske spelar mest attraktiva fotbollen i Tjeckien just nu. Om Baroš själv fått välja, skulle det istället ha blivit moderklubben Baník Ostrava. Men efter att Baroš kritiserat ledningen i Ostrava offentligt för ett halvår sen, ville de inte ha honom längre. Baroš kritik var dock befogad. Klassiska Ostrava har misskötts och ligger just nu sist i Synot Liga. Hotet om nedflyttning är verkligen överhängande för klubben.
 

Martin martin.slavia@hotmail.se2015-10-19 20:55:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien