Slavia vann prestigederbyt mot Sparta
Jaromír Zmrhal närmast i bild. Slavia Prags derbyhjälte.

Det finns inte längre något obesegrat lag i Synot Liga. Slavia vann det prestigefyllda derbyt mot Sparta på Eden Arena med 1-0 tidigare idag. Därmed blev Spartas svit bruten av lagets värsta ärkerival.

Efter sju omgångar var Sparta Prag det enda obesegrade laget i Synot Liga, men i omgång 8 bröts den sviten av Spartas värsta rival, Slavia Prag. För Slavia var detta den tredje raka vinsten i ligan. Matchens enda mål kom i slutet på den första halvleken via ett distansskott från Jaromír Zmrhal och en tavla av Spartas målvakt David Bicík. Derbyt hade en härlig inramning trotts att vissa delar av läktaren stod tomma på grund av säkerhetsskäl.

Favoriten och serieledarna Sparta Prag var det lag som försökte styra matchen, men de vinröda hade förtvivlat svårt att skapa målchanser i den första halvleken. Slavia Prag kämpade tappert och låg hela tiden rätt i positionerna samtidigt som de väntade på att kontringslägen skulle uppstå. Taktiken fungerade utmärkt mot ett frustrerat Sparta. Slavia Prags ledningsmål kom precis före halvtid och var en aning turligt, men kort innan dess hade de rödvita haft två klara målchanser och halvtidsledningen var inte på något sätt orättvis. Båda lagen kunde ha fått varsin straff i den första halvleken för exakt samma förseelse, nämligen hands.

Sparta gjorde två byten i halvtid, men matchbilden blev i stort sett densamma när den andra halvleken drog igång. Slavia fick ännu fler kontringslägen. Bland annat hade Stochanzl ett friläge, men en fantastisk enhandsräddning av Bicík avvärjde Stochanzls chip. Lägen uppstod även för Sparta, som riskerade mer och mer ju längre matchen gick. Spartas bästa chans i matchen hade den nigerianske anfallaren Fatai, som prickade stolpen från nära håll i den 62 minuten.

Luckorna i Spartas defensiv blev dock allt större mot slutet av matchen och hade inte linjedomarna felaktigt vinkat bort så många kontringslägen för Slavia Prag skulle derbyt förmodligen varit avgjord tidigare. Istället skulle det bli nerv och dramatik enda in i det sista. I den fjärde övertidsminuten hade mittbacken Jakub Brabec ett jätteläge att kvittera, när han blev helt ren med Slavias målvakt Berkovec, men Brabec missade bollen helt. Slavia Prag kunde kort därefter jubla när slutsignalen ljöd i domarens pipa.