Lagbanner
Framgång för tjeckiska klubbar i Europa League
Sparta Prag slog ut FC Thun och tog sig till Europa League utan större dramatik. Slovan Liberec och Viktoria Plzen är de övriga två tjeckiska klubbar som under torsdagskvällen lyckades med exakt samma bedrift.

Framgång för tjeckiska klubbar i Europa League

Eftersom jag inte har publicerat några artiklar på länge kommer här en sammanfattning av hur det gått för de tjeckiska klubbarna i Europa League- och Champions League-kvalet.

Torsdagskvällens Europa League play-off blev lyckad för tjeckisk klubbfotboll då tre av fyra lag lyckades kvala in till in till turneringens gruppspelsfas. Men det kunde blivit ännu bättre då Jablonec var retligt nära att besegra och slå ut Ajax. Sparta Prag, Viktoria Plzen och Slovan Liberec kommer dock att spela i Europa League i höst. Låt oss sammanfatta hur det gått för samtliga tjeckiska lag ute i Europa.

Jablonec som slog ut FC Köpenhamn i omgången innan visste att de var underdogs och att de skulle få det tufft mot det Holländska storlaget Ajax, men Jablonec var inte långt ifrån en skräll. I bortamötet med Ajax hade Jablonec ett knappt övertag i målchanser även om Ajax hade mycket mer boll. Milik gav trotts det Ajax ledningen med 1-0 på straff i den andra halvleken, ett resultat som skulle stå sig matchen ut. Returen i Jablonec var helt jämn i målchanser.  Jablonec kom allra närmast ett ledningsmål i den 58:e minuten när slovaken Jan Greguš prickade stolpen från straffpunkten. Bara minuten senare blev Ajax decimerat till tio man efter att Bazoer fått rött kort. Jablonec jagade förtvivlat ett ledingsmål in i det sista, men Ajax lyckades hålla undan och matchen slutade mållöst. Jablonec blev därmed utslaget med sammanlagt 0-1.

Sparta Prag hade varken turen eller domaren på sin sida när de blev utslagna i Champions League-kvalets tredje omgång mot CSKA Moskva. Det första mötet spelades i Moskva och slutade 2-2, ett resultat som speglade matchbilden ganska väl. CSKA missade visserligen en straff i den första halvleken, men Sparta Prag hade totalt sett minst lika många kvalificerade målchanser som ryssarna och kunde mycket väl ha vunnit denna match. I hemmareturen fick Sparta en riktig drömstart. Krejcí gav Sparta ledningen i den 6:e minuten och Fatai utökade i den till 2-0 i den 16:e minuten. Fatai var också nära att göra 3-0, men sen gick allting åt skogen för Sparta, som hade både domaren och stolparna emot sig i denna match. Detta kombinerat med individuella misstag från Sparta, gjorde att CSKA lyckades vända matchen till 2-3. Efter slutsignalen var Spartas tränare Zdenek Šcasný mycket upprörd på domaren, som bland annat berövade Sparta en solklar straff och visade ut Marek Matejovský i den 65:e minuten efter en närkamp med CSKA-brassen Fernandes, där den sistnämnde spelat ordentligt mycket teater.  

Sparta Prags europaäventyr skulle dock fortsätta med play-off till Europa League där man fick en ganska gynnsam lottning, nämligen Schweiziska FC Thun. Efter att Sparta vunnit med 3-1 på hemmaplan blev det aldrig riktigt dramatiskt. Sparta Prag ledde större delen av bortareturen i en match som slutade 3-3. Därmed gick de vinröda laget från Prag vidare med sammanlagt 6-4.

Viktoria Plzen fick en riktigt kämpig start på säsongen då de blev utslagna i Champions League-kvalet mot Hapoel Tel Aviv med sammanlagt 3-2. Den svåra bortamatchen i Tel Aviv vann Plzen med 2-1 och ingenting tydde egentligen på att man skulle förlora hemmareturen. Plzen hade också i stort sett hela hemmamatchen under kontroll. Hapoel skapade ingenting samtidigt som Plzen bland annat hade en ribbträff. Men under den sista kvarten hände dock det som inte fick hända. Hapoel skapade två chanser och gjorde två mål. Skrällen var ett faktum och Plzen var nu utslaget. I och med förlusten mot Hapoel blev också Plzens svit på 13 raka segrar i Champions League-kvalsammanhang bruten.

Viktoria Plzen skulle dock, precis som Sparta Prag, revanschera sig i Europa Leagues Play-off. Serbiska Vojvodina besegrades med sammanlagt 5-0, (3-0 hemma och 2-0 borta). Resultaten är hyfsat imponerande med tanke på att Vojvodina slog ut Sampdoria i omgången innan med sammanlagt 4-2.

Slovan Liberec har fått en riktigt lyckad start på säsongen. Det går bra för dem i ligan och i onsdags blev också de klara för Europa League efter att ha besegrat kroatiska Hajduk Split både hemma och borta med 1-0. Liberec var snäppet vassare i båda matcherna även om det hela tiden var jämnt.  I omgången innan gick Liberec tämligen enkelt vidare efter att ha slagit ut israeliska Kiryat Shmona med sammanlagt 5-1, (2-1 hemma och 3-0 borta).

Det sista laget att nämna är Mladá Boleslav, vars Europaäventyr fick ett snöpligt och snabbt slut. Mladá Boleslav klev in i Europa League-kvalet tidigare än övriga tjeckiska lag, men blev tyvärr utslaget direkt. 2-2 sammanlagt och färre mål gjorda på bortaplan än norska Strömsgodset innebar en att drömmen om Europa League dog. Hemmaförlusten (1-2) mot Strömsgodset var Mladá Boleslavs första tävlingsmatch för säsongen och Strömsgodset hade säkert stor fördel av att man var mitt inne i säsong. I bortareturen på konstgräset lyckades tyvärr inte Mladá Boleslav vinna med mer än 1-0 trotts att laget jagade in i det sista.

I fredags lottades gruppspelet till Europa League och de tjeckiska lagen hamnade i följande grupper:

Grupp E: Villareal, Viktoria Plzen, Rapid Wien, Dinamo Minsk

Grupp F: Marseille, Braga, Slovan Liberec, Groningen

Grupp K: Schalke, APOEL, Sparta Prag, Asteras Tripolis
 

Martin 2015-08-30 01:10:00

Fler artiklar om Tjeckien