Lagbanner
Tjeckien vann dödens kvalgrupp utan att hålla nollan
Josef Šural gör 2-0-målet mot Holland.

Tjeckien vann dödens kvalgrupp utan att hålla nollan

Tjeckien besegrade Holland igår på Amsterdam Arena med 3-2 och vinner därmed sin EM-kvalgrupp. Detta trotts att laget inte lyckades hålla nollan en enda gång kvalet igenom. Vrbas offensiva spelidé och satsning på unga spelare från den inhemska ligan har gett resultat.

Med två omgångar kvar att spela var avancemanget till sommarens EM i Frankrike redan säkrat. Tjeckien ville dock avsluta kvalspelet med stil, vilket de också gjorde. Igår vann Tjeckien den sista kvalmatchen rättvist mot Holland borta med 3-2, trotts att tjeckerna spelade större delen av den matchen med tio man efter att mittbacken Marek Suchý blivit utvisad i den första halvleken. Tjeckien gjorde sex förändringar i startelvan efter förlustmatchen hemma mot Turkiet förra veckan och visade upp ett helt nytt ansikte. ”Snarare bekräftades vad jag trodde. Att det är bra att ge spelare från den tjeckiska ligan utrymme. Några av dem gjorde en väldigt bra insats”, svarade förbundskapten Pavel Vrba på frågan om matchen mot Holland avslöjade något nytt.

Hollands EM-drömmar hade gått i kras oavsett om de förlorat mot Tjeckien eller inte, eftersom Turkiet gjorde sitt och besegrade Island med 1-0 i den sista kvalomgången. För Tjeckiens del betyder segern att laget vinner den tuffa kvalgruppen två poäng före skrällgänget Island. Sammanfattningsvis har Tjeckien haft ett mycket lyckat EM-kval, då man vinner en av de allra svåraste grupperna. Detta trotts en hel del skadebekymmer under hela kvalets gång. I den senaste nomineringen saknades exempelvis spelare som Sivok, Vácha, Rosický och Pilar på grund av skador. David Limberský fanns inte heller med, men det handlade om en rattfylleskandal. Limberský har på sista tiden hamnat i ordentligt blåsväder efter att först ha åkt fast för rattfylla strax efter förrförra landslagssamlingen (läs här) och sedan dessutom firat ett mål för klubblaget Viktoria Plzen med en provokativ målgest, när han imiterade en bilförare.

Det positiva med Tjeckiens EM-kval är dock hur bra det gått trotts alla förändringar som Vrba har tvingats göra, oftast på grund av skador. I matchen mot Holland ersattes vänsterbacken Limberský av Werder Bremen-proffset Gebre Selassie, som normalt sett spelar på högerkanten, men igår visade att han kan spela på vilken kant som helst och dessutom göra det bra. Gårdagens match mot Holland var annars en match där de inhemska spelarna visade framfötterna, vilket i och för sig inte är något unikt när det kommer till denna EM-kvalkampanj.  Beträffande gårdagens match mot Holland tänker jag främst på Jírí Skalák (Mladá Boleslav), David Pavelka (Slovan Liberec), och Josef Šural (Slovan Liberec). Den sistnämnde blev dessutom målskytt för första gången i landslagströjan när han gjorde Tjeckiens 2-0-mål. Tidigare i kvalspelet har Sparta Prags Borek Dockal spelat en nyckelroll och gjort ett flertal viktiga mål. Pavel Vrba kommer nog att få problem när han ska välja vem som ska nomineras nästa gång och vilka spelare som ska finnas med i startelvan. Fast självklart är det ett angenämnt problem att konkurrensen har hårdnat och att det finns så pass många att välja mellan.

Det finns mycket som är anmärkningsvärt med EM-kvalgrupp A. Ingen trodde nog på förhand att Tjeckien och Island skulle sluta etta och tvåa i gruppen och att Holland inte ens skulle greja en plats i play-off. Värt att notera är också att Tjeckien, trotts att man vinner gruppen, inte lyckas hålla nollan i en enda match. Pavel Vrba har gjort succé med det tjeckiska landslaget sen han tillträdde, men vi väntar fortfarande på att Tjeckien ska hålla nollan i en landskamp, för det har inte skett i varken tävlingsmatcher eller träningsmatcher än så länge. Tjeckiens offensiva spelidé är nog en av förklaringarna. Man ska dock inte överdriva försvarsproblemen i landslaget. Tjeckien har totalt släppt in 14 mål på sina 10 kvalmatcher, vilket är för mycket, men det är inte extremt mycket i en så pass tuff kvalgrupp. Lägg dessutom till att Tjeckien gjorde 19 mål totalt, vilket gör dem till det produktivaste laget i grupp A. Detta är också något som gör Pavel Vrba mycket nöjd: ”Vi gjorde flest mål i gruppen, vilket karakteriserar den spelstil vi vill presentera”. Så länge Tjeckien gör fler mål än sina motståndare är spruckna nollor inget Vrba bekymrar sig över särskilt mycket. Som tränare har Vrba beskrivits som stenhård när det gäller det taktiska. De spelare som inte fullföljer sina taktiska åtaganden har Vrba svårt att förlåta. Felpassningar och andra individuella missar är en helt annan femma. Hittills har Vrbas tränarstil gett resultat för landslaget. Framtiden får utvisa om det fortsätter så.
 

Martin martin.slavia@hotmail.se2015-10-14 21:10:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien