Lagbanner
Tjeckisk klubbfotboll förbi holländsk
Tjeckisk klubbfotboll har stärkt sin ställning i Europa. I bild en av den inhemska ligans största profiler, den femfaldige skyttekungen David Lafata.

Tjeckisk klubbfotboll förbi holländsk

Direktplatsen till Champions League är väldigt nära. Tjeckisk klubbfotboll kommer att gå förbi holländsk klubbfotboll på Uefas rankning över koefficienter.

Nej, det är ingen prognos för vad som eventuellt kommer att ske. Tjeckisk klubbfotboll kommer att ha passerat holländsk när sommaren är slut och nästa säsong har inletts.

Just nu är den inhemska tjeckiska ligan rankad 13 i Europa och den holländska ligan är rankad 10. Här är en länk till Uefas rankning. Det faktum är varje enskild ligas koefficient baseras på resultat från de fem senaste säsongerna innebär att ett jätteras för Holland på rankningen är oundvikligt. När säsong 2016/2017 väl inleds kommer säsong 2011/2012 att räknas bort, vilket var en succésäsong för holländsk fotbolls vidkommande.

För att den tjeckiska ligan ska få den åtråvärda direktplatsen till Champions League säsong 2018/2019, det vill säga att den tjeckiska ligavinnaren inte behöver kvala in till turneringen, behöver Tjeckien klättra ett steg till på rankningen, från 13 till 12 plats. Detta måste ske när nästa säsong är slut och närmast att passera på rankningen över nationernas koefficienter är den tolfte-placerade schweiziska ligan i nuläget. Men det oundvikliga holländska raset innebär att Tjeckien inte nödvändigtvis behöver passera Schweiz för att få direktplatsen i Champions League. Det räcker med att behålla den tolfteplacering man kommer ha i inledningen på nästa säsong för att direktplatsen ska vara säkrad.

 

Martin 2016-05-20 22:40:00

Fler artiklar om Tjeckien