Lagbanner
En uppdatering
På lördag smäller det. Sparta vs Viktoria Plzen. Seriefinal i Synot Liga.

En uppdatering

Det har hänt väldigt mycket inom tjeckisk fotboll sen jag skrev senast. Jag tänkte i denna artikel kort sammanfatta det viktigaste som hänt och som är på gång. Det kommer att handla om Tjeckiens EM-kval, Synot Liga, Tjeckiska cupen och ungdomslandslagen.

Landslaget: Efter den lyckade starten på EM-kvalet åkte Tjeckien på sitt första poängtapp den 28 mars, i en match som alla förväntade sig att de skulle vinna. Lettland hemma på Eden i Prag blev allt annat än en lätt uppgift. Efter att länge ha legat under lyckades Václav Pilar rädda en poäng i slutminuten. Slutresultatet blev 1-1 i en av Tjeckiens sämsta tävlingsmatcher någonsin. Det värsta med resultatet var att det speglade matchbilden. Tjeckien behåller dock ledningen i grupp A, men det vill till att man spelar bättre i nästa kvalmatch borta mot Lars Lagerbäcks Island om man vill ha med sig någon poäng från den fighten. Tjeckien följde upp kryssmatchen mot Lettland med en förlust i en träningsmatch mot grannen Slovakien några dagar senare. Både Tjeckien och Slovakien ställde här upp med reservbetonade lag, inte minst Tjeckien som bytte ut hela sin startelva från matchen mot Lettland.

Synot Liga: Spänningen i ligan lever i allra högsta grad. Det handlar då framförallt om guldstriden. Viktoria Plzen, Sparta Prag och Jablonec har alla chans att vinna ligatiteln med blott fyra omgångar kvar, men ett rimligt antagande är att det egentligen bara handlar om tvåan Sparta och ligaledaren Plzen. Dessa två lag möts i en seriefinal på lördag som mycket väl kan avgöra titelstriden. Viktoria Plzen spelar på bortaplan och har tre poängs försprång ner till Sparta, vilket innebär att de säkerligen kommer vara väldigt nöjda med ett kryss i detta prestigemöte. Matchen visas direkt och kan ses gratis via denna länk, lördag klockan 19.15.

Vad beträffar bottenstriden så är det nästan säkert att påstå att Ceské Budejovice och Hradec Králové är lagen som trillar ner till den andra divisionen. Det ständiga krislaget Slavia Prag tog förra veckan en viktig 2-0-seger mot just Ceské Budejovice och hamnade därmed på relativt säker mark då man ligger nio poäng över nedflyttningsstrecket med fyra omgångar kvar att spela. Milan Škoda gjorde båda Slavias mål i den matchen och med femton gjorda mål totalt gick han därmed upp i delad skytteligaledning tillsammans med Sparta Prags David Lafata. Båda dessa herrar lär vara högaktuella för landslaget framöver. 

Tjeckiska cupen: Fyra lag finns kvar i kampen om cuptiteln. Liberec, Teplice, Mladá Boleslav och Jablonec. De två giganterna Sparta Prag och Viktoria Plzen blev båda överraskande utslagna redan i kvartsfinalen. Plzen blev utslagna på straffar mot Teplice och Sparta förlorade dubbelmötet mot Jablonec med sammanlagt 2-3, varpå Spartas ledning beslutade sig föra att sparka tränaren Viteslav Lavicka. Ett konstigt beslut kan tyckas, med tanke på att hoppet om ligatiteln hela tiden har levt för Sparta Prag. Nu talar mycket för att cupfinalen kommer att bli ett nordbömiskt derby mellan Liberec och Jablonec. Liberec vann nämligen sin första semifinalmatch i cupen mot Teplice med 3-0 och Jablonec bortaslog Mladá Boleslav med 2-1.

U21 EM i Tjeckien: Värdnationen Tjeckien laddar nu inför U21 EM juni. Nationens sista två träningsmatcher inför mästerskapet spelades redan i mars. Den första landskampen mot England förlorade Tjeckien med 0-1 och den andra matchen mot Portugal lyckades Tjeckien vinna med exakt samma siffror. Tjeckien har nu relativt nyligen spelat mot fyra av de åtta lag som deltar i mästerskapet. Läs gärna den längre artikeln om U21-landslaget här.
 
U17 EM i Bulgarien: Just nu pågår ett europamästerskap för pojkar under 17 år och Tjeckien har fått en lyckad start på turneringen, med en rättvis 1-0-seger i öppningsmatchen mot Slovenien i grupp B. I samma grupp förlorade Tjeckiens nästkommande motståndare Belgien med 0-2 mot Tyskland. I år är det för första gången sexton lag i detta mästerskap. Tidigare har turneringen bestått av åtta lag. På lördag spelar Tjeckien sin nästa match mot Belgien. De sex bästa lagen i U17 EM kommer att kvalificera sig till U17 VM i Chile, som spelas i oktober/november. Flera av matcherna i U17 EM visas på Eurosport.
 

Martin martin.slavia@hotmail.se2015-05-07 19:26:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien