Lagbanner
Plašil - En underskattad och impopulär doldis bland legender
Jaroslav Plašil i Bordeaux-tröjan.

Plašil - En underskattad och impopulär doldis bland legender

Rutinerade Jaroslav Plašil har aldrig varit särskilt populär hemma i Tjeckien. Den underskattade Bordeaux-mittfältaren har dock fler landskamper på sitt CV än spelare som Milan Baroš, Pavel Nedved och Jan Koller.

En gång han en var en jättetalang som spåddes en lysande framtid. Vissa beskrev honom i sina yngre dagar som en efterträdare till Pavel Nedved. Den idag 33 år gamle Jaroslav Plašil blev aldrig någon ny Pavel Nedved. Hans stjärnstatus har aldrig ens varit i närheten. Plašil har aldrig varit den mest älskade spelaren i hemlandet, men i tysthet har han ändå nästlat sig in bland de riktigt stora namnen.

Pavel Vrba hade varit förbundskapten för det tjeckiska landslaget i ungefär ett år innan han nominerade Plašil för första gången. Plašil hade många framgångsrika år bakom sig i klubblaget Bordeaux, men det var under det tunga året 2013-2014 i italienska Catania, som den rutinerade mittfältaren helt försvann från landslagsdiskussionen. Efter återkomsten till Bordeaux fick Plašil en nytändning och han har återigen hittat tillbaka till gammal fin form, således också till landslaget. 

Plašils landslagscomeback i kvalmatchen mot Island den 14 november 2014, efter drygt ett års frånvaro, var hans 91:a framträdande i det tjeckiska landslaget, som innebar att han gick ikapp Jan Koller och Pavel Nedved. Idag är Plašil uppe i 95 landskamper. Endast Karel Poborský (118), Petr Cech (117) och Tomáš Rosický (100) har gjort fler framträdanden i landslagströjan.

Ett citat från Rosický efter Plašils comeback i landslaget mot Island: Jag är mycket glad över att Jarda är tillbaka. Enligt mig är han väldigt underskattad hos oss, men jag har alltid gillat att spela med honom. Det är en bra lagspelare, oavsett vad han får för uppgift, så uppfyller han den utan gnäll. Även om Lukáš Vácha spelade utmärkt, är Jarda en annan typ. Han hjälpte oss mycket med sin tekniska kvalité i uppspelen”.

Jaroslav Plašil fanns även med i startelvan senast när Tjeckien besegrade Holland på Amsterdam Arena, och även om Plašil inte var bäst på plan, gjorde han som vanligt en stabil insats.

I Pavel Vrbas landslag är det svårt att leva på gamla meriter. Mycket talar dock för att Plašil reser till Frankrike och deltar i sommarens Europamästerskap. Oavsett om Plašil kommer med i EM-truppen eller inte, så finns hans namn ändå med där, tillsammans med några av de största spelarna i tjeckisk fotbollshistoria. 
 
 

Martin martin.slavia@hotmail.se2015-10-18 09:00:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien