Europaäventyret slut för Viktoria Plzen
Plzens playmaker Tomáš Horava (till höger i bild) var en av de bästa spelarna på plan ikväll.

Seger med 2-1 ikväll hemma på Doosan Arena mot Lyon räckte tyvärr inte för avancemang. Precis som förra året blev det respass i åttondelsfinalen för Viktoria Plzen. Den tjeckiska ligatvåan hade behövt göra två mål till för att åtminstone få matchen till förlängning. Men en straffmiss och ytterligare bortkastade målchanser innebär att Plzens Europaäventyr har nått sitt slut.

Plzen måste vara arga på sig själva som gjorde en sådan usel insats i bortamötet mot Lyon, där man förlorade med hela 1-4. Det är aldrig lätt att hämta upp ett så stort underläge, men det kunde trotts allt blivit nerv ikväll ändå. Vid ställningen 2-1 till Plzen prickade Stanislav Tecl innerstolpen från straffpunkten. Om bollen gått stolpe in hade vi nog fått se ett mycket nervöst Lyon de sista 20 minuterna. Plzen skapade förvisso fler chanser i matchens slutskede och Wágner prickade också han målramen, men det blev aldrig någon rysare eftersom Plzen behövde göra två mål till för att ens nå förlängning.

Lyon gjorde en svag insats ikväll och Gomis ledningsmål, som kom precis före halvtidsvilan, var inte direkt rättvist. Plzen behövde därmed göra fem mål istället för tre och det verkade mer eller mindre kört. Men två snabba mål från Plzen höll på att förändra allt. Daniel Kolár bredsidade in 1-1 i den 60:e minuten och Stanislav Tecl nickade in 2-1 i den 62:a. Straffmissen från den sistnämnde med 20 minuter kvar att spela kan ha varit ödesdiger.

Viktoria Plzen åker hursomhelst ur turneringen med flaggan i topp. Klubben har förbättrat den tjeckiska ligans koefficient avsevärt i år, med segrar mot CSKA Moskva, Shakthar Donetsk och nu ikväll även Lyon. Plzens insats ikväll var betydligt bättre än i bortamötet.