Fjärde raka segern - Tjeckien vände mot Island

Tjeckien vände och vann mot nordens bästa landslag. Lars Lagerbäck lyckades inte överlista Pavel Vrba och Tjeckien plockade hem fjärde raka trepoängaren i grupp A, som man nu leder efter 2-1 hemma mot Island ikväll.

Tjeckien fortsätter att gå fram som en ångvält i EM-kvalet och kvällens seger mot Lars Lagerbäcks Island innebär att man tagit ett stort kliv mot avancemang till EM i Frankrike 2016. Matchen var en ren gruppfinal, då både Island och Tjeckien hade tagit full pott i sina föregående tre matcher.

Men Tjeckien fick absolut inte den start på matchen som man önskade sig. Det var istället Islänningarna som tog ledningen i den 9:e minuten genom Ragnar Sigurdsson. Ett långt inkast boxades inte bort ordentligt av Petr Cech och Sigurdsson kunde påpassligt nicka in vikingarnas ledningsmål. En tavla av Petr Cech, ska sägas. Det var Chelseamålvaktens andra tavla på de två senaste landskamperna för övrigt. Tjeckien styrde spelet, men det var inte förrän första halvleken var inne på stopptid som pressen välförtjänt gav utdelning. Kvitteringen kom till via en mycket sofistikerad frisparksvariant. Krejcí slog frisparken adresserad till Pudil, som ur snäv vinkel inne i straffområdet hittade Kaderábek, vars nick letade sig in i nätmaskorna.

Det var Tjeckien som inledde den andra halvleken bäst och efter en dryg timmes spel tog laget ledningen. Det ska dock sägas att det var ett riktigt turmål. Det var när Plašil kom runt på kanten och slog en passning snett inåt bakåt, som först gick via Bödvarssons ben och sedan via den olycklige målvakten Halldórson in i egen kasse. Sista halvtimmen blev hyfsat dramatisk med chanser åt båda håll. Bland annat hade Gylfi Sigurdsson ett skott i stolpen. Även Tjeckien hade ett par kvalificerade chanser att döda matchen, som man tyvärr inte tog till vara på. I den 85:e minuten revanscherade sig Petr Cech sig en aning, när han parerade Sigþórssons skott från nära håll. Det var den sista chansen som islänningarna skapade.

Detta var inte bara en viktig seger för Tjeckien. Det var också en speciell kväll för förbundskapten Pavel Vrba, som återvände till Doosan Arena i Plzen. Han senaste tränarminne från arenan var när han 2013 vann där med sitt Viktoria Plzen mot CSKA Moskva i Champions League. En oförglömlig kväll för både honom och alla Plzen-fans.

Tjeckiens seger ikväll var rättvis sett över 90 minuter och den innebär att nationen toppar grupp A, tre poäng före tvåan Island och hela sex poäng före trean Holland.