Lagbanner
Glad nyhet! - Vrba tar över landslaget
Så ser han ut. Tjeckiens blivande förbundskapten Pavel Vrba.

Glad nyhet! - Vrba tar över landslaget

Alla vi som varit oroliga för vad det tjeckiska fotbollförbundet sysslar med kan pusta ut. Den 49-årige Pavel Vrba kommer ta avsked från Viktoria Plzen den 15:e december. I januari nästa år, lagom till EM-kvallottningen, tillträder han som ny tjeckisk förbundskapten.

Idag bekräftades ryktena officiellt. Det blir Pavel Vrba som tar över förbundskaptensrollen i det tjeckiska landslaget. Vrba hade kontrakt med den tjeckiska mästarklubben Plzen fram till september 2015 och vid en presskonferens för ungefär en månad sedan meddelade klubbens styrelseordförande att man: ”inte släpper Vrba innan kontraktet löpt ut”. Här gjorde många tjeckiska sportjournalister ett svagt jobb då man utgick från att Vrba var ute ur bilden. Det borde man inte gjort. Det tjeckiska fotbollförbundets ordförande Miroslav Pelta hade bestämt sig för Vrba och vägrade att ge efter. Efter en tids förhandlingar med både Plzen och Vrba kunde Pelta till slut få sin vilja igenom. Pavel Vrba tillträder som ny tjeckisk förbundskapten i januari nästa år.
 
För alla som bryr sig om tjeckisk fotboll borde detta tas emot som en mycket glad nyhet. Pavel Vrba har varit enastående framgångsrik och vunnit ligatitlar i både Slovakien och Tjeckien. Men det är i Tjeckien, med Viktoria Plzen, som han har gjort sig ett namn. Han har tagit 2 ligatitlar och 1 cuptitel med klubben. Dessutom har han tagit klubben till Europa League och Champions League. I år tog han Plzen till Champions League för andra gången. Det han uppnått är stort. Man ska komma ihåg att Plzen var en klubb av ungefär samma dignitet som Örebro SK när Vrba tog över.
 
En skicklig tränare är ingen garanti för framgång, men det förbättrar givetvis förutsättningarna. Det tjeckiska fotbollsförbundet har envisats med att välja omeriterade tränare under en tid och det har inte varit ett framgångsrecept. Nu när landslaget återigen har en välmeriterad tränare finns det all anledning att vara optimist inför framtiden. En krönika som handlar om hur jag ser på tjeckisk fotbolls framtid kommer inom kort. Det händer mycket som lovar gott just nu.
 

Martin 2013-11-18 23:35:00

Fler artiklar om Tjeckien