Lagbanner
Sparta Prag förnedrade Lazio
Glädjen hos Sparta Prag gick inte att ta miste på efter imponerande 3-0 borta mot Lazio.

Sparta Prag förnedrade Lazio

Historien upprepar sig. Sparta Prag har återigen slagit ut Lazio. Efter 3-0 på Stadio Olimpico och 4-1 sammanlagt till Spartas fördel är Pragklubben klart för kvartsfinal i Europa League.

Efter 1-1 i Prag var det upplagt för en riktig rysarretur i Rom mellan Lazio och Sparta. Spännande var det möjligtvis också fram till matchminut 44, då den unge anfallstalangen Lukáš Juliš tryckte in Spartas 3-0-mål på halvvolley. Efter detta mål kunde nog inte ens den mest inbitne optimisten i Lazioklacken ha trott på avancemang för Romklubben.

Innan Juliš satte spiken i kistan hade Borek Dockal i matchminut 10 gett Sparta ledningen genom ett vackert avslut, också det på halvvolley strax utanför straffområdet. Lazio hade inte hunnit hämtat sig från den chocken innan det två minuter senare stod 2-0 till Sparta. Den här gången hette målskytten Ladislav Krejcí. Assisten signerades av Odrej Zahustel, som från sin högerkant hittade Krejcí innanför straffområdet med passning snett inåt bakåt. Krejcí lade bara snabbt över bollen på sin vänsterfot och bredsidade in bollen längs marken, helt otagbart för Laziomålvakten Marchetti.

Efter 3-0-ledningen i halvtid kunde Sparta taktiskt spela av matchen mot ett uppgivet Lazio. Det ska sägas att matchen var jämn i målchanser och att Lazio dominerade bollinnehavet med 62 %. Spartas effektivitet i första halvlek var det som avgjorde. Sparta Prags seger är dock på alla sätt och vis imponerande. Man mötte ett individuellt skickligt Lazio som verkligen satsade allt på Europa League för att rädda en annars misslyckad säsong.

Spartas avancemang är inte bara betydelsefull för klubben utan också för tjeckisk klubbfotboll, som fortsätter att gå framåt och stärka sin position gentemot andra europeiska ligor. Det här är första gången som ett tjeckiskt lag är i kvartsfinal i Europa League. Tjeckiska klubbar har tidigare gått längre än till kvartsfinal i det som förr hette UEFA cupen, men i Europa League har det alltid tagit stop åttondelsfinalen för de tjeckiska lagen, fram tills ikväll.

Alla Sparta-fans minns när Kincl gjorde sitt viktiga mål på övertid mot Lazio i Champions League 2003 --> länk. Nu har Sparta-fansen ytterligare ett fint minne kopplat till just Lazio. Mycket tid till firande finns dock inte för Sparta Prag, som snarast möjligt måste börja förbereda sig för söndagens mycket viktiga derby mot ärkerivalen Slavia i ligan.
 

Martin 2016-03-17 22:40:00

Fler artiklar om Tjeckien