Tjeckien skrällde mot Holland
Tjeckien fick en smakstart på EM-kvalet. 2-1 mot självaste Holland på Letná i Prag. Från vänster i bild: Kaderábek, Dockal och Procházka

Det var länge sen ett tjeckiskt landslag skrällde mot en större fotbollsnation, men ikväll var det dags igen. Václav Pilars mål på övertid innebar att sensationen var ett faktum. Tjeckien besegrade bronsmedaljörerna från VM i Brasilien med 2-1 i EM-kvalets första omgång.

Pavel Vrbas första seger som förbundskapten för det tjeckiska landslaget kunde inte ha kommit lägligare. Tjeckien hemmabesegrade ikväll huvudfavoriten i grupp A och får nu kanske det självförtroende, som lär behövas i en relativt tuff kvalgrupp.

Sparta Prags Borek Dockal gav tjeckerna ledningen i den 22:a minuten med en riktig praktträff strax utanför straffområdet. Det anmärkningsvärda med målet var att skottet kom från hans vänsterfot. Dockal är nämligen högerfotad.

Holländarna – utan skadade Arjen Robben – pressade som väntat tjeckerna hårt efter ledningsmålet. I den 55:e minuten kom så utdelningen efter en hörnvariant. Målskytten De Vrij kunde alldeles för enkelt vinna en nickduell med högerbacken Kaderábek. Holländarna verkade säkra på att de skulle vända matchen och sprang snabbt tillbaka på egen planhalva utan att ens fira kvitteringsmålet.

Sista halvtimmen bjöd på bra fotboll med chanser åt båda håll. Det var dock en jättetabbe som skulle fälla avgörandet. När matchen var inne på övertid slog Dockal ett inlägg som den olycklige Janmaat klantigt nickade i egen stolpe. På returen störtade Václav Pilar påpassligt fram och kunde enkelt stöta in bollen i öppet mål. Stor eufori bröt ut i Prag. Ikväll hade Tjeckien något som man saknat ett antal matcher i rad, nämligen tur. Det behöver man kanske också ha när man möter Holland.