Tredje raka segern för Tjeckien
Borek Dockal gjorde mål för tredje gången i rad i landslagströjan. Dockal var en av de tongivande spelarna när Tjeckien bortaslog Kazakstan med 4-2 ikväll.

Tjeckien följde upp fredagens vinst mot Turkiet i Istanbul med ännu en seger. Ikväll slog tjeckerna Kazakstan med 4-2 på konstgräset i Astana, men toppar gruppen gör man inte, trotts nio poäng av nio möjliga.

Tjeckien hade inte kunnat önska sig en bättre start på EM-kvalet. Nationen har verkligen inlett sensationellt bra. Efter segrar mot Holland hemma och Turkiet borta, väntade ikväll för första gången ett motstånd, som på pappret var svagare än Tjeckien. Även denna gång gick det vägen. Likväl var de flesta medvetna om att Kazakstan på bortaplan inte skulle bli en promenad i parken. Särskillt som Tjeckien saknade sin skadade lagkapten och speldirigent Tomáš Rosický. Ersatte gjorde Viktoria Plzens Daniel Kolár.

Det hade talats mycket om underlaget inför matchen mot Kazakstan och vissa spelare i truppen hade uttryckt oro för just detta. Med undantag för Tomáš Necid fanns det ingen spelare i Tjeckien som var van vid konstgräset på Astana Arena, där matchen spelades. Necid spelar till vardags i holländska Zwolle vars hemmaarena har konstgräs.

När matchen blåstes igång var Tjeckien det något aktivare laget utan att för den skull dominera matchen nämnvärt. I den 13:e minuten fick Borek Dockal skottläge strax utanför straffområdeslinjen och Tjeckiens första skott på mål gick också i mål. Skottet var perfekt placerat i målvaktens högra hörn, helt otagbart. Detta var Sparta Prag-mannens tredje mål på tre matcher i landslagströjan. Strax före halvtid drygade Tjeckien ut ledningen till 0-2. Efter en misslyckad kazakisk offsidefälla kunde högerbacken Kaderábek få tid och utrymme att med ett inlägg hitta måltjuven David Lafata, som i sin tur petade in bollen i öppet mål.

När Tjeckien också gjorde det tredje målet i matchen drygt tio minuter in i andra halvlek trodde nog de flesta att matchen var avgjord. Detta var ett vackert fotbollsmål. En fin krossboll från Borek Dockal hittade vänsteryttern Ladislav Krejcí inne i straffområdet, som mycket elegant och på volley bredsidade in bollen i nät.

Det var vid ställningen 0-3 som Tjeckien slog av på takten och började slarva, samtidigt som kazakerna skruvade upp tempot. Tjeckerna bjöd kazakerna på chans efter chans. I den 84:e minuten tog kazakerna till slut tillvara på en målchans och det stod 1-3. Målet kom på en hörna där Dockal klantigt nickade bollen till Logvinenko som fick öppet mål och inte gjorde något misstag. Det blev dock aldrig någon riktig nerv i matchen eftersom tjeckerna svarade kort därefter. I den 88:e minuten fick inhopparen Necid bollen innanför straffområdet. Felvänd mot målet gjorde Necid en snabb vändning och sköt. Det stod nu 1-4. Men det var inte slut ännu. Ett mål till skulle vi få se i denna match och det var återigen ett hörnmål från Kazakstan. Chelseamålvakten får ta på sig detta då han flaxade i ingenmansland när Logvinenko nickade in 2-4 på övertid. Det var det sista som hände i matchen.

Tjeckien tog en viktig seger mot en besvärlig motståndare ikväll och har full pott efter tre matcher, men se upp! Island ser overkligt starka ut och hotar nu på allvar. Det är Island som toppar grupp A och inte Tjeckien! Island stod ikväll för en praktskräll när man rättvist besegrade Holland med 2-0. Island har också full pott efter tre matcher och en målskillnad på 8-0. Frågan är om inte Island måste gälla som större favorit än Tjeckien till att knipa en direktplats till EM.