Viktoria Plzen slog ut den ukrainska jätten
Viktoria Plzen har skrällt ännu en gång. Seger med 2-1 i Donetsk mot storlaget Shaktar innebär att laget är klart för åttondelsfinal i Europa League. Pavel Horváth (till vänster) och Stanislav Tecl (till höger) firar.

Förra året slog Viktoria Plzen ut Napoli i sextondelsfinalen i Europa League. I år har Plzen lyckats skrälla ännu en gång. Segern i Donetsk ikväll innebär att laget spelar åttondelsfinal i Europa League för andra året i rad. Trotts en massiv press från Shaktar under i stort sett hela matchen, lyckades Plzen hålla undan och vinna med 1-2. Slovan Liberec blev dock utslaget från Europa League ikväll.

Plzen hade 1-1 att gå på från hemmamötet och visste att returen i Donetsk skulle bli en tuff uppgift. Resultatet 0-0 hade räckt för Shaktar, som dock inte var ett dugg intresserade av att spela på resultatet. Stjärnspäckade Shaktar pressade Plzen från den första minuten till den sista. Efter en halvtimmes spel skulle dock Daniel Kolár ge tjeckerna ledningen. Kolárs skott styrdes via en Shaktarförsvarare och ställde målvakten Pjatov helt. Några minuter senare rasslade det till i nätet igen. Den här gången hette målskytten Milan Petrzela. Den kvicke yttermittfältaren vände skickligt bort en motståndare och bredsidade in bollen i mål.

Den fullständiga dominans från Shaktar som sedan följde, resulterade inte i ett mål förrän i den 88:e minuten, när brassen Luiz Adriano petade in ett fint lågt inlägg i öppet mål. Shaktar hade vaskat fram mängder av chanser i den andra halvleken innan dess. Men den Ukrainska jätten behövde göra två mål till för att gå vidare och hoppet var nog redan släckt vid det här laget. Matchen slutade 1-2 och vi kan konstatera att Viktoria Plzen har lyckats skrälla ordentligt för fjärde året i rad ute i Europa. En perfekt start för lagets nye tränare Dušan Uhrin junior. Jag vill ge en stor eloge till innermittfältaren Tomáš Horava samt mittbackarna Procházka och Cišovský som gjorde en heroisk insatts ikväll.

Tyvärr bar det inte riktigt hela vägen för det andra tjeckiska laget som spelade Europa League-fotboll ikväll. Slovan Liberec fick bara 1-1 med sig borta mot holländska Az Alkmaar. Liberec tryckte på för ett segermål i slutet av matchen, vilket hade räckt för avancemang. Laget från norra Böhmen borde också haft en straff i slutminuten, när en AZ-spelare tog med handen innanför straffområdet, men domaren missade detta. Därmed tog sig holländarna vidare till åttondelfinalen istället för Liberec.