Himmelrikets Favorit i april: "Nog det värsta jag varit med om"

Himmelrikets Favorit i april: "Nog det värsta jag varit med om"

Jag undrar om vi i redaktionen någonsin haft lika svårt att hitta en endaste kandidat till Himmelrikets Favorit. Några har uttryckt sitt missnöje att bara få rösta på en spelare när så många har varit så bra. Andra har velat fram och tillbaka.

Personligen hade jag Daniel Larsson, Daniel Andersson, Johan Dahlin, Ulrich Vinzents, Guillermo Molins, Wilton Figueiredo och Pontus Jansson att välja mellan, men till slut var det en spelare som skulle plockas ut. Till att bli månadens spelare. Till att bli Himmelrikets Favorit i april 2010.

Det är alltid lite extra roligt att få göra vinnarintervjun med den som man själv har röstat på. För trots att det var hård konkurrens den här månaden tycker jag att Daniel Larsson ändå sticker ut lite. Han har i match efter match jobbat och slitit, sprungit, tagit emot bollar, passat till mål. Paradoxalt nog, anser jag, har hans form dippat lite i de två senaste matcherna, men då har han å andra sidan gjort mål. Så grattis, Daniel Larsson.

– Åh fan, vad trevligt. Tack så jättemycket.

Du blev månadens spelare även i oktober förra året, men då fick du dela utmärkelsen med Daniel Andersson. Roligare att vara ensam herre på täppan väl?
– Ha ha, absolut. Framför allt nu när vi är så här bra, då är det väldigt roligt att få en sån utmärkelse.

Du och Wilton var överlägsna, trots att vi i redaktionen ansåg att det var jättesvårt att rösta fram en enskild spelare den här månaden. Han fick två röster färre än du.
– Wilton har gjort ett jäkla jobb faktiskt, det håller jag med om.

Vad betyder han för MFF:s spel?
– Så som han spelade igår mot Göteborg är han oerhört viktig, framför allt med det ansvar han tar i det defensiva arbetet. Sen är han väldigt lugn och trygg med bollen, och är alltid spelbar. Det betyder mycket att alltid kunna ha det alternativet där inne centralt på planen.

På Ullevi igår slogs jag av vilket självförtroende ni spelare verkar besitta.
– Absolut, det har vi. Men samtidigt är det något vi har jobbat fram, och det är en sån sak som är väldigt avgörande för om man vinner eller förlorar matcher. Vi har bevisat för oss själva att vi är väldigt bra fotbollsspelare när vi spelar ihop, och att det inte är många som rår på oss. Då växer vi tillsammans – och var och en för sig själv också.

Ni gick segrande ur många dueller igår, vid tillfällen där spelare med sämre självförtroende kanske hade kommit in aningen för sent och blivit avblåst för ruff i stället. Det handlar också om bra självförtroende, inbillar jag mig.
– Så är det, men det är också en svår sak att sätta fingret på varför det blir så. Men vi vet att vi är starkare och att vi vinner duellerna. Sen tycker jag i och för sig att domaren blåste mycket åt göteborgarna ändå, men det gör inte lika mycket när vi vinner och spelar så pass bra fotboll.

Det var en riktigt bra match från er sida igår.
– Ja, första halvlek tycker jag, om man ser till förutsättningarna, att det var det bästa vi har presterat den här säsongen.

Håller med, det tillsammans med andra halvlek mot Häcken på Stadion.
– Jo, men då kom vi i ett väldigt bra läge när vi snabbt kunde ta ledningen med två mål när de måste gå framåt. Igår styrde vi och ställde från första början, samtidigt som det var en jäkligt svårspelad plan.

Att gräsmattan var usel syns kanske inte på tevebilderna, men där jag satt var det märkbart hur bollen studsade och for.
– Precis, det var nog det värsta jag har varit med om.

Värre än Fredrikskans mot Kalmar?
– Ja ja, betydligt mycket sämre plan var det igår. När man ska bromsa in en löpning så glider man som om det låg rullgrus eller nåt på planen. Du kanske såg hur jord skvätte upp när någon ramlade? Så med tanke på det tycker jag att det var den bästa halvleken vi har gjort.

Har du lust att betygsätta din egen insats i de sex matcher som har spelats i april?
– Det var HBK hemma först, ja. Jag vet inte om jag kommer ihåg särskilt mycket från den matchen, nu när vi spelar så ofta. 1-1 blev det, men… Jag vet inte. Som helhet är jag ganska nöjd med min april, trots att målskyttet inte lossnade förrän mot Djurgården. Förresten, kan vi inte hoppa över betygen? Jag är inte så pigg på att bedöma mig själv med betyg.

Absolut, då gör vi det. Inför den här intervjun skrev jag att du egentligen var bättre i de fyra första matcherna, och att du var aningen mindre bra mot Djurgården och Göteborg då målen kom. Förstår du vad jag menar?
– Jag håller med dig. Rent spelmässigt har de två sista matcherna inte varit riktigt lika bra, men jag kan inte vara missnöjd heller när jag gör mål. Om vi tar gårdagens match så tycker jag att blev enklare att försvara än att anfalla, speciellt när det kom till en mot en-situationer. Det var väldigt svårt att driva bollen överhuvudtaget, och det bidrar till att jag rent tekniskt inte gjorde en lika bra match. Men vi fick ihop det fint som lag i stället och ibland kunde vi krydda det med fina individuella prestationer.

En sån stod du för, minst sagt, vid 1-0. Det var en rätt bra salva du fick på.
– Det var det, men Adidas-bollarna är lite annorlunda. Man behöver knappt ta i för att få bra skjuts på den. Det gäller snarare att försöka träffa så rent som möjligt, och det lyckades jag med när jag sköt 1-0.

Ett av dina snyggaste mål?
– Det är det nog, men jag är mer nöjd med det första jag gjorde mot Djurgården senast.

En typisk klichéfråga: Har du någonsin varit bättre?
– Det skulle vara förra hösten då, när jag också var i mycket bra form. Det är väldigt skönt att jag kunde ta med mig höstspelet och känna att jag blir allt bättre.

Jag tänkte just komma till förra hösten. En del menar att MFF nu spelar som vi gjorde då, med många mål samt bra spel. Jag tycker emellertid att det är ett bättre spel nu, med en helt annan konsekvens och tanke.
– Det håller jag också med om. Vi är betydligt säkrare i oss själva nu, vilket man ser när matchbilden ibland har låst sig. Vi har blivit bättre på att dyrka upp försvarslåsen hos motståndarlagen, och det är något vi har jobbat hårt på – att inte bli för beroende av vad det andra laget gör. Det är klart att saker alltid kan bli bättre, men stabiliteten i laget i år är hög och jag tror att vi har höjt vår lägstanivå sen i höstas.

Då är det Trelleborg på söndag och Elfsborg några dagar senare.
– Alla vet att TFF alltid höjer sig när de möter oss, att detta är den match de helst av allt vill vinna på hela säsongen. Det kommer nog att bli en väldigt tuff match, och det gäller att vi håller oss till vår spelplan och inte tror att vi får någonting gratis.

Inte springa och tänka att detta är en mellanmatch inför Elfsborg borta?
– Exakt. Det är tre poäng som står på spel i varje match och det är viktigt att ta dem varje gång.

Lycka till, Daniel. Och än en gång grattis!
– Du ska ha jättetack för att du ringde med ett så här roligt besked.

*****************

Spelare (och antal röster)

Daniel Larsson (7)
Wilton Figueiredo (5)
Ulrich Vinzents (1)
Pontus Jansson (1)
Guillermo Molins (1)

Magnus Johansson2010-04-30 17:26:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?