Bravida Arena, 2023-11-05 15:00

Häcken - Malmö FF
4 - 2

Fem punkter efter 4-2 mot Malmö FF

Fem punkter efter 4-2 mot Malmö FF

Häcken vann med 4-2 över ett guldjagande Malmö i en galen match. Här kommer fem punkter från matchen.

Malmös taktik
Det är intressant att se Rydströms Malmö spela fotboll. Mitt fotbollsöga såg följande detaljer: Sören Rieks höll bredd på högerkanten för att isolerat kunna få en mot en-dueller mot Tomas Totland. Resten av anfallet överbelastade vänster sida av planen. Min gissning är att Malmö ville att Sebastian Nanasi och Stefano Vecchia skulle kunna kombinera sig fram och dessutom ha mycket folk nära för att kunna återerövra bollen vid bolltapp. Martin Olsson smög några gånger från sin mittbacksplats upp i anfallet under speluppbyggnaden, dock fick han aldrig bollen vid något av dessa tillfällen. 

Häckens hemmaborg
Häcken vann 14 av 15 hemmamatcher i Allsvenskan i år. Det är galet bra, synd bara att bortaspelet har haft mer att önska. Häcken har alltså tagit 42 poäng på hemmaplan men endast 15 poäng på bortaplan. Det kan jämföras med Elfsborgs 31 poäng respektive Malmös 28 poäng på bortaplan. Bravida Arena har blivit en mardrömsarena för alla svenska lag som ska möta Häcken. 

Malmö gick för hårt för seger
Malmö gjorde i stora delar en bra match. Men från Häckens 1-0-mål och framåt blev Malmö för framåtlutade vilket man inte kan bli mot Häcken på Bravida Arena. Efter att Ousou blev utvisad spelade Malmö oftast med fem spelare på offensiv linje och tappade helt andrabollsspelet vilket straffade sig rejält och Häcken kunde gång på gång komma på farliga kontringar. Jag blev förvånad över att det vanligtvis så possessioninriktade Malmö gav upp sina principer för att jäkta fram målchanser och därmed skapa stora blottor i sitt försvar.

Målrikaste laget (i år igen)
Häcken har hittills gjort 68 mål i Allsvenskan i år. På andraplats finns Malmö med 61 gjorda mål. Jag har svårt att tro att Malmö kommer att göra åtta mål i sista matchen så med stor sannolikhet kommer Häcken att bli det målrikaste laget i år igen. För att sätta 68 mål i perspektiv kan man kolla på IFK Göteborgs gjorda plus insläppta mål som totalt är 65 mål. Häcken har alltså gjort fler mål än alla mål som gjorts totalt i IFKs matcher. Jag har sagt det förut och säger det igen, vill man se målrik och rolig fotboll så ska man kolla på Häcken.
  
Eloge för inställningen
Häcken hade redan säkrat tredjeplatsen i och med Djurgårdens förlust mot Sirius igår. Trots det var Häcken påkopplade och gjorde en bra match mot ett taggat och guldjagande Malmö. Jag älskar inställningen hos Häckens spelare och även från tränare Högmo. Med tanke på att Häcken har en viktig match mot Molde i Europa League redan på torsdag blir det ännu mer imponerande. Det hade varit lätt att vila någon startspelare men så tänker inte Häcken.  

Sven Nöjd2023-11-05 23:02:00
Author

Fler artiklar om Häcken