Himmelrikets Fotbollsgala: Årets mittfältare

Himmelrikets Fotbollsgala: Årets mittfältare

Det är dags att kröna årets mittfältare, och det blev en överlägsen seger för vår kapten.

Personligen har Jille alltid varit en favorit hos mig. Han har alltid gett ett väldigt bra intryck i intervjuer, och han, tillsammans med Jimmy Durmaz, är i särklass de som varit lättast att intervjua (Detta förutsatt att man inte heter Magnus Johansson och kan få en sten att berätta sin livshistoria, utan mer baserat på oss mer dödliga). Jiloan Hamad har alltid gett ett intryck av att han faktiskt är en tänkande människa (vilket inte stämmer överens med alla fotbollsspelare i världen) som dessutom inte riktigt känts lika ung som siffrorna i hans pass gjort gällande.

Precis det har man också kunnat se på planen. Hamad har alltid varit en tänkande spelare, och, möjligen tillsammans med Ivo Pekalski och Daniel Andersson, är han förmodligen den spelmässigt mest intelligenta spelaren vi haft de senaste åren. Jille läser spelet bra, håller positionerna perfekt och kombinerar dessutom med en mycket fin teknik. Det är väl inte direkt så att Jille är en spelare som dribblar av spelare till höger och vänster, men han tappar heller nästan aldrig bollen och det är få spelare som vårdar bollen lika fint. På många sätt är han den perfekta possessionspelaren - smart, teknisk och med en väldigt låg felprocent.

I år fick Jille ett stort ansvar inte minst under hösten när våra två största offensiva hot i form av Durmaz och Ranegie försvann. Eftersom Ivo också saknades under en stor del av hösten blev det upp till Hamad att hitta nycklarna för att låsa upp motståndarnas lås. Tittar man igenom matcherna från i höst är det svårt att hitta anfall som inte Jille legat bakom. Det märks även under våren, men är inte lika påtagligt där. Jille gick under 2012 från att vara en av våra smartaste och mest kompletta spelare till att vara spelmotorn nummer ett, och statistiken talar sitt tydliga språk.

För första gången någonsin spelade han samtliga matcher i Allsvenskan, och han startade samtliga 30.
Under 2008-2011 svarade Jiloan för 8 mål, 9 assist och totalt 17 poäng. 2012 stannade han på 6 mål och 9 assist - En siffra som alltså sånär tangerar vad han gjort totalt tidigare.
 
Jille har växt upp. Han är inte längre bara en vältalig talang. Han är en av Allsvenskans absolut bästa spelare. Han är en spelmotor. Han är en pådrivare. Han är en ledare. Han är vår ledare. 

Att Jiloan efter säsongen uttryckte sitt missnöje gällande den uteblivna satsningen ser jag som ett hälsotecken. Jille vill vinna, och han vill vinna här. Själv kommenterade Jille sin frustration såhär i en intervju med Magnus Johansson nyligen.

"Jag har haft ett snack med dem (ledningen), det har jag. Vi ska ha samtal framöver här, med Håkan (Jeppsson) med flera. Jag tror att de gärna vill förklara hur året har varit, hur situationen är, vad Malmö har tvingats göra i besparingsväg och så vidare. Det är sånt som vi spelare inte har så mycket koll på, vi skriker ju bara efter nyförvärv när spelare försvinner så klart. Men jag blev så irriterad där, det är vi spelare som finns på planen och kämpar för framgångar åt oss och åt hela klubben, och fansen stöttar oss i varje match, men man får känslan där på gräsmattan att man inte räcker till; det är frustrerande och jobbigt. De i ledningen vet vad jag anser och vi har som sagt snackat och det är inga hard feelings, utan de vet att vi är Malmö FF. Vad det innebär att vara Malmö FF. Och som jag har förstått det så kommer det att satsas till nästa år. Det kommer att komma in spelare till 2013."

Läs för övrigt gärna hela Magnus intervju med Jille här. En intervju som kom efter att Jiloan för första gången någonsin blivit utnämnd till Månadens favorit här på Himmelriket. Bara en sån sak!

-----------------------------------

Röstningen utföll enligt följande:
Jiloan Hamad: 91 %
Jimmy Durmaz: 9 %
Erik Friberg: 0 %

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2012-12-06 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?