Himmelrikets fotbollsgala- Årets anfallare: En ny Superstar?

Himmelrikets fotbollsgala- Årets anfallare: En ny Superstar?

Trots att halva säsongen var över innan han kunde dra på sig den himmelsblå tröjan var Himmelrikets läsare överens. Årets anfallare 2011 heter Mathias Ranégie!

Grattis!
Tack så mycket, det är väldigt roligt att höra.
 
Får jag be om ett spontant tacktal?
 
Naturligtvis blir man glad och stolt när man uppskattning från fansen. Jag vill tacka för det varma välkomnandet jag möttes av när jag kom till Malmö. Sedan dess har jag känt mig både stöttad och omfamnad. Så ett stort tack till alla fans, både de som röstat och de som varit på matcherna.
 
Hur beskriver du själv din första säsong i din nya klubb?
 
Jag tycker att det har känts bra hela tiden. Det är alltid svårt att gå rätt in i ett nytt lag, men jag tycker att det har gått bra. Över förväntan vill jag inte säga, men helt okej. Jag blev tilldelad en roll som jag trivs med, har kommit bra med i spelet och fått göra några mål också. Kanske var det perfekt för mig att komma in i en så pass intensiv period med mycket matcher, det fanns inget utrymme för att känna efter utan det vara bara att köra på.
 
Du värvades som en uttalad målskytt. Även om vi tidigt kunde se att du skulle tillföra MFF en ny kvalitet med din storlek och spelstil så gick du mållös ur dina första matcher. Hur var det, hann du bli stressad?
 
Nja, inte stressad direkt. Snarare frustrerad. Jag var ofta nära, och hade flera lägen som jag inte brukar missa. Klart att jag och alla andra visste att Malmö haft lite motigt med målskyttet under våren och att jag var tänkt att bidra till en vändning. Men stressad hann jag inte bli, det trillade ju in ett mål till slut och då var liksom förbannelsen bruten.
 
Du är ju inte bara vinnare av titeln Årets anfallare. Du tog också hem den allsvenska skytteligan. Är det något av årets gjorda strutar som du känner lite extra för?
 
Snyggast var ett som jag gjorde i Häcken… eller vänta, det var ju mot Malmö.
 
Ajdå.
 
Okej, så här då. Jag gjorde ett rätt tjusigt mot Helsingborg också. Funkar det bättre?
 
Absolut. Allsvenska mål i all ära, men du och laget har också varit ute i Europa under hösten. Hur skiljer sig matcherna på internationell mark jämfört med hemmaplan för anfallare?
 
Man måste vara superfokuserad. Hela tiden. För att göra den minsta skillnad måste du prestera ditt yttersta. Slarv eller oskärpa har man inte råd med på den nivån. Så är det, och det ska vi absolut ta med oss inför nästa säsong.
 
På tal om Europaspel, för några veckor sedan läste jag en artikel om att du tyckte att du förtjänade en chans i landslaget. Hur mycket tänker du på stundande fotbolls-EM?
 
Jag kan väl säga att jag åtminstone har tänkt ganska mycket på EM. Jag har aldrig menat att jag förtjänar att gå rätt in i startelvan. Men jag tycker att jag gjort så pass bra ifrån mig att jag borde fått någonting för det, en träningsmatch eller ja, ett telefonsamtal åtminstone. Det känns inte som att jag är en spelare som landslagsledningen håller koll på helt enkelt. Det är väl bara att acceptera.
 
Har du hört någonting efter tidningsartiklarna?
 
Nej, ingenting. Samtidigt inser jag att en av mina nackdelar som fotbollsspelare är att jag mer eller mindre är låst till en roll och position, den centrale anfallarens. De offensiva spelarna som Hamrén satsar på är ju ofta användbara på fler sätt än ett. Det stärker väl inte mina chanser direkt.  
 
Synd, tycker i alla fall jag. Men glöm Polen och Ukraina för ett tag. Jag undrar hur du trivs i staden Malmö, om vi tänker utanför Stadionområdet?
 
Fint, bara bra. Jag har faktiskt inte alls saknat Göteborg eller längtat hem. Det känns bara bra. Jag har lite vänner som bor här och Danne (Larsson) kände jag ju sedan tidigare. Jag ser fram emot våren då det är lite roligare att leta efter favoritkvarter och schyssta häng.
 
Vi som varit med ett tag får lätt gåshud när en go, glad och målfarlig göteborgare i sin bästa fotbollsålder ansluter till Malmö FF. Att dra paralleller till Niklas Skoog som var en av 2000-talets främsta spelare känns lockande. Vad säger du, är du detta decenniets motsvarighet?
 
Det tycker jag absolut att vi kan hoppas på. Gärna många lyckliga säsonger, men det är som vanligt, man måste ta en sak i taget. Först och främst ska vi göra ett bra jobb 2012. Jag ser fram emot att få vara med från början nästa år, och övriga spelare känner att det ska bli bra att Rikard Norling får tid på sig att bygga upp och formera laget. Jag hoppas på en bra försäsong gärna med en liten formtopp när serien drar igång. Det är viktigt för en anfallare att få en bra start, att få igång flytet.
 
Stort tack för intervjun, grattis igen och lycka till nere I Österrike!
 
Tack själv!
 
   
 
 

John Börén2011-12-11 15:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?