Inför Cupfinalen - Fem heta klassiker att minnas

Inför Cupfinalen - Fem heta klassiker att minnas

Många har drabbningarna varit och heta har känslorna svallat. Här kommer Pontus Kroons fem favoritmöten mot IFK Göteborg.

Nr 5. 2/6 1983 Malmö FF - IFK Göteborg 3-2
Jag var tio år och hade nyligen gått fån att storögd bara titta på mina idoler i MFF till att hätskt avsky de motståndare som gjorde livet surt för oss. 1983 hade IFK Göteborg seglat upp från ingenting till att vara hela Sveriges lag efter att ha vunnit både SM-guld och UEFA-cupen 1982. Plötsligt var alla kompisar hemma i fotbollsanalfabeternas stad Lund Blåvittsupportrar och denne lille himmelsblåe påg hade fullt sjå att försvara sitt lag i skolan och på grusplanen hemma på Östra Torn.
En dag fick jag i alla fall njuta och det var när vi efter en tuff match inför 22000 på Stadion besegrade den Store blåvite Satan på Stadion med 3-2. Matchen gjorde så stort intryck att jag skrev en uppsats i form av en matchrapport i skolan veckan efter. Inte kunde jag ana då att jag skulle sitta på diverse pressläktare i Europa och skriva om MFF som medelålders man.
Matchen avgjordes såvitt jag minns av att bolltrollaren Micke Rönnberg grundlurade pibesillen Thomas Wernersson i IFK-målet genom att stanna upp i ansatsen på en rättdömd straffspark och sedan kolugnt rulla in segermålet. 
Ett ljuvligt barndomsminne.

Nr 4. 2/7 1986 IFK Göteborg - Malmö FF, Final Svenska Cupen, 1-2
Några år senare hade Malmö FF fått en ny tränare, Roy Hodgson, och en hel ny generation av nyss utblommade stjärnor. 1986 blev ett fantastiskt år där vi vann dubbeln och påbörjade ett Cupvinnarcup-äventyr som inte tog slut förrän i kvartsfinalen mot Ajax i mars 1987.
I cupfinalen på Råsunda mitt under högsommaren vann ett stjärnspäckat MFF mot ett fortfarande mycket starkt Blåvitt efter mål av blixtsnabbe Björn Nilsson och eleganten Anders Palmér. Kuriöst nog gjordes IFK:s mål av senare MFF-tränaren Michael Andersson.
Kanske kan denna match vara ett gott omen inför finalen på torsdag?
SVT med Agne Jälevik i spetsen visade matchen som finns i sin helhet här. Kanske något att ha i bakgrunden om ni laddar upp hemma på torsdag med några kalla.

Nr 3. 29/4 2010 IFK Göteborg - Malmö FF 0-2
Någonstans här började den senaste och pågående MFF-hegemonin som på allvar har förpassat Blåvitt till en andraplats genom tiderna.
Ett tålmodigt bygge av gamle IFK-backen Roland Nilsson nådde sin fulländning 2010 och Malmö FF var oerhört bra det året.
Borta på Gamla Ullevis bedrövliga aprilmatta stänkte Daniel Larsson och Guillermo Molins in varsitt mäktigt skott i krysset och visade med eftertryck var skåpet skall stå. På det viset har det väl varit sedan dess och vi får hoppas att det inte blir en plump i protokollet på torsdag.
Highlights från matchen hittar ni här.

Nr 2. 28/6 1997 IFK Göteborg - Malmö FF 1-1
Den här matchen är ett bitterljuvt minne från ett år som lovade oerhört mycket, men som till slut slutade i moll.
Malmö FF under ledning av holländske Frans Thijssen hade charmat hela fotbollsallsvenskan med sitt unga lag och sin offensiva extremt passningsinriktade fotboll. För alla som följde MFF trodde man att man såg en ny framgångsera öppna upp sig och ingen kunde den sommaren ana den historiska avgrund som väntade föreningen bara ett par år senare.
Matchen på Gamla Ullevi skvallrade inte på något vis om denna dystra framtid, i stället virvlade det unga MFF runt sina meriterade motståndare i Blåvitt och en magisk Yksel Osmanovski gjorde 0-1 inför en stor euforisk bortaklack.
Efterhand jämnade matchen ut sig och tunga IFK med Stefan Pettersson i spetsen jobbade sig in mer och mer. 
Till slut kvitterade salig Stefan Lindqvist ganska rättvist, men det var likväl med en känsla av stolthet och mersmak jag lämnade fiendeland den kvällen. Kanske var det rent kvalitetsmässigt en av de bästa allsvenska matcher jag någonsin sett.

Nr 1. 25/10 IFK Göteborg - Malmö FF 1-2
Arton abonnerade bussar, fulla tåg och en karavan av personbilar passerade Hallandsåsen den där kulna oktoberaftonen 2004. Mellan sju- och åttatusen guldsvultna Malmöiter hade bestämt sig: Tiden var inne, guldet skulle glimma där det hör himma!
En infekterad guldstrid skulle avgöras. MFF:s gamle hjälte Peter Ijeh hade blivit Judas och i det laget som låg bäst till inför de sista två omgångarna, Halmstad BK, stormade en viss Markus Rosenberg mot skytteligatiteln.
På Nya Ullevi trängdes 39000 supportrar och en episk fight mellan Sveriges två giganter böljade fram och tillbaka i furiöst tempo i nittio minuter. På MFF-läktaren fanns en tro och en sammanhållning jag aldrig har upplevt vare sig tidigare eller senare. Sången dånade, bengalerna brann och och flagghavet tog til synes aldrig slut.
När domaren blåste av stod Malmö FF som segrare i röken och dammet efter mål av Peter Abelsson och Thomas Olsson (senare svensk mästare med Blåvitt), samt ett Blåvitt tröstmål av ingen mindre än femtekolonnaren Ijeh.
Fem dagar senare vann Malmö FF hemma mot Elfsborg och (från guldstriden avhakade) ärkerivalen Blåvitt gjorde en bragdinsats borta mot Halmstad och säkrade med 1-1 MFF:s femtonde guld. På något vis kändes det som en logisk följd efter det episka Slaget på Nya Ullevi. 
Här är matchen i sin helhet, titta och njut.

Pontus Kroon2020-07-28 16:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?