Silly Season: Peter Larsson klar på lån säsongen ut
Peter Larsson är tillbaka i den rödblå tröjan.

Silly Season: Peter Larsson klar på lån säsongen ut

HIF arbetar för att förstärka laget inför den kommande allsvenska höstsäsongen och det stundande Champions League-kvalet. Vilka kommer och vilka lämnar? HIF E-zine sammanställer det senaste skvallret.

De senaste uppdateringarna i röd skrift.

Klara nyförvärv

Peter Larsson (b) - FC Köpenhamn
Lån säsongen ut med förlängningsoption
HIF har fortlöpande genom säsongen haft problem med backskador. Men nu har Jesper Jansson lyckats knipa till sig en jätte. FCK-ägde Peter Larsson, en av de stora guldhjältarna från förra säsongen, är tillbaka på ett 5 månader långt lånkontrakt. Ifall HIF sen önskar förlänga detta kontraktet så finns det en option att utnyttja.


Nikola Djurdjic (fw) - FK Haugesund
Lån säsongen ut med köpoption. 
Nikola Djurdjic är klar för HIF på lån säsongen ut med köpoption. "Jag och Thomas var ett mycket effektivt anfallspar",
berättar serben för HD.se. Djurdjic leder Tippeligaens skytteliga med 12 mål på 18 matcher.

Alejandro Bedoya (mf) - Glasgow Rangers
Fri transfer
Den f.d Örebro-spelaren Alejandro Bedoya, som den senaste säsongen drivit en skadedrabbad tillvaro i Glasgow Rangers, har anlänt till HIF på ett korttidskontrakt. Bedoya lämnar Skottland sedan Rangers gått i konkurs och fått börja om som Rangers FC i Division 3.

David Accam (mf, fw) - Östersunds FK
2 miljoner kronor
- 20-årige David Accam kom till Östersund från den ghananska akademin Right to Dream, och har imponerat stort i Division 1 den här säsongen. En rad allsvenska klubbar ställde sig i intressekön, och tillsist stod det mellan BK Häcken och HIF. När BK Häcken drog sig ur låg vägen öppen, och nu meddelar HIF.se att Accam officiellt är HIF-spelare från och med senast i januari 2013. Prislappen, som enligt uppgifter landar på 2 miljoner kronor, är den dyraste summan en spelare från svenska Division 1 någonsin värvats för. 
- Den ursprungliga tanken, att Accam skulle ansluta till HIF efter säsongen, har nu förändrats. De båda parterna har istället kommit överens om att David Accam blir tillgänglig för spel i den rödblå HIF-dressen med omedelbar verkan.


Lucas Ohlander (fw) - Östers IF
Återvänder från lån
Ohlander har varit utlånad till Superettan-suveränerna Öster under den första halvan av säsongen, men har pga hård konkurrens fått minimalt med speltid. Återvänder därför till HIF. Jansson till HIF.se om Ohlander: – Lucas har gjort det bra i Öster och nu när vi har det tätt med matcher är det viktigt att vi har en bred trupp. Det ska bli spännande att se hur han utvecklats i Öster och hur han står sig i vår konkurrensfyllda trupp.

Klara förluster

Erik Sundin (fw) - Hammarby IF
Okänd summa
Guldhjälten har hamnat i Åge Hareides frysbox och lämnar nu HIF för Hammarby, 
uppger Helsingborgs Dagblad som fått bekräftelse från spelarens agent. Sundin har 1½ år kvar på det ganska nya kontrakt med HIF som skrevs på i slutet av förra året. Stockholmaren Sundin har tidigare kopplats ihop med Hammarby, bland annat då han är personlig vän med klubbens sportchef Gustaf Grauers. HIF E-Zine tackar Erik Sundin för fantastiska insatser under de senaste fyra åren och önskar lycka till framöver. 

Marcus Bergholtz (mf) - Östers IF
Okänd summa
Den spelskicklige innermittfältaren Bergholtz kom från Ekets GOIF 2004, och har tillhört HIF:s a-trupp sedan 2008. På grund av återkommande skadeproblem har dock Bergholtz aldrig fått det där genombrottet många inom HIF hoppades på. Nu går så parterna skiljda vägar på permanent basis. Från och med idag skall Bergholtz söka lyckan i en annan rödblåfärgad klubb - Superettanledarna Östers IF. Kontraktet sträcker sig över de kommande två säsongerna. I Öster återförenas Bergholtz med Roar Hansen. De båda arbetade tillsammans under en period 2010 då Berholtz var utlånad till Ängelholms FF, som Roar då var tränare för. HIF E-Zine vill tillsist önska Marcus all lycka i framtiden. 


Mohamed Ramadan (fw) - Trelleborgs FF
Förlängning av lån
Den store forwarden Mohamed Ramadan har fått mer och mer speltid i ett TFF som kämpar i botten av Superettan-tabellen. Lånekontraktet är nu därför förlängt. Jansson till HIF.se om Ramadan: – Att han förlänger med Trelleborg är bra eftersom hans chanser att få spela A-lagsfotboll ökar och det är precis vad han behöver för sin fortsatta utveckling.

Rykten nyförvärv

Kermit Erasmus (fw) - Supersport United
- Enligt gratistidningen City och Fotbollskanalen.se vill HIF knyta till sig den sydafrikanske forwarden Kermit Erasmus. Enligt 22-åringens agent Ivan Modia är parterna också nära en överenskommelse. Nu återstår det att se ifall Jansson lyckas lösa de slutgiltiga detaljerna.
- Igår anlände den kvicke Kermit Erasmus till Helsingborg, och hann även med att träna med laget. Erasmus ska nu vara här i en vecka innan HIF tar ett beslut om huruvida man ska gå vidare i ärendet eller ej.
- I torsdags hade Kermit en privat träning tillsammans med Stefan Schwarz och David Accam, och nu har anfallaren åkt hem till Sydafrika igen i väntan på besked kring hur HIF skall agera. Det mesta talar för att Jansson kommer försöka lösa de eventuella problemen med Erasmus nuvarande klubb Supersport United så fort som möjligt.
- Sydafrikanska medier påstår att HIF lagt ett bud kring 3 miljoner rand på Erasmus, vilket motsvarar ca 2,5-2,7 miljoner svenska kronor.
- Erasmus-intresset verkar ha svalnat lite. Måhända är priset för högt för att HIF ska vilja satsa, speciellt nu när man lagt 2 miljoner kronor på Accam och skall försöka ro hem Finnbogason-affären, som kommer kosta ännu mer.
- I samma artikel från Helsingborgs Dagblad som menar att HIF nu är ute efter Prica nämns även Erasmus, och Janssons intresse för sydafrikanen verkar fortfarande vara stort. Jansson hintar dock åt att en affär inom de närmaste dagarna inte är att räkna med.
- Enligt sydafrikansk media är Kermit Erasmus klar på ett fyra månader långt lånekontrakt. Det återstår dock att se ifall detta stämmer eller ej, då affären ännu inte bekräftats från officiellt håll.


Kaka (fw) - Ámerica Mineiro
- Fick 45 minuter i träningsmatchen mot Sunderland. Visade fina kvalitéer första kvarten, mattades sedan efterhand. Om HIF vill kan man få låna 22-åringen säsongen ut.

Ben Acheampong (fw) - Asante Kotoko
- Landade iförrgår (3/8) och hann bara med att göra en träning innan han fick göra en halvlek mot Sunderland. Liten och kvick. Såg intressant ut. 


Christian Wilhelmsson (mf) - Al-Hilal
- Landslagsytterns kontrakt med saudi-arabiska Al-Hilal är utgående och den nu 32-årige stjärnan siktar mot Europa. Enligt forum-skribenten HIF-12 arbetar HIF med att locka över Wilhelmsson. Kanske inte särskilt troligt att en sådan aktion skulle lyckas, dels av ekonomiska skäl, dels för att Chippen skulle platsa i en bättre liga än allsvenskan och dels för att han uttryckt sig tveksam till att kunna representera ett annat svenskt lag än Mjällby.


Gudjon Baldvinsson (fw) - Halmstad BK
- Islänningen Baldvinsson har vräkt in mål i årets upplaga av Superettan. Följdaktligen har han också blivit ett hett byte för de allsvenska klubbarna. Men HBK är nog inte särskilt intresserade av att släppa sin guldklimp mitt under en säsong som börjat väldigt bra, och spelarens agent Magnus A Magnusson har dessutom dementerat att HIF ska ha varit i kontakt gällande 26-åringens tjänster.

Rykten förluster


Pär Hansson (mv) 
- Med tanke på storspelet borde det inte dröja många transferfönster innan kaptenen får prova lyckan i en bättre liga. Inga konkreta rykten i sommar, dock.

May Mahlangu (mf) 
-  Det pratades mycket om en övergång i sommar för May för ett par månader sedan. Vårsäsongen har emellertid inte varit lika storartad som hösten 2011 och inga konkreta rykten har uppenbarat sig.


Avskrivna rykten in/ut

Rade Prica (fw) - Rosenborg BK
- Den numera 32-årige Rade Prica har kopplats samman med HIF under de senaste årens transferfönster, och detta fönster är inget undantag. Pricas kontrakt går ut efter säsongen och kommer enligt uppgifter inte att förlängas. Det mesta tycks då tala för att han återvänder till Sundets Pärla, men om det blir nu eller efter säsongen är fortfarande upphöljt i dunkel.
- Enligt HD.se har nu jakten på Rade Pricas signatur intensifierats sedan affären med Alfred Finnbogason gick i stå. Målet uppges vara att ha klart med minst en anfallare innan truppen till första Champions League-mötet mot Celtic på tisdag ska anmälas. Dvs innan måndagkväll. Vi har med andra ord 24 spännande timmar framför oss.
- HD:s artikel tycks dock, om man får tro Rade själv, vara rena påhittet. Till Fotbollskanalen säger nämligen Prica att HIF inte varit i kontakt med honom, och att han snarare är sugen på att testa en ny liga när hans kontrakt med Rosenborg går ut efter den här säsongen. Frågan är ju varför inte Jesper Jansson också dementerade detta rykte.
- I dagens City Helsingborg berättar Jesper Jansson att Prica nobbat HIF. 

Alfreð Finnbogason - KSC Lokeren (fw) 
- Mannen som stått för 40% av HIF:s mål den här säsongen är nu helt utom räckhåll. Detta sedan holländska Heerenveen gett sig in i budgivningen i elfte timmen. Man kan beskylla många för att det blev som det blev: Jesper Jansson och Paul Myllenberg väntade uppenbarligen för länge. Hade det funnits intresse tidigare hade man förmodligen kunnat lösa en affär innan efter sista dagen på det lånekontrakt som tecknades före säsongsstarten, och innan det blev klart med Champions League-miljonerna (man lyckades ju som bekant punga upp 10 miljoner på Thomas Sörum förra säsongen). KSC Lokeren spelade fulspel när man valde att inte höra av sig till HIF efter att Heerenveen plötsligt hade ringt in med ett bättre bud. Och Alfred Finnbogason, oavsett vad han säger, valde givetvis att gå till en klubb som han visste kunde ge honom ett bättre kontrakt alla dagar i veckan. Oavsett är de enda förlorarna i affären HIF, och vi får ännu en gång uppleva hur extremt långt ner i näringskedjan vi faktiskt ligger. 


Erton Fejzullahu (fw) - Mjällby AIF
- Det är rätt känt att sportchef Jansson är en stor beundrare av Fejzullahu och dennes kvalitéer. Frågan är bara om Erton själv är så sugen på att flytta inom Allsvenskan. 24-åringen har inte direkt gjort någon hemlighet av att han vill utomlands så fort som möjligt.
- Fejzullahu har skrivit på för Djurgårdens IF. Prislappen ska ha landat på runt 10 miljoner kronor.

Spelartruppen – 2012 i dagsläget 

Målvakter
1 Daniel Andersson
30 Pär Hansson
22 Andreas Linde
X Hampus Nilsson (utlånad till Ängelholm)

Försvarare
4 Walid Atta
14 Erik Edman 
15 Emil Krafth
16 Joseph Baffo
21 Christoffer Andersson 
23 Erik Wahlstedt
24 Erlend Hanstveit
28 Jere Uronen
X Peter Larsson

Mittfältare
3 Loret Sadiku
5 Daniel Nordmark
6 May Mahlangu 
7 Mattias Lindström 
8 Ardian Gashi 
13 Rachid Bouaouzan
20 Alejandro Bedoya
25 David Accam

Anfallare 
10 Álvaro Santos
11 Thomas Sørum
18 Nikola Djurdjic
25 Mohamed Ramadan (utånad till Trelleborg)
31 Lucas Ohlander

Redaktionen2012-08-31 13:05:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen
Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"