Blackhawks v.1 – Mardrömsstart på 2008
Det är svårt att se att 2008 kunde ha börjat på ett sämre sätt för Chicago Blackhawks. Efter den första förlusten för året mot Detroit Red Wings har Blackhawks inlett 2008 med fyra förluster. Dessutom hade de med sig en övertidsförlust från den 30 december vilket gör att Blackhawks nu inte vunnit på fem raka matcher. Utöver detta växer skadelistan ytterligare efter att Jonathan Toews blivit knäskadad, och ingen direkt ljusning finns i sikte. Om ingenting drastiskt sker verkar det tyvärr som om den här säsongen är förlorad för Blackhawks räkning.
Los Angeles Kings – Chicago Blackhawks 9-2, 1 januari
Om 2007 avslutades lite halvtaskigt med en övertidsförlust mot NHL:s sämsta lag Los Angeles Kings så var det ingenting jämfört med vad returmötet lagen emellan höll i sitt sköte. Två dagar efter 3-2 förlusten mot Kings hemma i United Center var Chicago på besök i Los Angeles och det verkar som om Nyårsnatten blev hård för de flesta spelarna i Blackhawks eftersom matchen slutade 9-2 till Kings! Då ska man ändå hålla i minnet att Chicago faktiskt vann skotten med 34-26 och hade ledningen med 1-0. Matchens bästa spelare Ladislav Nagy stod för 3 mål och 2 assist och LA gjorde 5 mål i numerärt överläge. Innan matchen mot Kings hade Blackhawks bara släppt in 5 mål i numerärt underläge på de senaste 68 försöken. Man kan väl lugnt säga att alla i Chicago hade en nattsvart afton som de snarast bör lägga bakom sig. Värre än resultatet är att skadelistan växer ytterligare. Den här gången var det ingen annan en Jonathan Toews som blev skadad i första perioden. Toews drog på sig en knäskada och kommer troligtvis att missa en längre period. Antagligen kommer han att vara borta i ytterligare tre till fyra veckor. Givetvis ett oerhört avbräck för ett redan skadeskjutet manskap. Om det nu går att hitta något glädjeämne från den här mardrömstillställningen är det väl att Patrick Sharp noterades för sitt 20:e mål för säsongen. Med det har han redan tangerat antalet mål från hela förra säsongen som dittills varit hans poängmässigt bästa.
1st Period
02:54 Martin Lapointe (Rene Bourque)
04:02 PPG - Tom Preissing (Ladislav Nagy, Alexander Frolov)
11:01 PPG - Patrick Sharp (Patrick Kane, Dustin Byfuglien)
11:14 Ladislav Nagy
13:24 PPG - Patrick O'Sullivan (Dustin Brown, Lubomir Visnovsky)
15:35 PPG - Ladislav Nagy (Tom Preissing, Brad Stuart)
2nd Period
00:28 Alexander Frolov (Brad Stuart)
15:16 PPG - Alexander Frolov (Kyle Calder, Ladislav Nagy)
3rd Period
00:16 Ladislav Nagy (Alexander Frolov)
05:18 Dustin Brown
07:40 PPG - Lubomir Visnovsky (Kyle Calder, Alexander Frolov)
Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks 2-4, 3 januari
För de vingklippta svarthökarna väntade härnäst Phoenix Coyotes. Inför matchen fick Phoenix lite egna skadeproblem då lagets stjärna, och tillika lagkapten, Shane Doan inte kunde ställa upp. Nu hjälpte inte detta Blackhawks nämnvärt. Drygt sex minuter in i första perioden tog Coyotes ledningen genom den unge tjecken Martin Hanzal. Khabibulin gjorde en spektakulär räddning på det inledande skottet, bara för att sedan själv stöta in pucken i mål med sin handske. Innan perioden var slut hade Phoenix ökat på ledningen till 2-0 genom Craig Wellar. Andra perioden blev mållös innan före detta Blackhawks-spelaren Radim Vrbata gjorde 3-0 i tredje perioden i numerärt överläge. Det var Vrbatas 18:e mål så här långt. Vrbata tradades inför säsongen mot Kevyn Adams. Ett dåligt byte för Blackhawks kan tyckas, men man ska komma ihåg att Kevyn Adams spelade mycket bra och var en väldigt viktig del av laget för Blackhawks innan han blev långtidsskadad. För Blackhawks var det två nyuppkallade spelare som stod för offensiven. Unge backen Cam Barker reducerade till 3-1 med sitt första mål för säsongen och Kris Versteeg reducerade till 3-2 med knappt en och en halv minut kvar av tredje. Versteeg assisterade även på Barkers mål och det var den unge rookiens två första NHL-poäng. Närmare än så kom dock inte Blackhawks utan Fredrik Sjöström kunde fastställa slutresultatet 4-2 i tom kasse. Mikael Tellqvist stod i mål för Phoenix och blev utsedd till matchens andra stjärna.
1st Period
06:14 Martin Hanzal (Derek Morris, Radim Vrbata)
16:09 Craig Weller (Daniel Winnik, Martin Hanzal)
2nd Period
-
3rd Period
07:45 PPG - Radim Vrbata (Niko Kapanen, Ed Jovanovski)
11:31 Cameron Barker (Kris Versteeg, Patrick Kane)
18:33 Kris Versteeg (Tuomo Ruutu, Andrei Zyuzin)
19:01 Fredrik Sjostrom (Derek Morris)
Anaheim Ducks – Chicago Blackhawks 2-1. 4 januari
Jean-Sebastian Giguere var skadad i matchen och kunde inte medverka. I hans ställe gjorde unge Jonas Hiller en stabil insats vilken skulle visa sig räcka hela vägen. Matchen började tungt för Chicagos räkning då de tidigt kom i underläge. 16 sekunder in på första perioden tog Ducks ledningen genom Corey Perry och med 57 sekunder kvar av samma period utökade Chris Kunitz till 2-0 i power play. Perrys tidiga ledningsmål var det näst snabbaste i Ducks historia. Bara Paul Kariya har varit vassare. Kariya gjorde mål efter 8 sekunder mot Colorado och Patrick Roy 1997. Resultatet 2-0 skulle visa sig räcka för att Ducks skulle vinna matchen. Den nya kedjan, med Patrick Sharp som center mellan Kris Versteeg och Pat Kane, lyckades visserligen reducera till 2-1 genom Patrick Sharps 21:a mål för säsongen, men närmare än så lyckades inte Chicago komma. Versteeg får väl ändå anses vara en av få ljusglimtar på senare tid med 1 mål och 2 assist på sina första två NHL-matcher.
1st Period
00:16 Corey Perry (Sean O'Donnell, Ryan Getzlaf)
19:13 PPG - Chris Kunitz (Corey Perry, Scott Niedermayer)
2nd Period
01:56 Patrick Sharp (Patrick Kane, Kris Versteeg)
3rd Period
-
Chicago Blackhawks – Detroit Red Wings 1-3, 6 januari
Efter tre raka bortamatcher var det dags för Blackhawks att återigen inta United Center på söndagskvällen. För motståndet svarade ärkerivalen Detroit Red Wings som haft oväntat svårt för Blackhawks den här säsongen. Innan söndagens match hade Blackhawks vunnit samtliga fyra föregående möten under den gångna säsongen och Detroit var givetvis oerhört revanschsugna. Att det var gamla ”Original Six”-antagonisten Detroit som var på besök märktes också på läktarna. 21.869 personer hade letat sig till Blackhawks hemmaarena för att bevittna matchen. Det var tredje raka matchen som Blackhawks haft slutsålt. Liksom mot Ducks fick dock Blackhawks ett tidigt mål i baken efter att Henrik Zetterberg nätat efter 50 sekunder av den första perioden. I mitten av andra ökade Dan Cleary, som inledde sin NHL-karriär i Blackhawks efter att ha blivit vald i första rundan, till 2-0 och innan perioden hade tagit slut hade Detroit även lyckats göra 3-0 i power play genom Mikael Samuelsson. I synnerhet 3-0-målet kändes onödigt efter att Nikolai Khabibulin tagit en dum utvisning. I andra perioden fick Blackhawks in ett tröstmål genom Rene Bourque men mycket närmare än så kom inte Blackhawks och 2008:s fjärde raka förlust var ett faktum. I Blackhawks var Martin Havlat tillbaka men han verkade lite ringrostig och gjorde inte mycket väsen av sig. Havlat spelade i en kedja bestående av honom, Robert Lang och Troy Brouwer som gjorde säsongsdebut för Blackhawks.
1st Period
00:50 Henrik Zetterberg (Andreas Lilja, Jiri Hudler)
14:06 Daniel Cleary (Pavel Datsyuk, Brian Rafalski)
19:51 PPG - Mikael Samuelsson (Jiri Hudler, Nicklas Lidstrom)
2nd Period
19:51 Rene Bourque (Tuomo Ruutu, Brent Seabrook)
3rd Period
-
Ja, vad ska man säga? Med de skadeproblem Chicago råkat ut för under de senaste veckorna är den här sviten av förlustmatcher ingen egentlig överraskning. Med ett friskt lag tror jag personligen att Blackhawks hade varit med och kämpat om en slutspelsplats i år, men tyvärr tror jag att det skeppet seglat nu. I och med Detroitmatchen har Chicago nu spelat hälften av årets säsong med ett facit på 19-19-3 och 41 poäng. Det brukar antas att det kommer krävas runt 96 poäng för att nå slutspelet i västra konferensen vilket innebär att Blackhawks måste ta 55 poäng på de sista 41 matcherna för att ha en reell chans att få vara med och kriga om Lord Stanley’s pokal. De måste med andra ord ha ett facit på 27-13-1 eller bättre på de sista 41 matcherna för att uppnå detta och med den nuvarande laguppställningen är det tyvärr bara att glömma. Visserligen var Martin Havlat tillbaka i mötet med Detroit men fortfarande saknas Jonathan Toews, Jason Williams, Brent Sopel, James Wisniewski, Dave Bolland, Ben Eager och Kevyn Adams. De flesta av dem förväntas dessutom vara borta åtminstone ytterligare ett par veckor.
Alla skadorna gör att det för närvarande finns sju spelare i truppen som inledde säsongen i farmarlaget Rockford Ice Hogs. Förutom de sju som är med i truppen nu har även ytterligare en handfull blivit uppkallade och nerskickade under olika perioder av säsongen. Av dem är det egentligen bara Dustin Byfuglien, och möjligtvis Dave Bolland, som klivit in och varit en tongivande spelare för Blackhawks. Som läget är nu innebär det att Blackhawks nästintill spelar med ett halvt farmarlag. Att begära 27 vinster på de sista 41 matcherna är därmed inte realistiskt. Det finns dock all anledning att se på framtiden med tillförsikt. Chicago har en alldeles utmärkt grupp av unga spelare att bygga ett riktigt bra lag runt inför kommande säsonger. Kane, Toews, Sharp, Seabrook, Keith och Byfuglien är en kärntrupp som förhoppningsvis bara kommer att bli bättre och bättre för varje säsong.
Eftersom den här säsongen i stort sett är förlorad kan det vara tillfälle att se över truppen för Genereal Manager Dale Tallon och se om han kan trada bort några spelare inför trading deadline mot värdefulla draftval eller yngre talanger som kan bidra till Chicagos dominans framöver. Det är inte omöjligt att spelare som Khabibulin, Sopel eller till och med Ruutu kan befinna sig någon annanstans än i ”the Windy City” efter trading deadline i år. Men det får framtiden utvisa.
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 41 matcher, 9 mål, 30 assist, 39 poäng, -4
2. Patrick Sharp – 39 matcher, 21 mål, 13 assist, 34 poäng, +13
3. Jonathan Toews – 36 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng, +5
4. Robert Lang – 41 matcher, 13 mål, 18 assist, 31 poäng, +9
5. Jason Williams – 20 matcher, 7 mål, 12 assist, 19 poäng, +/- 0
Tabell Western Conference:
# Team GP Pts
1. * Detroit 43 67
2. * San Jose 41 52
3. * Calgary 43 51
4. Dallas 44 52
5. Vancouver 41 50
6. Anaheim 45 50
7. Minnesota 42 48
8. Colorado 41 47
9. St. Louis 39 45
10. Columbus 42 44
11. Phoenix 40 43
12. Nashville 41 42
13. Edmonton 44 42
14. Chicago 41 41
15. Los Angeles 43 32