Blackhawks v.6 – Tre inspelade poäng och comeback av Toews under veckan

Under sin pågående bortaturné var det i veckan dags för Chicago Blackhawks att ta sig an de tre kanadensiska lagen från Western Conference. Veckan slutade med tre poäng av sex möjliga, ett något skralt facit med slutspelet i åtanke, men veckan var ändå inte utan glädjeämnen då Jonathan Toews gjorde sin efterlängtade comeback på söndagskvällen mot Vancouver Canucks. Förhoppningsvis kan han ge laget det lyft det desperat så behöver i slutspurten.

Edmonton Oilers – Chicago Blackhawks 4-1, 6 februari

Veckan började borta mot ett annat av NHL:s bottenlag då Oilers välkomnade Blackhawks till Alberta och Edmonton. I matchen vann Chicago skottstatistiken stort med sammanlagt 41-27, men tyvärr storspelade Oilers målvakt Mathieu Garon och släppte endast en puck bakom sig. Med 43 sekunder kvar av den första perioden gjorde Patrick Sharp något så ovanligt, med Blackhawks-ögon sett, som ett power play-mål och gav Blackhawks ledningen. Mycket roligare än så blev det dock inte. I andra perioden gjorde Oilers tidigt två raka power play-mål och 8.44 in i perioden satte gamla Blackhawks-spelaren Ethan Moreau 3-1 till Oilers. Joni Pitkänen fastställde sedan slutresultatet 4-1 i början av den tredje perioden. De forna lagkamraterna från London Knights, Pat Kane och Sam Gagner, stod här på varsin sida och man får nog säga att Gagner vann det slaget ganska rejält med 2 assist. Han blev även utsedd till matchens andra stjärna. Kane har haft det lite tungt med poängproducerandet på slutet och har sett sitt stora försprång i rookie-toppen försvinna sakta men säkert och nu är Nicklas Bäckström och Peter Mueller snart ikapp och förbi. Kane kommer dock givetvis kunna dra nytta av Toews återkomst till laguppställningen. Mathieu Garon utsågs helt följdriktigt till matchens bästa spelare efter 40 räddningar. Noterbart från matchen är annars att Dustin Byfuglien, som återigen spelade forward tillsammans med Lang och Havlat, sköt hela 11 skott på mål. Detta var ett tangerat rekord för Chicago Blackhawks. Det hade dock varit trevligare om något skott också letat sig in!

1st Period
19:17 PPG - Patrick Sharp (Duncan Keith, Martin Havlat)
2nd Period
02:16 PPG - Jarret Stoll (Ales Hemsky, Sam Gagner)
08:10 PPG - Dustin Penner (Sam Gagner, Joni Pitkanen)
08:44 Ethan Moreau (Ladislav Smid, Andrew Cogliano)
3rd Period
00:51 Joni Pitkanen (Marty Reasoner, Tom Gilbert)

Calgary Flames – Chicago Blackhawks 1-3, 7 februari

Kvällen efter förlusten mot Oilers, och Blackhawks femte raka match utan vinst, var det dags att ta sig an det andra laget från Alberta, nämligen Calgary Flames. I mål för Blackhawks stod för kvällen Nikolai Khabibulin och han skulle visa sig bli matchens förgrundsfigur. Inför matchen hade Khabibulin förlorat sina 10 senaste matcher, men kanske var det ingen överraskning att den sviten tog slut just mot Flames efter en 3-1 seger. Under sin karriär har Khabibulin ett facit på 19-5-2 med ett GAA på 2.09 mot Calgary. Riktigt bra siffror. I matchen tog ”the Bulin Wall” 26 av 27 skott, varav många av räddningarna var riktigt spektakulära och matchavgörande. Logiskt nog blev det också Khabibulin som blev vald till matchens lirare. Blackhawks mål gjordes av Duncan Keith, Patrick Sharp och Yanic Perreault, medan förra årets hackkyckling i Chicago, Adrian Aucoin, svarade för Calgarys mål. Det känns som det är en före detta Blackhawks-spelare som gör mål mot oss i varje match numer. Aucoin som aldrig lyckades leva upp till de högt ställda förväntningarna i Chicago har spelat riktigt stabilt för Flames i år och gjort 27 poäng och är +9 på 51 matcher. Utöver målen bjöd även matchen på ett par fighter då Adam Burish tog sig an Mark Smith i första perioden och nyinhämtade Craig Adams fightades med Flames David Hale.

1st Period
-
2nd Period
07:14 Duncan Keith (Robert Lang, Patrick Kane)
11:30 Adrian Aucoin (Alex Tanguay, Stephane Yelle)
15:07 Patrick Sharp (Martin Havlat, Cameron Barker)
3rd Period
19:48 Yanic Perreault (Patrick Sharp, Robert Lang)

Vancouver Canucks – Chicago Blackhawks 3-2 SO, 10 februari

Det här var en match som många Blackhawks-fans väntat på länge, och detta inte beroende på att det var mot just Vancouver Canucks, utan att Jonathan Toews äntligen återvände från sin skada. Sedan Toews blev skadad har Blackhawks ett facit på 5-9-2 och det är inte svårt att se hur mycket Toews betyder för Blackhawks framgångar. Jonathan är inte bara viktig på grund av sitt eget spel utan även för att hans närvaro ger Blackhawks två riktigt vassa kedjor som motståndarna måste försvara sig emot istället för en. Inför matchen återförenades Toews med sina gamla kedjekamrater Patrick Sharp och Patrik Kane, medan Havlat-Lang-Ruutu utgjorde förstakedjan. Men som vanligt numer så försvinner en stjärna om en annan kommer tillbaka. Den här gången var det Martin Havlat som lämnade matchen en bit in på första perioden på grund av sjukdom. Detta bör dock inte vara något allvarligt och han är antagligen med igen i nästa match. I matchen vann Vancouver skotten med hela 34-18 men det var ändå små marginaler som skulle visa sig avgörande. Vid ställningen 0-0 i andra perioden anföll Sharp-Toews-Kane kedjan och Sharp dundrade ett skott klockrent i stolpen. Returen snappades upp av Henrik Sedin som frispelade Alex Burrows som fick ett friläge och satte dit 1-0 bakom Khabibulin. I tredje perioden vände dock Blackhawks på matchen genom mål av Patrick Sharp och Cam Barker. Barkers mål var ett mycket märkligt sådant där Blackhawks hade lite flyt med studsarna så det blev som en lobb in över Luongo. Med 1.18 kvar av tredje perioden kunde dock Markus Näslund kvittera för Canucks som tagit ut sin målvakt för en extra utespelare. Matchen gick till övertid. Där blev det inga mål, men väl en missad straff av Daniel Sedin sedan Brent Sopel dundrat in i Chicagos mål och bedömts flytta det avsiktligt. I straffläggningen missade Chicago alla sina försök medan Vancouver gjorde ett mycket omdiskuterat mål. Ryan Shannon använde Chicagos coach Denis Savards gamla ”spin-o-rama” för att överlista Khabibulin. Problemet är bara att han i och med finten åker in i Nikolai och puttar bort honom. Khabibulin, som fick ett liknande straffmål emot sig förra året genom Pierre-Marc Bouchard i Minnesota, blev vansinnig men målet godtogs och Canucks vann matchen. Något underlig regel att man kan åka in i målvakten på en straff och ändå få målet godkänt kan jag tycka. Toews spelade över 22 minuter i sin återkomst och svarade för en assist på Patrick Sharps mål. Han hade även en stolpträff. Noterbart är även att endast två sekunder in i matchen slogs Blackhawks Adam Burish med Canucks Byron Ritchie.

1st Period
-
2nd Period
01:43 Alex Burrows (Henrik Sedin)
3rd Period
05:44 Patrick Sharp (Jonathan Toews, Cameron Barker)
15:55 Cameron Barker (James Wisniewski)
18:42 Markus Naslund (Mattias Ohlund, Sami Salo)
OT Period
-
SO
Winning goal – Ryan Shannon


Ok, så det blev ingen full pott för Blackhawks den här veckan heller. Tre poäng får väl anses vara ungefär vad som kunde väntas efter den här veckan, även om jag personligen hade trott att Blackhawks kulle vinna mot Oilers och få stryk mot Flames. Att Blackhawks har bevisat svårt mot Canucks är ingen nyhet så en poäng där är acceptabelt. Synd bara att förlusten skulle komma på ett sådant kontroversiellt sätt. Kanske dags för NHL att se över sina regler avseende vad man får och inte får göra under straffläggningen.

För övrigt är det skönt att äntligen se att Jonathan Toews är tillbaka i laguppställningen. Hans närvaro kommer att betyda mycket, och då inte endast hans talang som hockeyspelare, utan även hans vilja att vinna kommer förhoppningsvis att smitta av sig på övriga spelare. Det är även glädjande att Jason Williams så sakteliga börjar komma tillbaka. Förhoppningsvis kan han vara tillbaka på isen inom ett par veckor. Blackhawks har inte haft ett fungerande power play sedan Williams blev skadad. Ett friskt lag betyder givetvis mycket på slutet även om det ser mörkare och mörkare ut för varje vecka som går rörande chanserna till slutspel redan i år.

I och med Toews återkomst så är den utomordentliga kedjan med Sharp-Toews-Kane åter intakt. Sharp hade det lite knackigt med målgörandet ett tag men gjorde 3 mål och 1 assist under veckan och var Blackhawks bästa spelare. Totalt har Sharp nu gjort 26 mål och 15 assist på 53 matcher och ligger tvåa i den interna poängligan bakom Pat Kane. Kane är kanske den som allra mest saknat Toews och kommer förhoppningsvis att kunna dra nytta av sin omgivning framöver för att fortsätta försvara sin ledning i rookie-toppen. Kane har gjort 46 poäng på 55 matcher och leder med en poäng framför svenska Nicklas Bäckström i Washington som gjort 45 poäng på 57 matcher och som spelar med glödheta Alexander Ovechkin. Kane leder också med 7 poäng före Peter Mueller i Phoenix som varit glödhet i förstakedjan för Coyotes under den senaste tiden. Det blir en spännande upplösning på den kampen och får Toews bara vara frisk är det även för tidigt att räkna bort honom. Bara att hoppas att det blir en Blackhawk som blir årets rookie för första gången sedan Ed Belfour i början på 90-talet!

Intern Poängliga:

1. Patrick Kane – 55 matcher, 12 mål, 34 assist, 46 poäng, -7
2. Patrick Sharp – 53 matcher, 26 mål, 15 assist, 41 poäng, +14
3. Robert Lang – 55 matcher, 17 mål, 22 assist, 39 poäng, +10
4. Jonathan Toews – 37 matcher, 15 mål, 18 assist, 33 poäng, +6
5. Dustin Byfuglien – 42 matcher, 9 mål, 14 assist, 23 poäng, -11

Tabell Western Conference:

# Team GP Pts
1. * Detroit 58 87
2. * Dallas 59 73
3. * Minnesota 56 68
4. San Jose 55 69
5. Anaheim 60 69
6. Colorado 56 65
7. Calgary 56 64
8. Nashville 57 64
9. Vancouver 57 63
10. Columbus 58 61
11. Phoenix 56 60
12. St. Louis 54 56
13. Edmonton 57 55
14. Chicago 55 54
15. Los Angeles 58 51


Johan Nilsson2008-02-11 14:08:00
Author

Fler artiklar om Chicago