Blackhawks v.7 – Tappen ur, full pott vecka sju
Efter ett par veckor där Blackhawks haft mycket svårt för att göra mål var det rena rama islossningen för Chicago under den gångna veckan. Med sex poäng och en målskillnad på 15-4 som facit efter veckans tre matcher lever hoppet än en gång om att en slutspelsplats fortfarande är möjlig. Detta inte minst med tanke på att laget förhoppningsvis kan ställa upp med ordinarie manskap inom en inte alltför avlägsen framtid.
Columbus Blue Jackets – Chicago Blackhawks 2-7, 13 februari
Veckan inleddes borta mot erkänt defensivt starka Columbus Blue Jackets. Sedan Ken Hitchcock tog över Blue Jackets har de börjat spela en mycket mer defensivt medveten ishockey, något som Hitchcock är känd för att förespråka. Av detta syntes dock inte mycket under matchen mot Blackhawks. Efter knappt fyra minuters spel tog Blackhawks ledningen genom Pat Kane i power play och när första perioden var över var ställningen hela 4-0 till Blackhawks efter ett mål av Brent Seabrook och två av Dustin Byfuglien. Målfyrverkeriet fortsatte även i de följande perioderna och slutresultatet skrevs 7-2 till Chicago Blackhawks. Blackhawks vann även skottstatistiken med 31-26. För Columbus målskörd stod svenskarna Dick Tärnström och Fredrik Modin som båda nätade i power play i den andra perioden. Dustin Byfuglien, som för dagen spelade forward i en kedja med Rene Bourque och Dave Bolland, utsågs till matchens lirare efter sina två mål. Ett tag trodde man även att 7-2 målet gjorts av Byfuglien, vilket skulle ha gett den unge resen säsongens andra hattrick, men efter repriserna visade det sig att Robert Lang vallat in pucken via Fredrik Modin. Byfuglien fick därmed nöja sig med två fullträffar.
1st Period
03:55 PPG - Patrick Kane (James Wisniewski, Brent Seabrook)
05:27 Brent Seabrook
14:09 Dustin Byfuglien (Rene Bourque, Brent Sopel)
17:03 Dustin Byfuglien (Brent Sopel)
2nd Period
01:25 PPG - Dick Tarnstrom (Michael Peca, Nikolai Zherdev)
07:59 Martin Havlat (Robert Lang, Tuomo Ruutu)
13:06 PPG - Fredrik Modin (David Vyborny, Rick Nash)
15:23 James Wisniewski (Patrick Sharp, Jonathan Toews)
3rd Period
19:27 PPG - Robert Lang
Nashville Predators – Chicago Blackhawks 1-6, 14 februari
Kvällen efter urladdningen mot Blue Jackets var det dags för den sju matcher långa bortaturnén att avslutas i Nashville. Nashville som spelat bra på sista tiden förväntades bli en tuff nöt för Chicago att knäcka, men Predators verkar vara lite av ett favoritlag att möta för Blackhawks den här säsongen, och liksom mot Columbus kvällen innan fick matchen bästa tänkbara start med Chicago-ögon sett. Endast 1.04 in i första perioden gjorde Duncan Keith 1-0 till Blackhawks och innan perioden var slut hade Jonathan Toews gjort ytterligare två mål och givit Blackhawks ledningen med 3-0. Toews första mål var en riktig delikatess där han utmanade Predators samtliga fem spelare, gick mot mål, fintade ner målvakten och sedan gick runt buren och la in den på det sättet. Toews andra highlight-mål den här säsongen. Blackhawks skulle göra ytterligare tre raka mål och ta ledningen med 6-0 innan Jason Arnott kunde spräcka Patrick Lalimes nolla med 13.48 kvar av den sista perioden. Målet var Arnotts 20:e för säsongen och 750:e poäng totalt under hans karriär. Jonathan Toews utsågs till matchens bästa spelare efter 2 mål och 1 assist. Blackhawks avslutade den sju matcher långa bortaturnén med ett facit på 3-2-2 och 8 poäng.
1st Period
01:04 Duncan Keith (Martin Havlat, Robert Lang)
06:22 Jonathan Toews (Brent Sopel, Jordan Hendry)
12:42 Jonathan Toews (Patrick Kane, Brent Seabrook)
2nd Period
02:28 Rene Bourque (Brent Sopel, Dave Bolland)
03:10 Cameron Barker (Dave Bolland, James Wisniewski)
3rd Period
03:47 Patrick Sharp (Patrick Kane, Jonathan Toews)
06:12 PPG - Jason Arnott (Marek Zidlicky, Jean-Pierre Dumont)
Chicago Blackhawks – Colorado Avalanche 2-1, 17 februari
Veckans sista match spelades hemma inför ett totalt utsålt United Center. Det fanns inte ens en endaste ståplatsbiljett kvar och 21.715 personer, den största publiken på en Blackhawks-match sedan 2001-2002, fick se ännu en stark insats av Blackhawks i den första hemmamatchen på åtta tillställningar. Blackhawks tog återigen ledningen i början av matchen efter ett tidigt power-play mål av Dustin Byfuglien. Byfuglien som numer ses framför motståndarnas målvakt alá Tomas Holmström verkar ha hittat en fungerande roll i power play. Byfuglien har ju även använts på blå med sitt tunga skott tidigare under säsongen. I andra perioden utökade Martin Havlat till 2-0 och det dröjde till 17.35 in i den sista perioden innan Jaroslav Hlinka förstörde Patrick Lalimes andra chans till en nolla den här veckan. Blackhawks har för övrigt inte hållit nollan under någon match den här säsongen, en föga smickrande bedrift i sig. Närmare än så skulle dock inte Avalanche komma, mycket tack vare Blackhawks penalty-kill som var felfritt under matchen och klarade av sju av sju lägen. Dessutom visade Chicago upp ett uppoffrande spel av bland annat Adam Burish som exempelvis blockerade ett skott som kom utanför blålinjen! James Wisniewski stod för 2 assist under matchen och utsågs till den bästa spelaren framför Toews och Lalime.
1st Period
04:48 PPG - Dustin Byfuglien (James Wisniewski, Patrick Kane)
2nd Period
02:53 Martin Havlat (James Wisniewski, Cameron Barker)
3rd Period
17:35 Jaroslav Hlinka (Cody McLeod, Scott Hannan)
Tre matcher, sex poäng och 15-4 i målskillnad på en vecka. Vad har hänt? Efter den senaste tidens knackiga spel är det lätt att glömma bort att senast Blackhawks spelade med nästan fullt manskap strax innan nyår så spelade man en riktigt bra och offensiv ishockey. Är det då så enkelt som att Jonathan Toews har återvänt till laget? Delvis tror jag det är så. Att det här redan är Toews lag framgår mer och mer. Trots sina ringa 19 år är det här den stora ledaren för Blackhawks och jag skulle inte bli förvånad över att se honom med kaptens-C:et på tröjan redan nästa säsong. I samband med att Toews återvände kom dock även en annan spelare tillbaka från skada nämligen Dave Bolland. Inte lika omskriven men nog så viktig. Förutom att Toews och Bolland bidrar med sin skicklighet ger det här Denis Savard möjligheten att ställa upp med fyra riktigt bra kedjor som fått vara intakta under hela veckan. Förstakedjan består givetvis av Sharp-Toews-Kane. Dumt att förändra ett fungerande koncept. Andrakedjan utgörs av Ruutu-Lang-Havlat. Den tredje kedjan är relativt nykomponerad men mycket intressant. Den består av Bourque-Bolland-Byfuglien. Bufuglien verkar trivas i sin nya omgivning och vänja sig mer och mer vid rollen som power-forward, inte minst i power play. Fjärdekedjan består avslutningsvis av Burish-C. Adams-Lapointe. En ren energikedja som kan spela i vilket läge som helst i matchen och ge andrum och energi åt resten av laget. Fjärdekedjan har också inlett de senaste matcherna, ett tecken på coach Savards uppskattning över deras arbetsinsats. För första gången på länge finns det med andra ord lite kontinuitet i formationerna, något som efterlysts om och om igen under säsongen. Dessutom fungerar alla kedjorna bra tillsammans vilket är mycket viktigt.
När det gäller Blackhawks skador så är faktiskt både Jason Williams och Kevyn Adams på väg tillbaka. Williams väntas vara tillbaka redan vecka 8, medan Adams, som antogs vara borta minst hela grundserien, förmodligen har ett par veckor kvar. Givetvis otroligt positivt med ett friskt manskap, men det skapar ett visst huvudbry hos Denis Savard. Vems plats ska Jason Williams ta i ett fullt fungerande lag? Samtidigt är Williams mycket värdefull i power play, en spelform där Blackhawks behöver förbättra sig för att ha någon reell chans på en slutspelsplats. Förmodligen kommer Williams att ta Ruutus plats i andrakedjan brevid Lang och Havlat eftersom de tre uppvisade en viss kemi under de korta perioder de spelade tillsammans. Det betyder att Tuomu Ruutu kan vara den spelaren som får flytta på sig. Det är givetvis också möjligt att det sker en trade som besvarar den här frågan. Oavsett är ett friskt lag ett lyxproblem.
När det gäller trade deadline som nalkas med stormsteg så figurerar Blackhawks dagligen i nya rykten, vissa mer troliga än andra. Till att börja med kan jag väl kommentera ryktet om att Peter Forsberg fått ett bud av Blackhawks och var aktuell in på sluttampen innan Forsberg bestämde sig för att inte spela i NHL den här säsongen. Forsbergs ryktades ha fått ett bud som sträckte sig över de nästkommande två säsongerna och var värt ungefär cirka 11 miljoner dollar totalt. Att Blackhawks var intressant berodde enligt spekulationer på att de var villiga att skriva ett lite längre kontrakt med Foppa än övriga lag. Jag tycker personligen mycket om Peter Forsberg som spelare, och en frisk Peter Forsberg är givetvis ett lyft för vilket lag som helst. Jag är dock tveksam till att det hade varit rätt väg att gå för Blackhawks. Att skriva ännu ett stort kontrakt med en spelare som haft svåra skadeproblem (andra exempel är Havlat och Khabibulin) känns inte helt bra. Bättre enligt mig att försöka använda de pengarna för att knyta till sig en spelförande back, något som Blackhawks behövt under en mycket lång tid. Det är dock otroligt glädjande att Dale Tallon och Blackhawks är så aggressiva i sina försök att förbättra sitt lag.
När det gäller övriga rykten så ryktas det bland annat att Tuomu Ruutu är på väg bort till Pittsburgh för att där förenas med sin bror Jarko. Det ryktas även om att New Jersey Devils är intresserade av Martin Havlat och Robert Lang. Havlat skulle kanske passa väl in hos Devils, som kan behöva lite offensiv, och är sedan tidigare bästa vän med Patrik Elias. Andra namn som förekommer i rykten är Nikolai Khabibulin, Martin Lapointe, Yanic Perreault och Cam Barker. Jag skulle tro att Perreault och möjligtvis Lapointe är borta innan deadline, men det är även möjligt att Blackhawks försöker sig på en större trade och är så kallade ”buyers” för att förbättra sina chanser att nå årets slutspel. Det kommer dock inte ske på bekostnad av lagets unga stomme.
För övrigt kan nämnas att Brent Seabrook skrivit på ett nytt 3-årskontrakt. Mycket positivt att Dale Tallon fortsätter att knyta till sig lagets unga stomme i ett tidigt skede för att därmed slippa problematik med offer sheets och liknande. Dessutom kommer gamle stormålvakten Tony Esposito att ansluta till Stan Mikita och Bobby Hull som ambassadör för Chicago Blackhawks. Kul att ännu en legend kommit tillbaka till Blackhawks organisation!
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 58 matcher, 13 mål, 37 assist, 50 poäng, -4
2. Patrick Sharp – 56 matcher, 27 mål, 16 assist, 43 poäng, +17
3. Robert Lang – 58 matcher, 18 mål, 24 assist, 42 poäng, +14
4. Jonathan Toews – 40 matcher, 17 mål, 20 assist, 37 poäng, +9
5. Dustin Byfuglien – 45 matcher, 12 mål, 14 assist, 26 poäng, -7
Tabell Western Conference:
# Team GP Pts
1. * Detroit 62 89
2. * Dallas 63 79
3. * Minnesota 59 72
4. Anaheim 63 73
5. San Jose 59 70
6. Nashville 61 69
7. Vancouver 59 66
8. Calgary 59 66
9. Phoenix 60 66
10. Colorado 60 65
11. St. Louis 58 63
12. Columbus 61 63
13. Chicago 58 60
14. Edmonton 60 59
15. Los Angeles 62 53