SvenskaFans rankar: 3 San Jose Sharks
För tredje året i rad åkte San Jose Sharks i våras ur slutspelet i den andra rundan. Misslyckandet fick som konsekvens att tränaren Ron Wilson försvann, och nu gör man en ny satsning mot Stanley Cup. Och med ett par tunga nyförvärv under sommaren, finns alla möjligheter att lyckas.
San Jose Sharks äntrade NHL 1991, men har ännu inte, 17 år senare, vunnit någon Stanley Cup. Närmare än en conferencefinal 2004 har man inte heller varit, trots att man de senaste åren tillhört toppkandidaterna i ligan.
Den gångna säsongen hade man kanske sitt starkaste lag hittills, men föll i den andra omgången mot Dallas Stars. Laget från Texas gick upp i en 3-0-ledning i matcher, ett försprång som enligt traditioner är in princip omöjligt att hämta upp. Även om San Jose i och med två raka segrar gjorde ett tappert försök, blev det respass – och det var tredje säsongen i rad som man åkte ut i den andra rundan.
Till den kommande säsongen har man satsat på kontinuitet i mål och anfall, men renoverat försvaret – och budskapet är tydligt. San Jose Sharks ska vinna Stanley Cup, och man ska göra det nu.
På annat sätt kan man inte tolka inhandlingen av backarna Dan Boyle, 32, Brad Lukowich, 32, och framförallt Rob Blake, 38. Alla tre har varit med och vunnit Stanley Cup tidigare i karriären, och bringar alltså inte bara tonvis med rutin till Kalifornien, utan också en härlig vinnarmentalitet. De breddar också försvaret betydligt jämfört med i våras – och eftersom alla andra lagdelar är intakta, kommer San Jose med ett mer rutinerat och slagkraftigt lag den här säsongen.
Men om det är mer rutin i backleden, så är det fräschare i båset. Efter fyra år bakom bänken är Ron Wilson nämligen borta, och han ersätts av tämligen färske Todd McLellan. Han har varit assisterande tränare i Detroit Red Wings de tre senaste åren – och är således färsk Stanley Cup-mästare. Han har varit tränare i sammanlagt 14 år, och har aldrig missat slutspel med sina lag – något som imponerar, och något som bådar gott för San Jose.
McLellans nytänkande är också tänkt som väckarklocka för slumrande kaptenen Patrick Marleau som hade en mellansäsong ifjol, och kanske är han också den som till slut gör Joe Thornton till en bra spelare i slutspelssammanhang. De två offensiva stjärnorna är nyckelspelare i San Jose, och att de lyckas är ett måste om Stanley Cup ska bli realitet.
Och Stanley Cup är ingen omöjlighet. San Jose har en av ligans bästa målvakter i Evgeny Nabokov, ligans bäste playmaker i Joe Thornton och en av ligans bästa offensiva backar i Dan Boyle. Det, plus rutin i form av nyvärvade Rob Blake, väcker drömmar i soliga Kalifornien.
San Jose Sharks är utan tvekan en het utmanare till Stanley Cup 2009.
Målvakter:
I ryske Evgeny Nabokov, 33, har San Jose en av NHL:s absolut bästa målvakter. Den atletiske och kvicke burväktaren gjorde en kanonsäsong ifjol där han var den burväktare som vann flest matcher (46 stycken), svarade för tredje flest nollor (sex stycken) samt hade seriens tredje bästa snitt i släppta mål (2,14). Efter San Joses sorti i slutspelet spelade han VM med Ryssland där han vann guld och utsågs till turneringens bäste målvakt.
Nabokov visade ifjol också att han kan hantera ett stort antal matcher per säsong, då han vaktade Sharks bur i 76 av 82 matcher.
Som backup finns Brian Boucher, 31, som imponerade stort efter sin ankomst från Philadelphia Phantoms, AHL, i februari ifjol. Han blev den första målvakten i Sharks historia som höll nollan i sin första match för klubben, han imponerade under alla sina fem matcher under vårkanten. Han blir en pålitlig backup till Nabokov, även om han inte kommer att få stå så många matcher med tanke på hur mycket ryssen spelade ifjol. Ryske Alexei Semenov är första reserv, om han inte till och med spelar sig förbi McLaren.
Backar:
Backsidan i San Jose har fått sig en ansiktslyftning sedan i våras. Det har kommit in mer rutin och tyngd, vilket var nödvändigt för att laget ska kunna utmana om Stanley Cup.
GM Doug Wilson började med att kontraktera Rob Blake, 38, som var Free Agent. Även om den förre Norris Trophy-vinnaren har sett sina bästa dagar, var han precis den spelartyp som laget letade efter. Han har rutin, han har vunnit Stanley Cup och han är den perfekte mentorn till lagets unga backar. Blake, som gjorde 31 poäng (9+22) på 71 matcher för Colorado Avalanche ifjol, behöver dessutom inte matchas hutlöst hårt, eftersom Sharks har en bred och bra backbesättning. Att han kommer att finnas på isen i numerärt överläge med sitt vassa skott, är dock mycket troligt. Blakes ankomst gör att tappet av Craig Rivet, 33, till Buffalo, inte känns alls.
Mer rutin skaffade sig San Jose Sharks också då man bytte till sig Dan Boyle, 32, och Brad Lukowich, 32, från Tampa Bay Lightning i utbyte för talangen Matt Carle, 23. Carle var på uppgång i karriären, men med tanke på att Sharks vill vinna nu gjorde man en bra affär. Både Boyle och Lukowich har dessutom vunnit Stanley Cup – rutin som Doug Wilson gärna ville ha i lagbygget.
Adderingen av Boyle innebär också att tappet av Brian Campbell till Chicago Blackhawks inte blir kännbart. Boyle är en vassare offensiv spelare än Campbell, och har också mer rutin. Högerfattade Boyle är en av NHL:s bästa offensiva backar, och blir ett ytterst dödligt vapen i numerärt överläge med sitt skott, sin speluppfattning och sin rörlighet.
Lukowich är främst en veteran som spelar enkelt, och som blir ett perfekt komplement i tredje backpar för Sharks.
Kvar i laget finns också ytterst talangfulla backarna Marc-Edouard Vlasic, 21, och Christian Ehrhoff, 26, som visat att de kan spela på en hög nivå. Vlasic är, sin ålder till trots, säkerheten själv och gör knappt några misstag – men behöver fortfarande utveckla offensiven. Mycket tyder på att kanadensaren kommer att matchas med Blake, och en bättre mentor kan han knappast få. Vlasic har också fått ett nytt fyraårskontrakt med Sharks, vilket visar vilket förtroende ledningen har för honom.
Ehrhoff är främst en offensivt begåvad back med bra spelsinne och ett bra skott, men har också utvecklat defensiven. Tysken loggar värdefull istid i alla spelformer, och förväntas kunna ta ytterligare steg framåt i sin utveckling kommande säsong.
Försvaret rundas av i form av svenske tungviktaren Doug Murray, 28, som ifjol på allvar etablerade sig i NHL, och som började utnyttja sina fördelar som spelare. Han spelade fysiskt och enkelt – precis som han ska, och det gjorde honom också till lagets bäste plusminusspelare med +20.
I laget finns också skadedrabbade Kyle McLaren, 31, som dock är en skugga av sitt forna jag. Veteranen kan mycket väl bli en spelare som offras innan seriestart, om det finns några intressenter. Just nu är han sjua i hierarkin, och kan inte räkna med speciellt mycket istid.
Forwards:
På forwardssidan har Sharks valt att inte göra några större förändringar sedan ifjol. Skadedrabbade Curtis Brown, vars karriär är på nedgång, har försvunnit till Schweiz och kommer inte saknas, och stabile Patrick Rismiller, som gick till New York Rangers, kändes också överflödig. Några nya namn av dignitet har inte inhandlats – men kompetens saknas det absolut inte.
Joe Thornton, 29, är fixstjärnan och hans 96 poäng (29+67) ifjol gav honom också en överlägsen seger i den interna poängligan, hela 41 poäng före tvåan Milan Michalek. Thornton är NHL:s främste playmaker med sina känsliga handleder och sin blick för spelet, men hans stora akilleshäl är att han inte kliver fram när laget behöver det som mest – det vill säga i slutspelet. Nye tränaren Todd McLellands uppgift blir att arbeta bort den slutspelsfrossa som uppenbarligen finns i Thorntons hockeykropp.
Thornton är i alla fall Sharks odiskutable förstecenter, och på kanterna lär han ha med sig Jonathan Cheechoo, 28, och Milan Michalek, 23. Båda två kan sätta pucken i nät, och unge Michaleks 24 mål ifjol lovar om mer i år, även om han inte är en naturlig målskytt. Tjecken är en allroundspelare av klass, och är den som backar upp när Thornton går på offensiven.
Cheechoo är ett mysterium. Efter att ha blivit NHL:s målkung med 56 mål efter lockouten, har målskörden sjunkit till 37 och 23 fullträffar de två senaste säsongerna – en utveckling som inte låter lovande. Med en center av Thorntons klass bredvid sig, är det upp till bevis för Cheechoo. Målskörden får inte sjunka mer, för då är hans dagar i klubben räknade.
En spelare som inte heller imponerade ifjol var lagkaptenen Patrick Marleau, 28, som omgärdats av trade-rykten hela sommaren. Med 46 poäng (18+28) på 77 matcher ifjol gjorde han sin sämsta poängmässiga säsong på fem år, och måste hitta tillbaka till sitt spel i vinter. McLellan har dock visat förtroende för den allroundkunnige kanadensaren, och han kommer att få chans att revanschera sig. I sina bästa stunder är Marleau en tvåvägsspelare av yppersta klass.
Mycket tyder på att Marleau kommer matchas på kanten i en ung andrakedja, där Joe Pavelski, 24, och Devin Setoguchi, 21, är de övriga komponenterna. Ingen av dem är några muskelpaket och saknar en del rutin, men har fin speed och allroundkunnighet, vilket gör att de kan användas i många olika situationer. Med Marleau som mentor, kan utvecklingen framåt också gå snabbt – och redan ifjol visade båda att de kan hantera spelet i NHL, om än bara i kortare perioder.
Torrey Mitchell, 23, var anledningen till att Curtis Brown föll bort ifjol, och han leder tredjekedjan på ett föredömligt sätt - även om han kommer missa säsongsinledningen på grund av skada. Även om den offensiva potentialen är begränsad, så är Mitchell bra i tekningscirkeln och bra i numerärt underläge. Med snabbe, rivige och rutinerade Mike Grier, 33, samt tunge och aggressive Ryane Clowe, 25, på kanterna lanserar Sharks en riktigt bra tredjekedja. Grier och Clowe har inget emot att slita och forechecka, och de kan också med fördel användas i toppkedjorna om det skulle behövas.
Jeremy Roenick, veteranen med det väloljade munlädret, har beslutat sig för att spela en säsong till, och han bidrar med rutin och bredd. 38-åringen lär matchas sparsamt i fem mot fem, men lär få spela i numerärt överläge, och kan också vikariera i toppkedjorna om det behövs. Ifjol svarade amerikanen för sensationellt fina 33 poäng (14+19) på 69 matcher, och kan han upprepa det har han gjort det bra. Ifjol svarade dessutom bara Alexander Ovechkin för fler matchvinnande mål än ”JR”, vilket imponerar.
I laget finns också tyske allroundcentern Marcel Goc, 25, samt råskinnet Jody Shelley, 32. Tjecken Lukas Kaspar, 22, NHL-debuterade ifjol, och slåss om den sista platsen i laget med landsmannen Tomas Plihal, 25.
En dark horse finns också i provspelande Jeff Friesen, 32 – den före detta Sharksspelaren som på grund av skador knappt kunde spela ifjol. I sina bästa stunder är fartfenomenet en kapabel spelare, även om hans bästa dagar är bakom honom.
Nyckelspelare:
Evgeny Nabokov, Dan Boyle, Joe Thornton
Nyförvärv:
Dan Boyle – Trade, Tampa Bay Lightning
Brad Lukowich – Trade, Tampa Bay Lightning
Rob Blake – Free Agent, Colorado Avalache
Cory Larose – Free Agent, Luleå
Ryan Vesce – Free Agent, Helsingfors
Förluster:
Brian Campbell – Free Agent, Chicago Blackhawks
Patrick Rismiller – Free Agent, New York Rangers
Curtis Brown – Free Agent, Kloten
Matthew Carle – Trade, Tampa Bay Lightning
Craig Rivet – Trade, Buffalo Sabres
Dmitri Pärtzhold – Free Agent
Alexei Semenov – Free Agent
Thomas Plihal – Free Agent
Brad Norton – Free Agent
Sandis Ozolinsh – Free Agent
Svenskar:
Doug Murray
Coach:
Todd McLellan
Preliminär laguppställning:
Jonathan Cheechoo – Joe Thornton – Milan Michalek
Patrick Marleau – Joe Pavelski – Devin Setoguchi
Ryane Clowe – Torrey Mitchell – Mike Grier
Jeremy Roenick – Marcel Goc – Jody Shelley
Dan Boyle – Christian Ehrhoff
Marc-Edouard Vlasic – Rob Blake
Brad Lukowich– Doug Murray
Evgeny Nabokov (Brian Boucher)
Andra notabla spelare i laget: Kyle McLaren, Alexei Semenov, Derek Joslin, Lukas Kaspar, Tomas Plihal, Jeff Friesen (try-out), Logan Couture
Bästa nyförvärv: Dan Boyle
Det är ingen tvekan om att Dan Boyle är det främsta tillskottet. Kanadensaren – som under lockouten spelade i Djurgården – är en av ligans bästa offensiva försvarare, och förstärker det numerära överläge som var tionde bäst i NHL ifjol. Med sina uppspel och sina pucktransporter, ersätter han Brian Campbell med råge.
Värsta förlusten: Craig Rivet
Egentligen drabbas inte Sharks speciellt hårt av någon förlust, eftersom kapabla ersättare inhandlats på alla positioner. Rob Blake har ersatt Craig Rivet, men kanske är den Buffaloflyktande veteranen ändå den som kommer saknas mest eftersom han alltid gav allt för laget. Den inställningen och det hjärta som Rivet visade upp ska aldrig underskattas.
Årets poängkung: Joe Thornton
Inget svårt val egentligen. Joe Thornton vann den interna poängligan i överlägsen stil ifjol, och inget talar för att det blir annorlunda i år. Med nya specialister i numerärt överläge i form av Dan Boyle och Rob Blake kan det också bli ännu fler poäng från Thorntons klubba i den spelformen, och centern är en kandidat till att vinna hela NHL:s poängliga.
Årets nykomling: Lukas Kaspar
Ingen nykomling är planerad att ta plats i Sharks lag den kommande säsongen, men kanske kan tjecken Lukas Kaspar, 22, slå sig in i fjärdekedjan. Med tanke på att Jody Shelley och Jeremy Roenick knappast kommer spela alla matcher, är det ingen omöjlighet. Det blev tre matcher ifjol, och den offensiva kapaciteten finns där – nu gäller det bara att visa det varje kväll också.
###
1.
2.
3. San Jose Sharks
4. Montreal Canadiens
5. Dallas Stars
6. Washington Capitals
7. Anaheim Ducks
8. New Jersey Devils
9. Philadelphia Flyers
10. Calgary Flames
11. New York Rangers
12. Ottawa Senators
13. Chicago Blackhawks
14. Minnesota Wild
15. Boston Bruins
16. Colorado Avalanche
17. Tampa Bay Lightning
18. Edmonton Oilers
19. Carolina Hurricanes
20. Buffalo Sabres
21. Vancouver Canucks
22. Nashville Predators
23. Phoenix Coyotes
24. Columbus Blue Jackets
25. Toronto Maple Leafs
26. St Louis Blues
27. Florida Panthers
28. New York Islanders
29. Atlanta Thrashers
30. Los Angeles Kings