SvenskaFans rankar: 4. Montreal Canadiens
Blir det någon Stanley cup för finländaren Koivu?

SvenskaFans rankar: 4. Montreal Canadiens

Inför den gångna säsongen såg det ganska bra ut på pappret för Montreal Canadiens, målet var att ta sig vidare till slutspelet. Montreal lyckade inte bara ta sig vidare till slutspelet utan man vann hela Eastern Conference, totalt samlade ihop hela 104 poäng, 2 poäng mer än tvåan Pittsburgh Penguins. Helt plötsligt så var man en av kandidaterna at ta hem hela Stanley Cup. Inför den här säsongen så ser det ännu bättre ut än vad det gjorde den här tiden för ett år sedan. Nu gäller det bara för coachen Guy Carbonneau att samla sina trupper och föra dem raka vägen mot slutspelet, väl där kan allt hända.

Förra årets grundserie lägger vi i kategorin ”mycket bra”, slutspelet däremot hamnar i facket ”katastrof”. Efter att ha vunnit hela Eastern conference blev man mer eller mindre pulveriserade av ett mycket starkt Philadelphia Flyers. Helt plötsligt gav hela laget sig vika, anfallarna slutade att producera poäng, backarna tappade puck både högt och lågt samtidigt som den stackars Carey Price i målet vek ner sig som den junior han var.

Först hade man stora problem att ta sig vidare från första omgången mot ett ganska svagt Boston Bruins, som man för övrigt vann samtliga åtta matcher mot i grundserien. Till slut lyckades man vinna den sista och avgörande matchen på hemmaplan med 5-0. I omgång två väntade Philadelphia, efter att ha vunnit första matchen ganska turligt så blev det fyra raka förluster och säsongen som såg så bra ut några veckor innan fick ett abrupt slut.

Förra årets slutspel är glömt och nu är det dags att blicka framåt. Under hela sommaren har det varit ett evigt tjatande om en herre vid namn Mats Sundin, Montreal var en av många klubbar som ville kontraktera den svenska superstjärnan. Det har varit så mycket prat och skriverier att man till och med tröttnat på det, därför var det extra skönt att Montreal tradeade till sig Robert Lang den 12e september. Därmed var det slutspekulerat, ingen Matts Sundin i Montreal Canadiens.

Trots att man gick miste om Sundin så ser det riktigt intressant ut, till och börja med så har man inte blivit av med så många tongivande spelare. Förlusten av Mark Streit, New York Islanders, svider givetvis en del, framförallt i powerplay. Man har även blivit av med Michael Ryder, Boston, och Bryan Smolinski, klubblös. Ryder floppade ordentligt förra säsongen så det känns som det var rätt läge att göra sig av med honom och i Smolinski fall blev man av med en duktigt tekar. Man har även blivit av med två ganska lovande killar, Corey Locke tradeades till Minnesota och Mikhail Grabovski gick till Toronto.

Som sagt inga större förluster, men däremot har Canadiens har varit på styva linan vad det gäller att signa spelare. Det mest intressant nyförvärvet tradeade man till sig från Calgary Flames och det är ingen mindre än Alex Tanguay. Man tog ”hem” tuffingen Georges Laraque och målvakten Marc Denis, bägge spelarna är födda i Montreal och har givetvis Canadiens som favoritlag. I och med att det inte blev någon Sundin så valde klubben att tradea till sig den snart 38-åriga centern Robert Lang, han är väl ganska långt ifrån Sundins kaliber, men fullt godkänd tredjecenter bakom Saku Koivu och Tomas Plekanec.

Om man får det att fungera så ser det mycket lovande ut, speciellt eftersom laget känns bättre i år än vad det gjorde förra säsongen.


Målvakter:

I Carey Price har Montreal Canadiens en riktigt lovande målvakt, Price gjorde inget bra slutspelet i våras, men förhoppningsvis har han kunnat lägga det bakom sig och växer ut till den stormålvakt han spås bli. Han räknas som lagets förstemålvakt, men kommer att få hård konkurrens av slovaken Jaroslav Halak. Förra säsongen fick Price börja som andremålvakt bakom fransmannen Cristobal Huet, som sedermera blev tradead till Washington Capitals. Den här säsongen kommer den storväxte kanadick-indianen starta som förstemålvakt och givetvis ligger ett stort ansvar på hans axlar, för att nå långt måste man ha en bra målvakt, om Price är det eller inte återstår att se, men hur som helst är han en talang av sällan skådat slag.

Andremålvakt i Montreal är slovaken Jaroslav Halak, även han en ung och mycket lovande målvakt. Det här blir hans tredje säsong i Montreal. Frågan är hur länge Halak kommer att acceptera att vara andremålvakt, han har inte fått spela så jättemånga matcher, men när han väl får chansen är han mycket bra. 12 vinster och bara 7 förluster så talar statistiken för att han är en mycket bra målvakt. I farmalaget Hamilton har han imponerande (2.00) och (2.10) insläppta mål per match de två senaste säsongerna.

Bakom dessa två finns den rutinerade Marc Denis, Cedrick Desjardins och Jason Missiaen. Tampa Bay tradeade till sig Denis från Columbus Blue Jackets under sommaren 2006, tyvärr floppade han ordentligt och hamnade i Norfolk Admirals, AHL. Nu är Denis tillbaka i sin hemstad och kommer troligtvis att fungera som en mentor för de annars så unga Montrealmålvakterna. Cedrick Desjardins är en 23 årig målvakt som tillsammans med Denis får slåss om förstaspaden i Hamilton. Desjardins gjorde 12 matcher i Hamilton förra säsongen och det är spel i AHL som han får satsa på för tillfället. En annan målvakt som är värd att nämna är Jason Missiaen som draftades det här året, han är precis 18 år fyllda och är över 2 meter lång och redan fått smeknamnet ”Missiaen the monster”.

Backar:

Försvarsmässigt ser det stabilt ut, en bredd trupp och en härlig blandning mellan gammalt och ungt. Två relativt unga killar som fick en hel del speltid förra säsongen var Ryan O’Byrne och Josh Gorges. Roman Hamrlik gjorde sin första säsong i Montreal förra året och var bra rakt igenom, framförallt i det defensiva spelet. Dessutom fick vi se en hel del av de gamle Montrealveteranerna Francis Bouillon och Patrice Brisebois. Bredden är heller inget fel på, under sommaren har man gjort klart med Chad Anderson, Shawn Belle, Alex Henry och Yannick Weber. Dessutom finns ungdomarna P.K. Subban, Pavel Valentenko och Mathieu Carle att tillgå.

Ska man plocka ut någon back som den bästa så blir det helt klart Andrei Markov. En spelare som är bra både defensivt och offensivt, en All Star back helt enkelt och kommer alldeles säkert att vara med i årets All Star Game som för övrigt kommer att spelas i Montreal. De senaste två åren har amerikanen Mike Komisarek växt fram som en jätte i det defensiva spelet, givetvis en av ligans bästa defensiva backar med sina 110 kilon som han använder på ett utmärkt sätt.

Det andra backparet ser på förhand ut att bli Josh Gorges och Roman Hamrlik. Gorges kom till Montreal från San José Sharks säsongen 2006/07. Det var först förra säsongen han tog en ordinarie plats, från december månad och framåt missade inte Gorges en enda match, mycket bra defensiv och har faktiskt bara gjort 1 mål under hela sin NHL karriär. Även Hamrlik är mycket stark defensivt, efter Komisarek, var det han som blockerade mest skott av spelarna i Montreal förra säsongen. Tyvärr har det offensiva spelet kommit av sig på äldre dar, men förhoppningsvis kan vi få se Hamrlik göra 40-45 poäng ännu en gång.

Det här blir den 32 åriga Francis Bouillon nionde säsong i Montreal, han är en liten kvick spelare som är bra på skridskorna. Som många andra backar i Montreal är han ingen större poängmaskin, men bidrar med en hel del med sin rutin. Ryan O’Byrne gjorde sin NHL debut förra säsongen och gjorde bra ifrån sig, en stor och stark back som använder sina kilon på rätt sätt, har för vana att ta lite dumma utvisningar ibland får hoppas att han lugnat ner sig på den fronten.

Montreal sitter på en hel hög av backar, en av dessa är veteranen Patrice Brisebois. Han skrev på ett nytt ett års kontrakt med klubben och kommer troligtvis inte att vara ordinarie, men det kommer med all säkerhet att bli en hel del speltid ändå. Shawn Belle har lite NHL rutin från Minnesota Wild men kommer alldeles säkert att inleda säsongen i AHL, men vid ett par skador så kan han få chansen. Man har även kontrakterat den tuffe backen Alex Henry som har spelat 175 NHL matcher i tre olika klubbar.


Forwards:

Anfallsmässigt såg det väldigt bra ut förra säsongen då man hade ligans bästa powerplay. Den gamla räven Alexei Kovalev vaknade till liv igen och gjorde 84 poäng i grundserien. Plekanec gjorde sin bästa säsong och samlade ihop 69 poäng, medan de vitryska Kostitsyn-bröderna gjorde 80 poäng tillsammans, varav Andrei gjorde 53 av dessa.

Det såg så bra ut hela vägen fram till slutspelet, då rasade Montreal samman som ett korthus i en orkan. Price blev den stora syndabocken, men det var ju även anfallarna som floppade. Från att ha varit ett av grundseriens bästa offensiva lag, blev man bara på några dagar slutspelets sämsta offensiva lag. Det här året krävs det mer jämnhet om man vill vara med fram till juni månad då det ska avgöras. Steg ett är att ta sig till slutspel, väl där är det dags att leverera och vi håller tummarna att nyförvärvet Tanguay blir den sniper han har kapacitet att kunna bli.

Forwards som lämnat klubben är Corey Locke, Michael Ryder, Bryan Smolinski och Mikhail Grabovski. Rent spontant känns det inte som man går miste om så mycket. Man kommer alldeles säkert att sakna Smolinski i vissa tekningssituationer och även Ryder kommer nog att saknas ibland. Däremot om man jämför vilka forwards som är nya klubben så känns det som att Montreal i varje fall på förhand vunnit mer än man förlorat. Tanguay känns som en vassare avslutare än Ryder, Lang känns som en bättre center än Smolinski och fightern Georges Laraque har ingen jämbördig att jämföra sig med i hela Eastern Conference.

Under försäsongen har Montreal testat massvis med olika formationer, bland annat har Lang och Kovalev spelat ihop och det har de inte gjort sedan tiden i Pittsburgh för 8 år sedan. Svårt att säga vilka kedjor det kommer att bli men jag tror att spelbegåvningen Tomas Plekanec bildar förstakedja tillsammans med Andrei Kostitsyn och Alexei Kovalev. Vitryssen Kostitsyn visade med sitt fina spel förra säsongen att han lyckats etablera sig i NHL medan ryssen Kovalev gjorde sin bästa säsong på många år gjorde 35 mål, varav 17 av dessa i powerplay.

Bakom dessa tre finns det gott om andra spelare som kan producera poäng. I andrakedjan får vi se snabbskrinnarna Christopher Higgins och Alex Tanguay. Amerikanen Higgins gjorde 52 poäng i grundserien förra året medan Tanguay gjorde 58 poäng på sina 78 matcher för Calgary Flames och många ser honom sen en mycket viktig pusselbit i Montreals nya bygge. Center i denna kedja blir kapten Saku Koivu gjorde en godkänd säsong förra året men han har mer att ge, det här blir hans 13e säsong i Canadiens.

Robert Lang kommer med största sannolikhet att vara tredjecenter efter Koivu och Plekanec. Lang börjar bli lite till åren, men har alldeles säkert mycket kvar att ge, de senaste tio åren har det blivit över 50 poäng varje säsong. Sergei Kostitsyn, ser ut att hamna i tredjekedjan tillsammans med spelaren med det märkliga namnet, Guillaume Latendresse. Kostitsyn gjorde sin första NHL säsong förra året och var stundtals mycket bra, man räknar med att han kommer att komma upp i sin brors kaliber inom de närmsta åren. Latendresse gör sin tredje säsong i Montreal, han har inte riktigt blommat ut som den stora spelare han spåddes bli, men han är fortfarande mycket ung och har en del kvar att lära.

I fjärdekedjan kommer vi troligtvis att få se hel del tuffingar, vad sägs om en kedja med Kostopoulos, Bégin och Laraque. Troligtvis kommer någon av dessa få flytta på sig och det blir säkert Maxim Lapierre eller Kyle Chipchura som tar centerplatsen i fjärdekedjan. Det är två unga centrar som har framtiden framför sig och får de vara skadefria har bägge stor potential att bli mycket bra. Steve Bégin är ingen jätte precis, men en sån där som är så jobbig att möta, han jobbar stenhårt varje byte, tacklar och använder sig även lite tjuvnyp ibland. Tom Kostopoulos kom till Montreal inför förra säsongen och visade sig vara en riktig tuffing som även kunde spela hockey, det visade han inte minst i slutspelet då han gjorde 3 mål. Georges Laraque behöver ingen närmare presentation, tillsammans med Minnesotas Derek Boogaard kallas Laraque för fighternas fighter och han har över 1000 utvisnings minuter under sin NHL karriär.

Utöver alla dessa spelare finns även Mathieu Dandenault att tillgå, han kommer inte att vara ordinarie men kommer säkert få en hel del istid då han både kan spela back och forward. Man har även signat center Yanick Lehoux, precis som Laraque och Denis är även han född i Montreal, från Phoenix Coyotes och man har även fyllt ut laget med högerforwarden Mike Glumac från St.Louis Blues.

Till skillnad från alla backtalanger man har ser det lite mörkare ut vad det gäller egna forwardstalanger. Danny Kristo och Maxim Trunev som man draftade i år ser intressant ut. De ungdomar som har störst chans att få spela i Montreal är nog Gregory Stewart och Matt D’Agostini. Stewart är en tuffing som både ger och tar, han spelade en match i Montreal förra året och då lyckades han hamna i bråk med Bryan McCabe då det återstod en sekund av matchen som för övrigt var den sista i grundserien. Även D’Agostini gjorde bara en match förra säsongen, däremot var han ganska framgångsrik i Hamilton och skrapade ihop 53 poäng.


Nyckelspelare:

Carey Price, Andrei Markov, Saku Koivu, Alexei Kovalev 


Nyförvärv:

Alex Tanguay – Trade – Calgary Flames
Georges Laraque – Free agent, Pittsburgh Penguins
Marc Denis – Free agent, Tampa Bay Lightning
Mike Glumac – Free agent, St. Louis Blues
Yanick Lehoux – Free agent, San Antonio Rampage (AHL)
Chad Anderson – Free agent, Philadelphia Phantoms (AHL)
Shawn Belle – Trade, Minnesota Wild
Robert Mayer – Free agent, Saint John Sea Dogs (QMJHL)
Robert Lang – Trade, Chicago Blackhawks
Alex Henry – Free agent, Milwaukee Admirals (AHL) 


Förluster:

Corey Locke – Trade, Minnesota Wild
Mark Streit – Free agent, New York Islanders
Michael Ryder – Free agent, Boston Bruins
Bryan Smolinski – Free agent, klubb ej klar
Mikhail Grabovski – Free agent, Toronto Maple Leafs 


Svenskar:

Inga svenskar
*Nichlas Torp, draftad 2007, spelar i dagsläget för HV71 


Coach:

Guy Carbonneau


Preliminär laguppställning:

Andrei Kostitsyn – Tomas Plekanec – Alexei Kovalev
Alex Tanguay – Saku Koivu – Christopher Higgins
Guillaume Latendresse – Robert Lang – Sergei Kostitsyn
Tom Kostopoulos – Maxim Lapierre – Georges Laraque

Andrei Markov – Mike Komisarek
Roman Hamrlik – Josh Gorges
Ryan P’Byrne – Francis Buouillon

Carey Price (Jaroslav Halak)

Andra notabla spelare: Marc Denis, Patrice Brisebois, Kyle Chipchura, Mathieu Dandenault, Steve Bégin, Matt D’Agostini, Gregory Stewart, Shawn Belle, Mathieu Carle, Alex Henry, Pavel Valentenko och Cedrick Desjardins.


Bästa nyförvärv: Alex Tanguay

I sina bästa stunder är Tanguay en av ligans bästa avslutare, har haft en tendens att vara lite ojämn ibland, rätt som det är gör han tre mål i en match, sen kan han gå poänglös i många matcher i sträck. Får han ordning på poängskörden och målskyttet så kan det visa sig att Tanguay blir en riktig guldkalv.


Värsta förlusten: Mark Streit

Streit fick sitt stora genombrott förra säsongen och producerade hela 62 poäng på 81 grundserie matcher. Han användes flitigt i både som forward och back, många av hans poäng kom i powerplay där han fick bra utdelning av sitt tunga skott. Streit blir 31 år gammal i år och fick ett mycket bra avtal av New York Islanders som han inte kunde tacka nej till, så det kanske var rätt läge av Montreal att släppa honom.


Årets poängkung: Alexei Kovalev

Kovalev gjorde en mycket bra säsong förra året, poängmässigt var det hans nästbästa någonsin. Många trodde att Kovalev hade sitt sina bästa år som hockeyspelare, men förra säsongen visade han att det finns en hel del krut kvar i maskineriet. Troligtvis är ryssen lite extra ladda i år efter den sviktande formen under slutspelet i våras.


Årets nykomling: Gregory Stewart

Med tanke på Montreals breda trupp så lär det inte bli många nykomlingar som får chansen att kliva fram i år, men ska man plocka fram någon blir det Gregory Stewart. Han är en 22 årig vänsterforward som draftades totalt 246a i 2004 års draft, han har spelat i OHL, ECHL, AHL och 1 match i NHL. Det är en fysiskt spelande forward som påminner en hel om exempelvis Tom Kostopoulos.

###

1.
2.
3.
4. Montreal Canadiens
5. Dallas Stars
6. Washington Capitals
7. Anaheim Ducks
8. New Jersey Devils
9. Philadelphia Flyers
10. Calgary Flames
11. New York Rangers
12. Ottawa Senators
13. Chicago Blackhawks
14. Minnesota Wild
15. Boston Bruins
16. Colorado Avalanche
17. Tampa Bay Lightning
18. Edmonton Oilers
19. Carolina Hurricanes
20. Buffalo Sabres
21. Vancouver Canucks
22. Nashville Predators
23. Phoenix Coyotes
24. Columbus Blue Jackets
25. Toronto Maple Leafs
26. St Louis Blues
27. Florida Panthers
28. New York Islanders
29. Atlanta Thrashers
30. Los Angeles Kings

Martin Cerina2008-09-30 07:00:00
Author

Fler artiklar om Montreal