Blackhawks v. 41 och v. 42 – Händelserik säsongsinledning
Efter de första sex matcherna på säsongen kan det konstateras att det varit en tumultartad inledning för det unga Chicago-laget. Hypen inför säsongen har varit massiv och det står helt klart att en missad slutspelsplats helt enkelt inte är acceptabelt i år. Detta fick även numer före detta coachen Denis Savard erfara efter att han fått sparken efter endast fyra matcher av årets säsong. Beskedet kom något oväntat efter lagets första vinst.
New York Rangers – Chicago Blackhawks 4-2, 10 oktober
Säsongen inleddes på bortaplan mot ett annat ”Original Six”- lag i New York Rangers. Rangers, som redan inlett säsongen i Prag med två vinster över Tampa Bay Lightning, mönstrade ett lag som ser väldigt annorlunda ut jämfört med föregående års upplaga. Det skulle även visa sig att det var de nya inslagen i New York som ställde till med mest besvär för Blackhawks. Rangers tog ledningen i början av den första perioden efter ett mål av före detta Ottawa Senators-backen Wade Redden, bland annat assisterad av Markus Näslund. Innan perioden var slut hade dock Blackhawks kvitterat genom förra årets bästa nykomling Patrick Kane, assisterad av Brian Campbell som därmed gjorde sitt första poäng för Blackhawks. Campbell passning var något utöver det vanliga då han med sin snabbhet åkt in i Rangers zon och ner mot målet och efter att ha kommit ur vinkel vallade pucken via målburen till Kane som inte gjorde några misstag. Rangers tog dock kommandot i den andra perioden och gjorde två mål genom Aaron Voros och Brandon Dubinsky. Blackhawks reducerade i början av den tredje perioden, men när ännu ett nyförvärv i Rangers i Nikolai Zherdev stänkte dit 4-2 orkade inte Blackhawks resa sig ännu en gång och säsongen började därmed något snöpligt med en förlust. Aaron Voros utsågs till matchens bästa spelare efter ett mål och en assist.
1st Period
NY Rangers 6:47, Wade Redden 2 (Chris Drury, Markus Naslund)
Chicago 17:18, Patrick Kane 1 (Brian Campbell)
2nd Period
NY Rangers 5:15, Aaron Voros 1 (Brandon Dubinsky, Nikolai Zherdev)
NY Rangers 15:36, Brandon Dubinsky 2 (unassisted)
3rd Period
Chicago 7:13, Duncan Keith 1 (Dustin Byfuglien, Patrick Sharp)
NY Rangers 9:33, Nikolai Zherdev 1 (Aaron Voros, Brandon Dubinsky)
Washington Capitals – Chicago Blackhawks 4-2, 11 oktober
Dagen efter förlusten mot Rangers var det dags för en ny tuff bortamatch då Blackhawks åkte till huvudstaden för en drabbning mot Washington Capitals. Blackhawks fick en riktig smakstart på matchen då Kris Versteeg gjorde 1-0 redan efter 26 sekunder. Blackhawks ökade även på ledningen till 2-0 i mitten av den första perioden efter mål av en annan nykomling i den unge Jack Skille. Tyvärr påbörjade sedan Capitals vändningen och förra årets MVP Alexander Ovechkin visade varför han kanske är ligans bästa spelare. Efter två mål av just Ovechkin, och ytterligare två mål av Capitals vann till sist Washington med likadana siffror som Rangers gjorde kvällen innan och Chicago inkasserade sin andra raka förlust. Ovechkin utnämndes efter sina två mål till matchens bästa spelare. Noterbart är att Nikolai Khabibulin fick förtroendet framför Christobal Huet i Chicagos bur.
1st Period
Chicago 0:26, Kris Versteeg 1 (Jonathan Toews, Martin Havlat)
Chicago 11:40, Jack Skille 2 (unassisted)
Chicago 11:41, Jack Skille 1 (Dave Bolland, Andrew Ladd)
Washington 13:26, Matt Bradley 1 (Dave Steckel, Donald Brashear)
2nd Period
Washington 5:07, Alexander Ovechkin 1 (Tom Poti)
3rd Period
Washington 15:33, Brooks Laich 1 (Alexander Semin)
Washington 18:24, Alexander Ovechkin 2 (Jeff Schultz, Jose Theodore)
Chicago Blackhawks – Nashville Predators 2-3 SO, 13 oktober
Inför säsongens första hemmamatch hade Chicago Blackhawks anordnat en “röda mattan ceremoni” där spelarna fick gå längs en röd matta och träffa fansen på sin väg in till United Center. Efter två raka förluster var nu vinst nästan ett måste om det inte skulle sprida sig panik i leden hos det unga Blackhawks-laget. Blackhawks tog även i den här matchen ledningen genom ett mål av den hittills skadefria Martin Havlat i powerplay. Divisionsrivalen Nashville Predators vände dock på steken och gjorde två raka mål innan perioden var slut. I början av den andra perioden kvitterade Patrick Sharp till 2-2 och fler mål blev det inte i vare sig i den tredje perioden eller i förlängningen. När det kom till straffläggningen missade Patrick Kane och Martin Havlat sina straffar för Blackhawks, medan Rich Peverly och Blackhawks-bekantingen J.P. Dumont satte sina. Den tredje raka förlusten var därmed ett faktum och 1 poäng på de tre inledande matcherna var knappast vad Blackhawks-ledningen hade hoppats på eller räknat med.
1st Period
Chicago 6:14, Martin Havlat 1 (power play) (Patrick Kane, Patrick Sharp)
Nashville 9:29, Shea Weber 2 (power play) (Ryan Suter, J.P. Dumont)
Nashville 12:49, Kevin Klein 1 (unassisted)
2nd Period
Chicago 0:29, Patrick Sharp 1 (Martin Havlat, Brent Seabrook)
3rd Period
-
OT Period
-
Shootouts
Nashville J.P. Dumont shootout winning goal
Chicago Blackhawks – Phoenix Coyotes 4-1, 15 oktober
Ett par dagar senare mötte Blackhawks Wayne Gretzkys Phoenix Coyotes i vad som skulle visa sig bli Denis Savards sista match som huvudtränare för Chicago Blackhawks. Coyotes tog ledningen i powerplay genom Peter Mueller men Martin Havlat kvitterade efter ett par minuter efter en riktig soloprestation där han dribblat av ett par spelare innan han la in pucken med en vass backhand. Patrick Sharp gav sedan Blackhawks ledningen i slutet av den andra perioden och tidigt i den tredje perioden utökades ledningen till 3-1 efter karriärens första NHL-mål av Colin Fraser, snyggt framspelad av Dave Bolland. Brian Campbell fastställde sedan slutresultatet till 4-1 med sitt första mål i Chicago-uniformen. Nikolai Khabibulin fick återigen chansen i målet, mot laget där han inledds sin karriär, och han spelade mycket stabilt och blev sedermera utsedd till matchens bästa spelare efter att ha svarat för 29 räddningar. Som nämnt ovan skulle det här visa sig bli Denis Savards sista match som coach för Blackhawks och han avslutade därmed sin sejour på samma sätt som han inledde den en gång i tiden – med en vinst för sitt Blackhawks.
1st Period
-
2nd Period
Phoenix 4:30, Peter Mueller 2 (power play) (Kyle Turris, Olli Jokinen)
Chicago 11:35, Martin Havlat 2 (Duncan Keith)
Chicago 19:02, Patrick Sharp 2 (Duncan Keith, Kris Versteeg)
3rd Period
Chicago 1:05, Colin Fraser 1 (Dave Bolland, Kris Versteeg)
Chicago 12:04, Brian Campbell 1 (Martin Havlat, Aaron Johnson)
St. Louis Blues – Chicago Blackhawks 4-3 SO, 18 oktober
I sin första match som huvudtränare för Chicago Blackhawks ställdes Joel Quenneville mot sitt gamla lag St. Louis Blues. I och med att Denis Savard fick sparken skickade Blackhawks ledning en tydlig signal om att det inte var godtagbart att fortsätta förlora och att det krävs att Blackhawks ska ta sig till slutspel i år. Det här var också en match som Blackhawks borde vinna eftersom Blues är ett av lagen som tippas komma efter Chicago i sluttabellen, detta sin fina inledning till trots. Återigen gjorde Blackhawks ett tidigt ledningsmål efter att Patrick Kane slagit in en retur efter ett skott av Kris Versteeg. I början av andra perioden utökades ledningen till 2-0 efter att Brian Campbell gjort mål, bland annat framspelad av Kane. Efter en förlorad tekning i egen zon fick Blackhawks dock se sin ledning halverad i slutet av den andra perioden efter att Chris Porter styrt in ett skott från blå. Just tekningarna skulle visa sig bli avgörande för Blackhawks den här kvällen och är något som Chicago har haft svårt för generellt sett den här säsongen. Blackhawks utökade dock sin ledning i början av den tredje perioden efter att Patrick Kane stänkt dit sitt andra mål för kvällen i powerplay. Blackhawks ledde sedan med två mål till det var knappt 11 minuter kvar av matchen. Då gjorde Keith Tkachuk ett sedvanligt mål mot Blackhawks framspelad av unge T.J. Oshie. Sedan höll Blackhawks Blues på avstånd till det endast återstod 14 sekunder. Då kvitterade Blues efter att ha vunnit ännu en viktig tekning i anfallszon mot ett trött Blackhawks. Pucken letade sig till sist fram till Andy McDonald som via Duncan Keiths ben kunde kvittera. Förlängningen blev mållös trots ett powerplay för St. Louis. Blackhawks hade sedan chansen att avgöra på straffar men efter att Kris Versteeg missat vad som kunde ha blivit den avgörande straffen gjorde Blues mål via T.J. Oshie och Martin Havlat kunde sedan inte kvittera. Blackhawks förlorade därmed återigen på straffar, den här gången i en match som de borde ha vunnit. Detta innebar också att Joel Quenneville fick inleda sin Blackhawks-karriär med en förlust. T.J. Oshie utsågs till matchens bästa spelare efter sin avgörande straff och sin assist tidigare under matchen.
1st Period
Chicago 0:40, Patrick Kane 2 (Kris Versteeg, Jonathan Toews)
2nd Period
Chicago 3:43, Brian Campbell 2 (Patrick Kane, Aaron Johnson)
St. Louis 17:11, Chris Porter 1 (Barret Jackman, Jay McClement)
3rd Period
Chicago 3:00, Patrick Kane 3 (power play) (Brian Campbell, Patrick Sharp)
St. Louis 9:43, Keith Tkachuk 6 (T.J. Oshie, David Perron)
St. Louis 19:46, Andy McDonald 1 (Brad Boyes, Paul Kariya)
OT Period
-
Shootouts
St. Louis T.J. Oshie shootout winning goal
Chicago Blackhawks – Vancouver Canucks 4-2, 19 oktober
Vecka 42 avslutades på söndagskvällen med en hemmamatch mot Vancouver Canucks. Cristobal Huet fick förtroendet för Blackhawks och svarade för sin bästa insats så här långt i Blackhawks. Canucks tog ledningen i mitten av den första perioden genom mål av Pavol Demitra. Blackhawks kvitterade dock en dryg minut senare efter en individuell dribblingsprestation av Jonathan Toews som till sist ledde till att Brent Seabrook fick pucken vid blålinjen och stänkte dit 1-1. Innan perioden var slut hade även Blackhawks tagit ledningen med 2-1 i powerplay genom Patrick Sharp. Blackhawks fortsatte sedan sitt fina spel och gjorde både 3-1, genom Patrick Kane i powerplay, och 4-1 genom Patrick Sharps andra mål i matchen innan Henrik Sedin kunde fastställa slutresultatet till en 4-2 vinst för Blackhawks. Huet motade 28 skott och blev utsedd till matchens tredje stjärna och Patrick Sharp blev utsedd till matchens lirare efter sina två mål i Joel Quennevilles hemmadebut och första segermatch för Blackhawks.
1st Period
Vancouver 9:32, Pavol Demitra 2 (Mason Raymond, Ryan Kesler)
Chicago 10:35, Brent Seabrook 1 (Patrick Kane, Jonathan Toews)
Chicago 15:31, Patrick Sharp 3 (power play) (Duncan Keith, Kris Versteeg)
2nd Period
-
3rd Period
Chicago 6:58, Patrick Kane 4 (power play) (Dustin Byfuglien, Patrick Sharp)
Chicago 13:15, Patrick Sharp 4 (Patrick Kane, Kris Versteeg)
Vancouver 15:08, Henrik Sedin 2 (Steve Bernier)
Efter de två första veckorna är Blackhawks facit 2-2-2. Inte bästa tänkbara start kanske, men ändå ett godkänt resultat med tanke på förlusterna i de inledande matcherna. I sina fyra senaste matcher har Blackhawks dessutom inte förlorat under ordinarie tid och förhoppningsvis kan de bygga vidare på det.
Denis Savard fick som bekant sparken efter vinstmatchen mot Phoenix Coyotes under den gångna veckan. En något märklig tidpunkt kan tyckas, men ledningen hade tydligen bestämt sig för att Savard inte hade den erfarenhet som krävdes för att ta det unga Blackhawks-laget till nästa nivå. I Quenneville får Blackhawks nu en erkänt duktig tränare som vet vad som krävs för att vinna. Personligen är jag lite kluven rörande tränarbytet då Denis Savard är en levande legend för alla Blackhawks fans, samtidigt som jag tycker att han haft vissa konstiga beslut i sitt coachande på sista tiden med ständiga kedjeförändringar och ett powerplay som helt enkelt inte har fungerat. Förhoppningsvis visar det sig dock att det här var en förändring som gagnar Blackhawks och att Blackhawks fortfarande kan ha kvar en god relation till en av sina verkliga hjältar.
Kedjeformationerna under de första två veckorna har ändrats om lite, men de sista matcherna har Kris Versteeg-Jonathan Toews-Patrick Kane utgjort förstakedjan medan Dustin Byfuglien-Patrick Sharp-Martin Havlat har kamperat ihop i den andra. Sharp har därmed fått flytta tillbaka till center från sin ytterposition som han hade förra säsongen. Det största problemet med detta är att Sharp inte är någon vass tekare, något som varit kostsamt för Blackhawks så här långt. I den tredje kedjan har Andrew Ladd-Dave Bolland-Jack Skille spelat, medan fjärdekedjan består av Ben Eager-Colin Fraser-Adam Burish. Det ryktas om att Blackhawks är ute efter en rutinerad andracenter så att Sharp kan flytta ut på en kant igen. Detta försvåras dock av målvaktssituationen och Khabibulins höga lön. En rutinerad andracenter förresten… låter lite som en plats Robert Lang hade kunnat fylla på ett förtjänstfullt sätt!
Målvaktssituationen försvåras ytterligare av att Khabibulin så här långt spelat betydligt bättre än Cristobal Huet, även om Huet spelade upp sig i den senaste matchen mot Vancouver. Dessutom spelar Antti Niemi mycket bra i AHL och skulle förmodligen vara ett bra komplement till Huet som andra målvakt. Arbetet fortsätter därmed med att försöka byta bort Khabibulin, men om inte detta går är det mycket möjligt att han kommer att skickas ned till AHL, via waivers, för att frigöra löneutrymme för Blackhawks. Detta trots att han varit den bättre målvakten av de två.
Som synes har det varit två händelserika inledande veckor för Blackhawks och allt tyder på att det kommer bli en spännande säsong för Chicagos del där manskapet mycket väl kan komma att se annorlunda ut längre fram i vår då det förhoppningsvis är dags för slutspel för Blackhawks del!
Intern Poängliga:
1. Patrick Kane – 6 matcher, 4 mål, 4 assist, 8 poäng, +0
2. Patrick Sharp – 6 matcher, 4 mål, 4 assist, 8 poäng, -3
3. Kris Versteeg – 6 matcher, 1 mål, 5 assist, 6 poäng, +3
4. Martin Havlat – 6 matcher, 2 mål, 3 assist, 5 poäng, +1
5. Brian Campbell – 6 matcher, 2 mål, 2 assist, 4 poäng, +3
Western Conference
Team GP Pts
1. * San Jose 6 10
2. * Minnesota 4 8
3. * St. Louis 5 8
4. Edmonton 4 8
5. Detroit 5 7
6. Nashville 6 6
7. Vancouver 6 6
8. Chicago 6 6
9. Los Angeles 4 4
10. Colorado 5 4
11. Columbus 5 4
12. Phoenix 5 4
13. Dallas 5 3
14. Calgary 5 3
15. Anaheim 6 2