Philadelphia Flyers vecka 2: Jojoresan fortsätter
Kimmo Timonen visade upp en god form för Flyers under den gångna veckan, där Flyers tog en seger och förlorade två matcher.

Philadelphia Flyers vecka 2: Jojoresan fortsätter

Philadelphia Flyers fortsätter att visa upp en svängig form och jojoresan i tabellen vägrar att ge med sig. Efter en seger och två förluster under den gångna veckan befinner sig Flyers nu återigen under slutspelsstrecket.

Philadelphia Flyers inledde veckan med att besegra Dallas i en match där man egentligen inte presterade bra. Stars var dock ännu sämre och i den andra perioden drog Flyers iväg från 1-1 till 5-1. Så småningom vann man med 6-3, där Claude Giroux fick det matchvinnande målet. Trots segern så gav dock insatsen i den matchen en fingervisning på vad som skulle komma att vänta senare i veckan.

Två dagar senare väntade nämligen Toronto; ett lag som Flyers ska slå. Leafs var dock uppumpade till max efter förra mötet – där Dan Carcillo retade gallfeber på motståndarna när han firade sitt mål – och formligen körde över Flyers direkt från nedsläpp. Innan en minut hade tickat förbi på matchklockan hade Torontos uppkallade tuffing Jay Rosehill forcerat in 1-0, men målet underkändes helt korrekt.

Maple Leafs slog dock inte av på takten, utan fortsatte att kriga ner Flyers – som inte var villiga att stå upp mot Leafs fysiska och heltända spel. Flyers förlorade därmed med 0-4 och fick vända hem med svansen mellan benen.

Några dagar senare väntade sedan Washington i lagens sista drabbning för säsongen. Flyers tog ledningen med såväl 1-0 som 2-1, men tillät sedan Capitals att ta kommandot och vända matchen. Slutligen blev det förlust med 3-5 och Flyers jojoresa i tabellen fortsätter. För tillfället befinner man sig på elfte plats i Eastern Conference, vilket inte är acceptabelt.

Under tisdagsnatten spelar man dock den första av sex raka hemmamatcher, där Columbus, New York Rangers, Carolina, Pittsburgh, Atlanta och New York Islanders i tur och ordning står på schemat. Fyra segrar där borde vara ett rimligt krav, men fem segrar vore önskvärt om man vill klättra i tabellen.

---

Ian Laperriere har varit en mycket fin värvning. Veteranforwarden har varit ett härligt föredöme för hela laget; han täcker skott, tacklas, fightas, dödar utvisningar och bidrar med en och annan poäng. Faktum är att han stod för ett klassiskt Gordie Howe-hattrick – ett mål, en assist och en fight – i matchen mot Stars.

Den senaste spelaren i Flyers som stod för ett Gordie Howe-hattrick var ingen mindre än Randy Jones, numera i Los Angeles. Den 28 mars 2008 svarade Jones för ett mål, en assist och gick en fight mot Matt Mottau när Flyers förlorade mot New Jersey Devils.

---

Sjukstugan i Wachovia Center fortsätter att ockuperas av försvarsspelare. Ryan Parent rehabiliteringstränar alltjämt där på grund av sina ryggproblem, men förväntas kunna försöka sig på en comeback inom några dagar, eller en dryg vecka.

I samma veva som Ole-Kristian Tollefsen sedan fick lämna sjukstugan så var det Danny Syvret som tvingades uppsöka den. I matchen mot Dallas tacklade Steve Ott honom redan i det första bytet och Syvret föll olyckligt in i sargen med axeln före – och tvingades avbryta matchen.

Syvret förväntas nu missa en dryg månad, vilket kommer mycket olägligt för försvararen, som har tagit flera kliv framåt under Peter Laviolettes mer aggressivare spelsystem. Syvrets fina skridskoåkning har passat in under Laviolette klart mycket bättre än under John Stevens mer passiva försvarsspel.

Det var dock inte bara Tollefsen som gjorde comeback under veckan; även Ray Emery återvände till isen. Flyers målvakt lade sig på operationsbordet i början av december för att åtgärda en magmuskelskada och trots att prognoserna sade minst sex veckors frånvaro var han tillbaka efter en månad.

Michael Leightons fina spel gjorde dock att Flyers kunde avvakta något med Emerys comeback, och det dröjde därmed till matchen mot Washington innan han återvände. Emery såg, precis som förväntat, något rostig ut och lämnade en del returen som han normalt sett inte släpper. Flyers behöver dock en Ray Emery i form om säsongen ska bli något att glädja sig åt, så all matchträning han får är välkommet.

Under veckan kände Darroll Powe av sin axel, som krävde operation och gjorde att han missade en månads spel i november/december. Centern, vars energiska spelstil och förmåga att döda utvisningar betyder mycket för Flyers, klev av mot Toronto redan efter fyra minuter och 30 sekunders spel, men kunde lyckligtvis återvända redan i matchen mot Washington.

Scott Hartnell i sin tur tvingades avbryta matchen mot Dallas, där han för övrigt blev målskytt, på grund av magsjuka. Forwarden förväntades kunna medverka i den efterföljande matchen mot Toronto, men tvingades avstå strax innan nedsläpp. Han var tillbaka mot Washington, men var märkbart orkeslös.

---

Notiser

Flyers powerplay fortsätter att resultera i mål. Under den gångna veckan blev det fyra mål och Flyers har nu ligans tredje bästa powerplay med en effektivitet på 23,8 procent. Även penalty killing har fungerat under den senaste tiden och när Washingtons Alexander Semin gjorde 3-2 i veckans sista match släppte Flyers in ett mål i den spelformen för första gången sedan NHL Winter Classic.

---

John Stevens fick sparken i början av december och ny head coach blev Peter Laviolette. Nu står det dock klart att Stevens återvänder till Flyers organisation – nu som scout. Han kommer att främst rikta in sig på collegehockeyn, samtidigt som han extraknäcker som studioexpert hos TSN och Versus. Läs mer om Stevens återkomst här.

---

Under gårdagen höll AHL sin Skills Competition, och under tisdagen spelas All Star-matchen. Adirondack Phantoms hade en representant med i jippot, nämligen Jon Matsumoto. Centern vann kvällens accuracy contest, där han sköt ner de fyra måltavlorna på fem skott. Tvåan behövde sju skott. På 40 matcher för Phantoms den här säsongen har Matsumoto svarat för 33 poäng (17+16).

---

Veckans matcher

12/1 Philadelphia – Dallas 6-3

Första perioden:

1-0 (06:08) Scott Hartnell (M. Carle, J. Carter) PP

Andra perioden:

1-1 (00:56) James Neal (L. Eriksson)
2-1 (02:32) Darroll Powe (J. van Riemsdyk, A. Asham)
3-1 (07:53) Kimmo Timonen (I. Laperriere, C. Pronger) SH
4-1 (12:01) Claude Giroux (S. Gagne, M. Carle) PP
5-1 (13:00) Ian Laperriere (D. Powe, D. Carcillo)

Tredje perioden:

6-1 (10:55) Simon Gagne (D. Briere, M. Richards)
6-2 (12:47) Steve Ott (J. Lehtinen, T. Daley)
6-3 (16:06) Steve Ott (S. Robidas, M. Niskanen)

---

14/1 Toronto – Philadelphia 4-0

Andra perioden:

1-0 (08:44) Tyler Bozak (P. Kessel, I. White)
2-0 (19:19) Nikolai Kulemin (P. Kessel, T. Bozak)

Tredje perioden:

3-0 (05:54) Luke Schenn (M. Stajan, J. Rosehill)
4-0 (18:12) Lee Stempniak (J. Blake, F. Beauchemin)

---

17/1 Washington – Philadelphia 5-3

Första perioden:

0-1 (06:03) Jeff Carter (K. Timonen, C. Pronger) PP
1-1 (07:49) Mike Knuble (A. Ovechkin, T. Poti)
1-2 (09:16) James van Riemsdyk (A. Asham)
2-2 (13:28) Brooks Laich (T. Fleischmann, A. Semin)

Andra perioden:

3-2 (07:05) Alexander Semin (B. Laich, M. Green) PP

Tredje perioden:

4-2 (04:56) Brooks Laich – SH
5-2 (15:48) Alexander Ovechkin – PS
5-3 (19:32) Daniel Briere (M. Richards, S. Gagne) PP

---

Statistik

Mest mål: Mike Richards (19)
Mest assist: Chris Pronger (27)
Mest poäng: Mike Richards (40)
Mest powerplay-mål: Mike Richards (9)
Mest powerplay-poäng: Mike Richards (19)
Mest matchvinnande mål: James van Riemsdyk (5)
Mest shorthanded-mål: Kimmo Timonen (2)

Bäst +/-: Chris Pronger (+17)
Sämst +/-: Oskars Bartulis (-17)
Mest utvisningsminuter: Dan Carcillo (118)
Mest fighting majors: Ian Laperriere (13)
Mest skott: Jeff Carter (198)
Mest missade skott: Jeff Carter (100)

Mest speltid per match, försvarare: Chris Pronger (26:07)
Minst speltid per match, försvarare: Ole-Kristian Tollefsen (10:03)
Mest speltid per match, forwards: Mike Richards (20:14)
Minst speltid per match, forwards: Riley Cote (02:53)

Bästa tekare, minst 100 tekningar: Blair Betts (52,4 %)
Sämsta tekare, minst 100 tekningar: Darroll Powe (45,3 %)
Mest tacklingar: Dan Carcillo (107)
Mest blockerade skott: Chris Pronger (111)
Mest giveaways: Chris Pronger (38)
Mest takeaways: Claude Giroux (37)

Record: 23-21-3
Segerprocent: 52,1
Poäng: 49
Gjorda mål: 143
Insläppta mål: 137

Powerplay: 23,8 %
Penalty killing: 80,7 %
Tekningar: 49,7 %
Utvisningsminuter: 784
Fighting majors: 42

Tacklingar: 950
Blockerade skott: 720
Missade skott: 556
Giveaways: 393
Takeaways: 336

---

Veckans stjärnor

3 poäng: Kimmo Timonen

Kimmo Timonen har plågats något av ryggproblem under säsongen, vilket har gjort att han stundtals har fått sparsamt med speltid, eller rent av har sett stabbig och slö ut på isen. De problemen märktes dock inte under den gångna veckan – och Timonen var en av få spelare som höll en hög klass i samtliga tre matcher och stod dessutom för ett mål och en assist.

2 poäng: Ian Laperriere

Ian Laperriere fortsätter att tacklas, täcka skott, fightas, döda utvisningar, vara allmänt jobbig för motståndarna – och stod för ett klassiskt Gordie Howe-hattrick mot Dallas. ”Lappy” har varit en mycket fin värvning av Paul Holmgren, och det är inte bara hans spel som imponerar. Veteranen är även ett härligt föredöme och har säkerligen haft en hel del att göra med Dan Carcillos framsteg under säsongen.

1 poäng: Darroll Powe

Darroll Powe fortsätter att visa att man kommer långt med en stark skridskoåkning, tacklingsvillighet och ett bra positionsspel. Den relativt lille centern har en viktig roll i Flyers, där han får en hel del speltid i penalty killing tillsammans med Jeff Carter och där han förväntas gå i bräschen med ett fysiskt spel – den här veckan gav det även resultat i form av ett mål och en assist.

Sammanställning:

8 poäng: James van Riemsdyk
6 poäng: Ray Emery, Claude Giroux, Chris Pronger, Ian Laperriere
5 poäng: Brian Boucher
4 poäng: Matt Carle, Scott Hartnell
3 poäng: Mike Richards, Ole-Kristian Tollefsen, Oskars Bartulis, Mika Pyörälä, Dan Carcillo, Kimmo Timonen
2 poäng: Arron Asham, Braydon Coburn, Blair Betts
1 poäng: Daniel Briere, Darroll Powe

---

Interna poängligan – topp 5 

Namn GP G A P +/- PiM
M. Richards 47 19 21 40 3 53
J. Carter 47 17 22 39 -2 30
C. Pronger 47 6 27 33 17 51
D. Briere 40 17 15 32 -5 41
C. Giroux 47 10 18 28 -1 17
J. van Riemsdyk 44 11 17 28 4 12

---

Tabellen 

Atlantic Division (19/1)
Team GP W L OT P GF GA
New Jersey 47 32 14 1 65 131 105
Pittsburgh 50 30 19 1 61 157 139
N.Y. Rangers 49 23 19 7 53 127 131
N.Y. Islanders 49 22 19 8 52 131 146
Philadelphia 47 23 21 3 49 143 137

---

Skador

Ryan Parent – ryggskadad, day-to-day
Danny Syvret – axelskadad, borta en dryg månad

---

Kommande veckas matcher

Tisdag 19/1 Philadelphia – Columbus
Torsdag 21/1 Philadelphia – New York Rangers
Lördag 23/1 Philadelphia – Carolina
Söndag 24/1 Philadelphia – Pittsburgh

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2010-01-20 00:45:00
Author

Fler artiklar om Philadelphia