Är Jonathan Quick rätt målvakt för Flyers?

Är Jonathan Quick rätt målvakt för Flyers?

Philadelphia kopplas samman med Jonathan Quick – är det någon man ska gå efter?

Behovet fanns där redan i somras, men Ron Hextall agerade inte. Det var sannolikt också en av anledningarna till att han så småningom fick sparken som Philadelphias general manager. När Chuck Fletcher tog över spekulerades och ryktades det omgående om att han hade som ambition att åtgärda det.
 
Det är givetvis målvaktssituationen – det ständiga problemet i Flyers sedan Pelle Lindbergh och Ron Hextall under 80-talet.
 
Många målvakter har provats sedan dess. Det har signats respekterade veteraner i John Vanbiesbrouck. Det har plockats in dyra floppar i Ilya Bryzgalov. Det har varit reclamation projects i Steve Mason. Det har varit tidiga draftval som inte levde upp till hypen i Brian Boucher och Maxime Ouellet. Det har också varit fynd som byttes bort i Sergei Bobrovsky.
 
Somliga var givetvis mer lyckosamma än andra, men även när Steve Mason glänste krossades han under antingen Dave Hakstol eller målvaktsförbannelsen i Philadelphia.
 
Den här säsongen har Flyers använt sig av sex målvakter: Brian Elliott, Michal Neuvirth, Calvin Pickard, Alex Lyon, Anthony Stolarz och Carter Hart. När Hart debuterade blev Flyers det första laget någonsin att använda sig av sex målvakter under de 35 första matcherna och det 14:e laget totalt.
 
Usla insatser och skadeläget har gjort att Flyers inte har haft något annat val än att spela en mängd olika målvakter. Brian Elliott är alltjämt en fullgod starter, men är också en veteran som kommer från två omfattande operationer – rimligtvis måste man planera för att han mycket väl kan stöta på problem under säsongen.
 
Så blev också fallet och när Michal Neuvirth som vanligt inte kunde hålla sig frisk var målvaktscirkusen igång igen innan säsongen knappt hade hunnit börja. Spolar vi fram två månader var det Carter Harts tur att få chansen – och även om han har imponerat under sin inledning vill man rimligtvis vara lite återhållsamma med honom.
 
Kanske innebär det att Hart bara är uppe tillfälligt och får återvända till AHL för ytterligare skolning när det finns två friska NHL-alternativ tillgängliga. Kanske innebär det att man vill behålla Hart i NHL och ta in ett mer pålitligt komplement till honom.
 
Lyon och Stolarz är i dagsläget hyggliga alternativ i tredjerollen. Neuvirth är skadad mest hela tiden och ingen man kan förlita sig på över huvud taget. Elliott är som sagt bra när han är tillgänglig, men ett mycket osäkert kort med tanke på skadesituationen och knappast aktuell för en förlängning.
 
Vad finns det för alternativ?
 
Att Chuck Fletcher är ute på målvaktsjakt är alltså knappast förvånande. Men inte heller där är alternativen de mest attraktiva – med ett eventuellt undantag i Jonathan Quick.
 
Att släppa en målvakt under säsongen är sällan så värst attraktivt för lagen. Slutspelschanserna ska antingen vara körda och tank mode inlett eller så ska det finnas en log jam.
 
Tittar vi mot det senare alternativet kanske Carolina kan nämnas. Där har vi Petr Mrazek, Curtis McElhinney och Scott Darling. Kanske kan New Jersey tänkas sig att släppa Cory Schneider eller Keith Kinkaid om man vill gå framåt med Mackenzie Blackwood.
 
Det finns givetvis mer situationer är de två ovan. Man kan överbetala för någon veteran som har petats undan, exempelvis Mike Smith eller Cam Talbot. Det finns backups runt om i ligan som väntar på en förstachans någon annanstans. Aaron Dell är en sådan, men varför skulle San José släppa honom under säsongen?
 
Ska Flyers gå efter en målvakt i dagsläget – om det ens är lönt att försöka rädda säsongen, ty avståndet till slutspelsstrecket är stort – får man nog rikta in sig på de andra lagen i bottenskiktet.
 
I Detroit har Jimmy Howard pekats ut som ett alternativ. 34-åringen är pending UFA och gör faktiskt en gedigen säsong. Han kommer med fina siffror i 5-on-5 (93,4 Sv% och 0,91 dSv%) och inte heller totalen är fy skam (92,0 Sv%). Det ryktas att Red Wings kan tänka sig att släppa honom om priset är det rätta – vilket ska vara minst en 1st rounder.
 
Med tanke på att Flyers nu är ligans fjärde sämsta lag kan man givetvis inte ge upp en 1st rounder för en Jimmy Howard.
 
Craig Anderson kan mycket väl vara tillgänglig i Ottawa, men saknas för tillfället på grund av en hjärnskakning, är 37 år och signad även över nästa säsong. Arizonas Antti Raanta vore mycket intressant, men sannolikheten för att Coyotes släpper honom är nog obefintlig – dessutom går han för tillfället skadad och ryktas kunna missa hela säsongen.
 
I Chicago avskräcker enorma hjärnskakningsproblem från att gå efter Corey Crawford och Jake Allen är sannerligen inget roligt alternativ i St. Louis.
 
Kvar står vi med Jonathan Quick – som Flyers ryktas ha diskuterat med Los Angeles.
 
Är Quick rätt målvakt för Flyers?
 
Det råder ingen tvekan om att Jonathan Quick är en duktig målvakt. Det råder inte heller någon tvekan om att han är en av ligans mer överhypade målvakter.
 
De fantastiska grundserieinsatserna är lätträknade och tio målvakter – bland annat Brian Elliott – placerar sig före honom om vi tittar på Sv% i 5-on-5 från 2011 och framåt, om vi avgränsar med minst 10 000 spelade minuter. Över 16/17 och 17/18, som kanske är mer relevant, placerar han sig på nionde plats bland de 40 målvakterna med minst 3000 minuter. Här är exempelvis Brian Elliott snäppet sämre (92,83 jämfört med 92,62).
 
Under många år har Quick haft ett rykte som en av ligans absolut bästa målvakter, medan statistiken kanske säger att han snarare hör hemma strax bakom toppskiktet. En styrka som han däremot har är förmågan att spela på en utomjordisk nivå under perioder.
 
Han vann Stanley Cup två gånger om med Los Angeles, där han var den enskilt största anledningen till segern 2012. Det gav honom Conn Smythe Trophy och hans Sv% (94,6) i det slutspelet är den bästa noteringen under 2000-talet, bland målvakter med minst tio spelade matcher.
 
Men Quick är också en 32-årig målvakt – han fyller 33 i slutet av januari – med en slitsam spelstil som har börjat få skadeproblem de senaste åren. Hans cap hit ($5,8 miljoner) är inte så värst farligt i dagens NHL, men fyra återstående år på kontraktet är oroande.
 
Kanske håller Quicks kropp i ytterligare fyra år efter den här säsongen. Kanske spelar han på nivån strax under toppskiktet. Kanske är han en perfekt mentor för Carter Hart. Eller så får man bara en dyrare version av Brian Elliott där osäkerheten kring skadesituationen fortsätter att plåga laget.
 
Är det verkligen något som Flyers har råd att chansa på?
 
Är det rätt att försöka handla?
 
Det finns två uppenbara anledningar till varför man ska vara skeptisk till att gå ut och handla i dagsläget. Dels är avståndet upp till slutspelsstrecket numera så pass stort att man kanske snarare ska sälja – dels vill man inte blockera Carter Harts utveckling.
 
I Hart har man en av ligans främsta målvaktstalanger och att gå efter en etablerad veteran – det ryktas att man är intresserade av såväl Jonathan Quick som Sergei Bobrovsky om han skulle bli UFA – kan mycket väl visa sig vara kontraproduktivt. Bara för att man har bråttom tillbaka till slutspelet ska man inte göra om Ilya Bryzgalov/Sergei Bobrovsky-misstaget.
 
Man ska inte dra några avgörande slutsatser efter fem matcher, men Hart har visat att han redan nu kan hantera NHL-spel. Det har också varit tydligt att han givetvis inte är en färdig produkt – om nu någon trodde det – och behöver ytterligare utveckling innan man kan luta sig mot honom.
 
Men exakt hur lång tid in i framtiden som en färdig Hart står redo är givetvis omöjligt att veta. Kanske är det till nästa säsong. Kanske är det om ytterligare något eller några år. Kanske sker det aldrig då målvakter kan vara svåranalyserade, men det känns väldigt osannolikt i dagsläget.
 
Att då ta in en målvakt med flera år kvar på kontraktet eller gå efter en meriterad UFA känns oroväckande kortsiktigt. Det mest logiska är snarare att gå efter en etablerad målvakt för en säsong eller två i väntan på Hart.
 
Slutligen återstår då möjligheten att faktiskt göra någon impact den här säsongen. Att boosta upp laget nu innebär sannolikt bara att man försämrar sin draftposition snarare än att man går på en realistisk slutspelsjakt.
 
Målvaktsjakten ska kanske helt enkelt vänta till sommaren – när alternativen dessutom är större runt om i ligan – och fram till trade deadline ska fokus nog vara på att sälja av spelare.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2019-01-02 15:05:23
Author

Fler artiklar om Philadelphia