Nu var det färdigspelat 2008, en härlig avslutning på året med tre raka segrar. Sammanfattningsvis har man spelat ganska bra och man ligger på fjärde plats i Eastern Conference. Det stora problemet har varit att man har haft väldigt svårt att göra mål i vissa matcher, nu har man lyckats vinna en del matcher ändå tackvare bra målvakts- och försvarsspel. Det är bara fantastiska Boston och New Jersey som släppt in mindre mål, då har dessutom New Jersey en match mindre spelade. Men som sagt framåt känns det lite segare, i varje fall om man jämför med lag som Boston (137 mål), Washington (124 mål) och Philadelphia (126 mål).
0 kommentarer
Skadelistan ser betydligt bättre ut den här veckan än vad det gjorde den förra. Mike Komisarek är tillbaka, Saku Koivu kan spela vilken dag som helst och det gäller även både Andrei Kostitsyn och målvakten Carey Price. Fortfarande saknas dock Mathieu Dandenault och Christopher Higgins som kommer vara bort fram till i varje fall slutet av januari. Det har även varit en skaplig vecka resultatmässigt, först blev det förlust mot Carolina innan man lyckades besegra Philadelphia och sedan Buffalo.
Montreal har skadebekymmer, det börjar likna ett fältsjukhus från någon gammal krigsfilm, typ A bridge too far. Mike Komisarek är fortfarande borta på grund av sin handskada. Christopher Higgins skadade sig i veckan och kommer att missa minst en månad. Saku Koivu har en lättare fotskada och kommer förhoppningsvis vara spelklar i veckan som kommer. Mathieu Dandenault bröt armen i matchen mot Calgary och kommer inte att spela hockey förrän tidigast februari. Georges Laraque samt målvakten Carey Price har varit småskadade och är kanske tillbaka redan till nästa match.
Trots att det inte blev vinst i nattens match så har det varit en ganska bra vecka för Montreal Canadiens. Man har skrapat ihop fem poäng av totalt sex möjliga och man har fått en ny kelgris vid namn Matt D’Agostini som gjort mål i veckans alla tre matcher.
Veckan som gått har varit lite rörig för Montreals del, vinst borta mot Stanley Cup mästarna, mållösa mot den förra Montrealkeepern Theodore då han nollade Habs. Hur som helst så fick man avsluta helgen med en seger mot Buffalo Sabres.
Efter att ha vunnit i St.Louis var det dags för två nya bortamatcher, först blev det förlust borta mot Carolina Hurricanes men lyckades man med hjälp av straffar besegra Ottawa Senators. Veckans största besvikelse är helt klart att man får klara sig utan Mike Komisarek som blir borta minst en månad till.
Av sentimentala skäl kommer här en liten sammanställning med Montreal Canadiens tio mest minnesvärda matcher postlockout. Rankingen är högst subjektiv såklart. Hemmalaget står sist, i sann nordamerikansk anda.
Efter att ha förlorat två raka matcher skulle man äntligen vinna igen, men det satt hårt inne och det var först på straffar som man lyckades få med sig de två vinstpoängen. Det var ingen större match, slarvigt spel och allmänt dåligt tempo men det viktiga var att man fick med sig poängen.
Efter den fina inledningen på säsongen verkar det som Montreal hamnat i en liten svacka. Man lyckades slå Ottawa i mitten av vecka men sen blev det två förluster mot två lag som man brukar ha lätt för, nämligen Boston Bruins och Philadelphia Flyers. Det mest bittra är kanske inte förlusterna utan att man bara lyckas göra två mål på 120 minuters spel.
Efter förlustmatchen mot ärkerivalen Toronto i söndags var det dags för en ny match, den här gången mot senatorerna från huvudstaden Ottawa. Ett Ottawa inledde säsongen lite knackigt, men efter det att man valt att satsa på Alexander Auld i målet så har det sett ljusare ut för Senators.
Efter att ha vilat ett par dagar var det dags för två matcher på lika många dar. Först borta mot Columbus Blue Jackets och sedan borta mot ärkerivalen Toronto Maple Leafs, det skulle visa sig att det inte skulle bli någon roligare helg att minnas. Först blev det förlust mot Columbus i en ganska jämn match som avgjordes på straffar och sedan blev det storstryk mot ett Toronto som spelade mycket bra hockey.
En på förhand ganska lätt match för Montreals del visade sig att bli allt annat än lätt. Efter att ha legat under med 1-4 inför sista perioden så visade Montreal prov på grym lagmoral och man lyckades med bedriften att göra fyra mål och vända matchen till seger med 5-4.
Då var det dags för Montreal att bege sig ut på en liten roadtripp, första anhalten på resan var hockeytokiga St. Paul, Minnesota. I USA är inte hockeyn särskilt populär, sporter som baseball, basket och amerikansk fotboll är mycket större. Detta gäller i nästan hela landet, förutom i staten Minnesota som även kallas för The hockey state. Publiken skulle få se ett hemmalag som spelade mycket bra, men Montreal och framförallt Carey Price skulle komma att förstöra kvällen.
Att spela på hemmaplan brukar ju gynna de flesta lag i de flesta sporter, så är inte fallet med Montreal, i varje fall inte när motståendet heter Carolina Hurricanes. Carolina har nämligen vunnit de senaste nio matcherna i Montreal. Den onda trenden skulle äntligen få ett slut men det satt hårt inne och det krävdes ett avgörande på straffar för att Carolinaspöket skulle besegras.
Montreal saknade Andrei Kostitsyn som åkte på en ordentlig smäll i förra matchen mot Phoenix. Istället plockade man upp Kyle Chipchura från Hamilton Bulldogs, detta var Chipchuras första match för säsongen. En annan herre som även han gjorde sin första match var den amerikanske backen med det franskklingande namnet, Francis Bouillon. Han minst sagt en lyckad säsongs debut och avgjorde matchen med sitt 2-1 mål halvvägs in i sista perioden.
Efter att ha besegrat Boston Bruins i hemmapremiären med nöd och näppe var det dags för säsongens andra hemmamatch mot Arizonas bidrag till hockeyvärlden nämligen Phoenix Coyotes. Phoenix inledde säsongen bra med två segrar, därefter har det gått lite knackigare, förlust i förra matchen mot Ottawa Senators och man skulle komma att inkassera en ny förlust även i denna match mot ett mycket starkt Montreal Canadiens.
Då var det äntligen dags för hemmapremiären i The Bell Center efter att man inlett säsongen med tre bortamatcher. För Montreals del började matchen alldeles utomordentligt bra och man ledde med 3-0 efter första perioden, men Boston kom tillbaka och höll så när på att förstöra den trivsamma premiärkvällen.
Efter att ha blivit utslagna av Philadelphia Flyers i förra säsongens slutspel så fick Montreal lite plåster på såren genom besegra Philadelphia i Wachovia Center. Säkert extra skönt för Carey Price som vann målvaktsmatchen över Martin Biron. Steve Bégin gjorde 5-3 i tomkassa, vilket blev slutresultatet och betydde andra raka bortasegern för Montreal.
Efter att ha förlorat mot Buffalo Sabres så tog Montreal en komfortabel seger emot ärkerivalen Toronto Maple Leafs. Tack vare bra målvaktsspel av Halak och en underbar skärpa vid avsluten blev slutresultatet hela 6-1 för Canadiens. Det kunde ha blivit mer, men målproduktionen upphörde efter två perioder.
Efter en lång och tråkig väntan var det äntligen dags för Montreal Canadiens att spela sin första tävlingsmatch säsongen 2008/09. Det kunde ha börjat bättre, trots den fina starten blev det förlust mot divisionsrivalen Buffalo Sabres med 1-2.
Montreal Canadiens har äntligen inlett sin försäsong. Många, många olika spelare skall testas, powerplay- och boxplaysuppställningar skall testast. Det är många saker som skall klaffa och nu är det stor tid att få ordning på alla saker innan säsongen drar igång på allvar. Följ det som händer under campen här.
Inför den gångna säsongen såg det ganska bra ut på pappret för Montreal Canadiens, målet var att ta sig vidare till slutspelet. Montreal lyckade inte bara ta sig vidare till slutspelet utan man vann hela Eastern Conference, totalt samlade ihop hela 104 poäng, 2 poäng mer än tvåan Pittsburgh Penguins. Helt plötsligt så var man en av kandidaterna at ta hem hela Stanley Cup. Inför den här säsongen så ser det ännu bättre ut än vad det gjorde den här tiden för ett år sedan. Nu gäller det bara för coachen Guy Carbonneau att samla sina trupper och föra dem raka vägen mot slutspelet, väl där kan allt hända.
Då var det även dags för Montreal Canadiens att köra igång med isträningen, först ut är det 23 prospects som kommer att delta i den så kallade rookie camp som startar idag (15september) och håller på till den 18e september. Därefter (den 19e) inleds träningspassen för Koivu, Komisarek, Kovalev och co.
Montreal Canadiens har skrivit ett nytt 1-års kontrakt med veteranen Patrice Brisebois. För Montreals del innebär det att man väljer att kontraktera en spelare med massvis av rutin, hög lagmoral och framförallt har den Montreal födde Brisebois ett starkt hjärta för klubben
Montreal har tradat till sig Robert Lang från Chicago. Veterancentern anländer i utbyte mot det andraval som Toronto gav för Mikhail Grabovski tidigare i sommar.
Patrick Roy rankas som en av världens bästa målvakter genom tiderna. Han vann Stanley Cup vid fyra olika tillfällen, två gånger med Montreal och två gånger med Colorado. Han har mängder med utmärkelser, bland annat, 3 Vezina trophy (årets målvakt) och 3 Conn Smythe trophy (slutspelets mest värdefulla spelare) utmärkelser och givetvis är han med i hockey hall of fame. Sedan 2003 har han redan sin tröja upphäng i taket i Pepsi center, Colorado och nu ska han även få sitt nummer 33 upphängd i Montreal.
Montreal Canadiens firar 100 år 2009, och det kommer firas ordentligt. Bland annat får man äran att arrangera både All Star-helgen i januari och draften som går av stapeln på midsommarhelgen.
Montreal är ute ur Stanley Cup-slutspelet, och här ligger vi inte på latsidan. Bob Gainey har redan börjat planera inför nästa säsong, och här kommer en överlick över situationen i klubben.
Montreal gjorde i dag klart med fightern Georges Laraque. Kontraktet sträcker sig över tre år och ger Laraque sammanlagt $4,5 miljoner.
Mitt i all Free transfer frossa så har Canadiens har gjort klart med vitryssen Andrei Kostitsyn, han var en så kallad "restricted free agent".
Montreal fick inte välja någon spelare i förstarundan, detta tack vare att man tradeade bort sitt förstaval, 25e totalt, mot Calgarys Alex Tanguay. Det har i nästan ett års tid spekulerats om att Tanguay skulle ha varit på gång till Montreal, många trodde att han skulle dyka upp innan transfer fönstret stängde i februari. Så blev inte fallet den gången, men efter mycket lång väntan och mycket prat blev det äntligen klart med Tanguay som vi hoppas ska hitta tillbaka till gammal god form.
Montreal tradade under draftkvällen till sig Alex Tanguay från Calgary Flames. Andra vägen, alltså till Calgary, går Montreals förstaval (25:e totalt) i draften.
Vi fick vara med om en fantastisk Montreal säsong, det var ju ett tag sedan sist. Tyvärr fick den fina säsongen ett snabbt och olyckligt slut då Philadelphia vann fyra raka matcher på en vecka och slog ut Montreal med 4-1 i matcher. Men Montreal och de flesta andra lagen i ligan har redan blickar inställda på nästa säsong.
Montreal Canadiens har problem, problemen blev ännu större idag efter att Philadelphia tagit ledningen med 3-1 i matcher. Det stora samtalsämnet har varit Carey Price eller Jaroslav Halak, tar har diskuterats i TV, bloggar, hemsidor, i Svenska Fans eget NHL-forum har det varit ett hett ämne och alla har ju varit experter om vem som ska starta, även jag själv. Jag är ingen expert, men fick som jag ville, det blev Halak som fick chansen, äran eller förtroendet, kalla det vad ni vill. För Montreals del räckte det inte, det var inte Halaks fel, utan Philadelphia och Martin Biron är helt enkelt för bra.
Jag saknar en riktigt målvakt, jag saknar Huet. Ett överlägset Montreal förlorar mot Philadelphia för deras målvakt Biron är mycket bättre än Price. Jag skrev en matchrapport (mot Boston) för ett tag sedan om hur bra Price var och att han fyllt upp saknade av Huet på ett fantastiskt sätt, men nu när det verkligen gäller så ser det inte ut att hålla med en ung kille som inte har någon erfarenhet av ett Stanley Cup slutspel. Själv håller jag alla tummar jag har att Price ska resa sig igen och bli en "superman", men jag har tyvärr bara två tummar och det lär väl inte räcka långt.
Philadelphia fick en drömstart i matchen och tog ledningen med 2-0 innan tio minuter passerat av första perioden. Detta trots ett stort spelövertag för Montreal, som hade mycket svårt att överlista en strålande Martin Biron i Flyersmålet.
Philadelphia fick en drömstart på match 1. Efter två Flyersmål i första perioden såg det tungt ut för Montreal. Hemmalaget kunde dock jobba sig in i matchen, och efter bland annat två mål av Alex Kovalev var matchen kvitterad vid full tid. Mindre än minuten in på övertiden avgjorde sedan Tom Kostopoulos matchen, med sitt tredje mål i detta slutspel.
Match 7 i hockeytokiga Montreal mot en gammal ärkerival Boston Bruins, känns som det inte kan bli mycket mer klassiskt än så här. Montreals tränare Guy Carbonneau hade kastat om lite i sina kedjor, det verkar inte bara vara vi supportrar som varit missnöjda med spelet de senaste matcherna utan även herr Carbonneau. Higgins-Koivu-Kovalev bildade en första kedja samtidigt som Tomas Plekanec fick spela tillsammans med bröderna Kostitsyn.
Efter att Montreal ledde med 3-1 i matcher och kunde knyta ihop säcken förra matchen hemma i Bell Center, vilket man givetvis skulle ha gjort……men. Boston spelade jättebra hockey, samtidigt som hela Montreal och framförallt målvakten Cary Price kollapsade. Istället för en lugn vecka i väntan på en kvartsfinal mot New York Rangers eller Philadelphia Flyers (beror på hur det går i deras match mot Washington) så blev det en match 6 mot Boston Bruins i Boston. Goda Montrealnyheter i varje fall, lagkaptenen Saku Koivu och backen Francis Bouillon äntligen tillbaka efter att ha missat de första 5 matcherna.
Då var det dags för match 3, en match som är väldigt viktig, speciellt för Boston Bruins. Montreal vinst skulle innebära mer eller mindre ointagliga 3-0 i matcher och en Boston vinst skulle betyda 2-1 i matcher och en matchserie där allt fortfarande kan hända.
Montreal saknade fortfarande lagkaptenen Saku Koivu och backen Francis Bouillon, medan Boston saknade skadade Denis Wideman, Bobby Allen, petade Phil Kessel och sedan tidigare långtidsskadade Patrice Bergeron. Bergeron har börjat träna igen och ganske får vi se honom, han lär behövas.
Montreal chockstartade matchserien mot Boston genom två mål av bröderna Kostitsyn under matchens inledande minuter. Montreal vann till slut matchen med 4-1, bland annat efter ett mål och en assist av Tom Kostopoulos.
Så var grundserien färdigspelad. Efter 82 matcher placerade sig Montreal högst upp i Eastern Conference. För att summera spelarnas insatser delas nu inofficiella, samt ett par officiella, utmärkelser ut till de spelare som stuckit ut från mängden.
Inatt avslutades Montreals season series mot Boston i Bell Centre. Det blev en jämn tillställning, men efter ännu ett straffavgörande med Saku Koivu i huvudrollen lyckades man knipa segern. Vinsten var den åttonde på säsongens åtta matcher mot Boston, och den tionde raka om man räknar in förra säsongen.
Montreal, och framför allt Carey Price, svarade inatt för ännu en stark insats när New Jersey besegrades i nattens seriefinal. Vinsten innebär att Montreal övertar ledningen i Eastern Cenference, med bara 16 matcher kvar av säsongen.
Mikhail Grabovski kallades av Montreal alldeles nyss upp från AHL och Hamilton Bulldogs. Den vitryske forwarden har på de sju senaste matcherna stått för smått fantastiska åtta mål och tio assists.