Preview: Pittsburgh Penguins-Philadelphia Flyers

Preview: Pittsburgh Penguins-Philadelphia Flyers

Rivaliteten mellan Pittsburgh och Philadelphia har slumrat till. Nu ska den väckas!

För ett antal år sedan var Philadelphia ett stadigt slutspelslag, men det har gått desto sämre de senaste 5-6 åren. Sedan den galna serien mot Pittsburgh och efterföljande eliminering av New Jersey i slutspelet 2012 har Flyers missat slutspel varannan säsong.
 
När man väl har lyckats ta sig till slutspel har det tagit slut redan i förstarundan. 2014 blev det respass mot New York Rangers och 2016 tog det slut mot Washington.
 
2018 väntar det nu en ny holmgång mot Pittsburgh.
 
Det sägs att rivaliteter föds, bibehålls och återuppstår i slutspelet. Det är också få rivaliteter i ligan som känns ”på riktigt”. Ofta är rivaliteter framtvingade ur ett narrativ som passar den mediala bevakningen, men det finns trots allt några genuina rivaliteter.
 
Philadelphia-Pittsburgh är en sådan. Men den rivaliteten har dalat av de senaste åren. Grundseriematcherna lagen emellan känns som vilka matcher som helst och inte ens Radko Gudas eller Evgeni Malkin har hittat på djävulskap i samma omfattning som tidigare.
 
Underhållningspotentialen är trots allt hög i en matchserie mellan Philadelphia och Pittsburgh. Den kan flippa ur som få andra – oavsett om vi pratar det fysiska spelet eller målproduktion, det såg vi 2012.
 
Är en slutspelsserie allt som behövs för att tända liv på rivaliteten igen?
 
---
 
Pittsburgh kommer med två raka Stanley Cup-titlar bakom sig och skulle onekligen cementera in sin dynastistatus om man tar en tredje titel. Men den här säsongen skiljer det bara två poäng mellan andraplacerade Penguins och tredjeplacerade Philadelphia – som säkrade sin slutspelsplats först i den 82:a matchen.
 
Innebär det att Penguins är en klart överkomlig motståndare? Inte alls. Ett långt slutspel kan tömma krafterna i många lag. Två långa slutspel kan vara ännu värre. Rimligtvis kan man förklara en stor del av Pittsburghs problem under inledningen – för de hade onekligen stora problem – med just två långa och krävande slutspel.
 
Från säsongsstarten fram till årsskiftet var det 18 lag som plockade fler poäng än Pittsburgh. 39 matcher hade resulterat i 41 poäng… vilket inte är så värst stor skillnad från Philadelphias 40 poäng på 38 matcher. Men från årsskiftet och framåt är det enbart tre lag som har plockat fler poäng än Pittsburghs 59. Återigen skuggas man dock av Philadelphia på 58 poäng.
 
Trots det får man nog erkänna ett favoritskap på Pittsburgh, men varför? Vi börjar med att titta lite närmare på de tre lagdelarna.
 
---
 
MÅLVAKTERNA:
 
Här kan man bröla om Matt Murrays suveränitet och det är så klart relevant med tanke på Pittsburghs framgångar, men den tvåfaldiga Stanley Cup-mästaren har inte övertygat den här säsongen.
 
38 målvakter har spelat minst 1400 fem-mot-fem-minuter den här säsongen. När vi tittar på Sv% i den gruppen slår sig Murray inte ens in på topp-30. Hans xSv% landar på 92, vilket i sin tur ger en dSv% på -1,59 – den tredje sämsta noteringen. Även när vi studerar HDSv% hittar vi Murray i bottenskiktet med 77,78.
 
I Philadelphia har Brian Elliott precis gjort comeback efter nästan två månaders skadefrånvaro. 33-åringen hann med två matcher innan grundserien var över – och det var två viktiga matcher för honom. Han var märkbart rostig i comebacken mot Carolina, men såg direkt avsevärt mycket bättre ut i avslutningen mot New York Rangers.
 
Jämför vi Elliotts säsong med Murrays ser vi ett övertag för Philadelphia-målvakten. Elliotts Sv% (93,11) placerar honom på elfteplatsen. Han har en xSv% på 92,5 och en dSv% på 0,6, vilket precis tar in Elliott på topp-10. Vidare är hans HDSv% på sjundeplatsen med 82,35. Elliott har hunnit med strax över 2000 fem-mot-fem-minuter medan Murray ligger på strax över 1430 minuter.
 
Ett tydligt övertag för Philadelphia, kan tyckas?
 
Hur man än vrider och vänder på det vilar det en osäkerhet över Brian Elliott. Var verkligen två matcher tillräckligt för att han skulle hitta formen? Och kan man kanske förvänta sig att Matt Murray höjer sig ett snäpp eller två när det nu vankas slutspel?
 
Målvaktskampen är nog mer öppen än vad siffrorna kanske indikerar.
 
---
 
FÖRSVARARNA:
 
Jämför vi den absoluta toppen i de respektive försvaren får Philadelphia ett kvantitativt övertag. Shayne Gostisbehere och Ivan Provorov står ut i Flyers, medan Kris Letang är ensam i Pittsburgh. Ser vi däremot till helheten får man nog ge Pittsburgh övertaget.
 
I Philadelphia har Gostisbehere och Provorov parats ihop och blev tämligen omgående ett av ligans främsta par. Duon kom upp i strax över 750 fem-mot-fem-minuter som ett par. Med 53,4 i CF%, 4,44 i RelCF%, 56,92 i GF% och 2,95 i GF/60 tog de sig in på topp-10 i alla kategorierna.
 
De var i toppskikten även var för sig. Gostisbehere stod för 65 poäng och kom på fjärde plats i backarnas poängliga. Provorov i sin tur delade på förstaplatsen i backarnas skytteliga med 17 fullträffar – trots att han inte spelar i Flyers förstauppställning i powerplay. Gostisbehere i sin tur var ligans farligaste powerplay-back med 33 poäng i den spelformen.
 
Letang spenderade mest tid med Brian Dumoulin vid sin sida och även det paret gick bra. Duon hade 54,69 i CF%, 3,41 i RelCF%, 43,75 i GF% och 2,36 i GF/60. Letang landade sedan på 51 poäng och fick nöja sig med 0,72 P/60 – att jämföra med Gostisbeheres 1,08 och Provorovs 1,1.
 
Tre enormt skickliga backar kommer få ett tungt ansvar i alla olika spelformer och vi kan nog räkna med saftig speltid. Givetvis kommer de sätta sin prägel på matchserien – men kanske är det spelarna bakom dem som blir avgörande?
 
Nu var det så klart inte försvararna som vann cupen åt Pittsburgh för ett år sedan, men man kan inte heller snacka bort det faktum att försvarsbesättningen utan Kris Letang faktiskt stod där som mästare. Dumoulin, Olli Määttä och Justin Schultz hade alla en del i det och de flesta skulle nog vara överens om att den trion överglänser Andrew MacDonald, Brandon Manning och Radko Gudas i Philadelphia.
 
Om stjärnorna står rätt kan Flyers kanske ha en joker i Travis Sanheim – om Dave Hakstol litar på honom. Det har varit sisådär med det under grundserien men Sanheim är en skicklig och drivande försvarare. Det vore synnerligen tragiskt om en Manning eller Robert Hägg skulle gå före honom.
 
---
 
FORWARDS:
 
Det är stjärntätt i såväl Philadelphia som Pittsburgh. Claude Giroux, Jakub Voracek, Sean Couturier, Wayne Simmonds, Travis Konecny och Nolan Patrick ska gå upp mot Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Phil Kessel, Patric Hörnqvist, Derick Brassard och Jake Guentzel. Bara det kan få det att vattnas i munnen.
 
Oundvikligen blir det väl så att mycket kommer vila på de båda lagkaptenernas axlar. Giroux och Crosby har gått upp mot varandra många gånger, allt som oftast med Crosby i störst fokus – men baserat på den här grundserien är det Giroux som har övertaget.
 
Giroux kommer från karriärens bästa säsong med 34 mål, 68 assist och 102 poäng. Med det gjorde han flest assist i ligan och kom tvåa i poängligan. 57 av hans poäng kom i fem-mot-fem-spelet, vilket enbart överträffas av Connor McDavid och Nikita Kucherov. Hans G/60 (1,1) är ligans fjärde bästa notering, bland forwards med minst 1200 fem-mot-fem-minuter. Även hans P/60 (2,85) ger en placering i toppskiktet, närmare bestämt tredjeplatsen.
 
Dårarna som brölar om att Giroux bara är en powerplay-specialist kan lugnt och fint sätta sig ner och vara tysta.
 
Crosby ligger kvar på den nivån han brukar landa på numera. 29 mål, 60 assist och 89 poäng är högst respektabla siffror – men Crosby är samtidigt en bra bit från Giroux, vilket kan illustreras via hans G/60 (0,58) och P/60 (1,69).
 
Giroux mot Crosby är givetvis den stora kampen i den här matchserien, men utöver den duon dräller det alltså av framträdande forwards. Så pass många att vi nöjer oss med att rabbla deras prestationer i nedanstående tabell.
 

Namn G A P P/60 G/60
Claude Giroux 34 68 102 2,85 1,1
Jakub Voracek 20 65 85 1,97 0,56
Sean Couturier 31 45 76 2,12 0,79
Wayne Simmonds 24 22 46 1,31 0,5
Travis Konecny 24 23 47 2,31 1,24
Nolan Patrick 13 17 30 1,52 0,51
Sidney Crosby 29 60 89 1,69 0,58
Evgeni Malkin 42 56 98 2,42 1,1
Phil Kessel 34 58 92 2,19 0,96
Patric Hörnqvist 29 20 49 1,37 0,79
Derick Brassard 21 25 46 1,79 0,77
Jake Guentzel 22 26 48 1,82 0,75

Att vi ska få en repris av den galna matchserien från 2012 känns inte så värst sannolikt – men nog finns det gott om fire power i såväl Philadelphia som Pittsburgh.
 
---
 
FEM FUNDERINGAR:
 
Behöver Giroux bli center igen?
 
Den stora utmaningen med att gå upp mot Pittsburgh är givetvis deras fenomenala centerdjup. Att hantera Sidney Crosby och Evgeni Malkin är en övermäktig uppgift för många – och inte blir det enklare när Derick Brassard och Phil Kessel härjar i tredjekedjan.
 
Men tänk om man själv har tillgång till tre duktiga centrar? Då vore kanske det logiska att låta dessa tre centrar gå upp mot motståndarnas tre centrar? Inte när man har Valtteri Filppula! Finländaren får aningen för mycket skit, men vid 34 års ålder är han en skugga av sitt forna jag. Skridskoåkningen har försvunnit och puckhanteringen är suspekt. Trots det har han använts i en framskjuten roll – ofta som någon form av shut down-center mot motståndarnas bästa spelare. När Dave Hakstol tidigare har matchat Filppula mot exempelvis Crosby har man, föga förvånande, blivit sönderdominerade.
 
Ska Flyers kunna mäta sig med Pittsburghs fina centerdjup vill det nog till att Claude Giroux kliver in som center igen och ger Flyers ett djup bestående av Giroux, Sean Couturier och Nolan Patrick. Kommer det ske? Inte alls. Hakstol har ju tillgång till både Filppula och Jori Lehterä som centrar…
 
Är det klokt att behålla Gostisbehere och Provorov tillsammans?
 
Shayne Gostisbehere och Ivan Provorov bildar ett fantastiskt backpar. Det är två skickliga spelare som kompletterar varandra på ett mycket effektivt sätt. Men när de två lirar tillsammans ger det kännbara effekter längre ner i hierarkin. Då står Flyers där med ett mäktigt par och två mediokra par.
 
Så frågan är helt enkelt om man får ut mest av försvaret med Gostisbehere och Provorov tillsammans eller i varsitt par?
 
Så länge Dave Hakstol envisas med att spela såväl Andrew MacDonald som Brandon Manning kommer Flyers oundvikligen att ha minst ett backpar som är direkt uselt. Manning drar ner alla sina partners i skiten, men verkar sitta säkert i laget trots en eländig säsong. Veteran presence verkar dock viktigare än faktisk kompetens för Dave Hakstol.
 
Orkar Flyers försvar stå emot våg efter våg av Crosby, Malkin och Brassard/Kessel?
 
Kan Flyers få Penguins att tappa fokus?
 
Dönickar som Zac Rinaldo, Dan Carcillo, Matt Cooke och James Neal förpestar inte längre Pennsylvania-derbyt, men det innebär inte att matchserien inte kan bli grinig. Blir det skills och snabbhet som fäller avgörandet i den här matchserien har Pittsburgh ett tydligt övertag. Om inte annat så ser centerdjupet till det.
 
Men kan man få Pittsburgh att tappa fokus och istället börja svara upp på den fysiska kampen jämnas oddsen ut. Vi har sett det tidigare – och får man exempelvis Evgeni Malkin ur balans kan mycket vara vunnet. Flyers behöver bli griniga och småfula, utan att för den delen offra skicklighet och snabbhet.
 
Kan Gudas tända till utan att gå över gränsen?
 
Om Flyers ska få Penguins att tappa fokus behöver Radko Gudas spela en huvudroll… och det kan gå lite hur som helst. Tjecken har lugnat ner sig avsevärt sedan sin senaste avstängning, men det har också gått så pass långt att han inte längre är samma fysiska närvaro. Det har också, förmodligen, resulterat i en medioker säsong, och förutsättningarna underlättas sannerligen inte av att han har spenderat den jämte Brandon Manning.
 
Ska matchserien flippa ur behöver Radko Gudas stå i frontlinjen. Men klarar han det utan att gå över gränsen (allt för mycket)?
 
Hur ska Flyers PK klara av Penguins PP?
 
Ligans bästa powerplay går upp mot ligans tredje sämsta penalty killing. Pittsburgh har en effektivitet på 26,2 procent när de får ha en eller två man mer på isen. Flyers i sin tur dödar bara 75,8 procent av sina utvisningar. Ian Laperriere har i flera säsonger visat att han inte klarar av att justera Flyers PK – och när Valtteri Filppula och Jori Lehterä ofta har använts i framträdande PK-roller ökar inte direkt förtroendet för honom.
 
I det stora hela lär matchserien avgöras i fem-mot-fem-spelet, men blir det grinigt och utvisningsfyllt kan Penguins mycket väl få ett stort övertag i special teams.
 
---
 
LAGEN I SIFFROR:
 
Kategori Philadelphia Pittsburgh
Poäng 98 (12) 100 (11)
Segrar 42 (19) 47 (8)
GF 249 (12) 270 (3)
GA 236 (14) 248 (20)
PP 20,7 (15) 26,2 (1)
PK 75,8 (29) 80,0 (17)
S/GP 32,1 (17) 34,4 (2)
SA/GP 29,9 (5) 31,1 (9)
S% 9,5 (12) 9,6 (11)
FO% 53,3 (2) 50,2 (15)
CF% 49,70 (18) 52,28 (5)
FF% 50,06 (16) 53,09 (4)
SF% 51,07 (9) 53,26 (2)
GF% 51,99 (15) 47,77 (22)
SV% 92,45 (13) 91,01 (29)
PDO 100,3 98,2
 
Siffran inom parentes anger placering i ligan                           
 
---
 
SUMMERING:
 
Visst kan man hitta faktorer som talar för Philadelphia i den här matchserien, men logiken säger att Flyers slår ur underläge.
 
Pittsburgh kommer med två raka Stanley Cup-titlar i ryggen, vilket så klart är en maktdemonstration utan dess like i den här eran – men det kan också innebära ett slitet lag, om man vill leta positiva aspekter. Penguins har en förmåga att ta sig till slutspel mest på rutin för att sedan växla upp när man väl är där.
 
Flyers i sin tur har slirat till både en och sju gånger den här säsongen. I november förlorade man tio raka matcher och allt såg nattsvart ut. Det följdes dock upp med sju segrar på åtta matcher och från årsskiftet och framåt har Flyers alltså varit ett av ligans främsta lag, tillsammans med just Pittsburgh.
 
Vidare finns det gott om solida spelare i Flyers. Claude Giroux, Jakub Voracek och Sean Couturier kommer alla från karriärsbästa säsonger och såväl Travis Konecny som Nolan Patrick har tagit stora kliv under säsongen. Wayne Simmonds har inte riktigt gått att känna igen, men vill man vara okaraktäristiskt positiv kan man säga att Flyers har ett sparkapital i honom. Längre ner i laget är Shayne Gostisbehere och Ivan Provorov toppbackar i ligan och Brian Elliott har gjort en fin debutsäsong i Flyers.
 
Det är knappast toppspelarna som har varit problemet i Flyers. De har övertygat i princip hela säsongen. Desto värre blir det när man kommer längre ner i hierarkin. Valtteri Filppula, Jori Lehterä, Andrew MacDonald och Brandon Manning får av absurt oförklarliga anledningar framträdande roller – och däri ligger problemet.
 
Varför skicka ut en värdig kandidat till Hart Trophy i form av Giroux eller en Selke Trophy-värdig Couturier på isen när en uddamålsledning ska försvaras i slutminuten när man har tillgång till Filppula och Lehterä? Gång på gång har Filppula och Lehterä fått det förtroendet. Gång på gång har ledningen kvitterats.
 
Ett motstånd som kan skicka ut Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Derick Brassard/Phil Kessel är minst sagt svårhanterligt. Om Dave Hakstol envisas med att matcha Filppula, Lehterä, MacDonald och Manning som han har gjort under stora delar av säsongen kan den här matchserien vara förlorad redan på förhand.
 
Hoppet står till att Claude Giroux och Jakub Voracek håller jämna steg med Crosby och Malkin – eller överglänser dem, som man gjorde under grundserien. På samma sätt behöver Brian Elliott vinna målvaktskampen mot Matt Murray.
 
Pittsburgh går odiskutabelt in i matchserien som favoriter, men Philadelphia har lika odiskutabelt goda förutsättningar för att ställa till med problem.
 
---
 
PRELIMINÄRA LAGUPPSTÄLLNINGAR:
 
Philadelphia
 
Claude Giroux – Sean Couturier – Michael Raffl
Oskar Lindblom – Nolan Patrick – Jakub Voracek
Travis Konecny – Valtteri Filppula – Wayne Simmonds
Scott Laughton – Jori Lehterä – Matt Read
 
Ivan Provorov – Shayne Gostisbehere
Travis Sanheim – Andrew MacDonald
Brandon Manning – Radko Gudas
 
Brian Elliott (Petr Mrazek)
 
Pittsburgh
 
Jake Guentzel – Sidney Crosby – Bryan Rust
Carl Hagelin – Evgeni Malkin – Patric Hörnqvist
Conor Sheary – Derick Brassard – Phil Kessel
Tom Kuhnhackl – Riley Sheahan – Zach Aston-Reese
 
Brian Dumoulin – Kris Letang
Olli Määttä – Justin Schultz
Matt Hunwick – Jamie Oleksiak
 
Matt Murray (Casey DeSmith)
 
---
 
SPELSCHEMA:
 
Onsdag 11/4 01:00 Pittsburgh-Philadelphia
Fredag 13/4 01:00 Pittsburgh-Philadelphia
Söndag 15/4 21:00 Philadelphia-Pittsburgh
Onsdag 18/4 01:00 Philadelphia-Pittsburgh
Fredag 20/4 Pittsburgh-Philadelphia
Söndag 22/4 Philadelphia-Pittsburgh
Tisdag 24/4 Pittsburgh-Philadelphia
 
Statistiken är hämtad från EliteProspects, Corsica och Natural Stattrick

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2018-04-11 12:10:00
Author

Fler artiklar om Philadelphia