Säsongsbetyg – forwards: ”En mäktig comeback”

Säsongsbetyg – forwards: ”En mäktig comeback”

Vi kikar närmare på hur Philadelphias spelare har presterat under säsongen.

Efter en kaosartad slutspelsserie mot Pittsburgh har vi slickat såren och blickar nu tillbaka på den gångna säsongen. Vi gör det i form av spelarbetyg och började med målvakterna och backarna. Nu är det dags för forwards.
 
Betygsskala:
 
1 – Chris VandeVelde
2 – Underkänd
3 – Godkänd
4 – Bra
5 – Mycket bra
6 – Eric Lindros
 
Betygen grundar sig på förväntningar inför säsongen, lönekostnad, faktiska prestationer och statistik.
 
###
 
Forwards:
 
11. Travis Konecny – 5
 
[81 GP] [24 G] [23 A] [47 P] [46 PIM] [14:54 TOI/GP]
 
Travis Konecny var inte allt för lyckosam under de inledande månaderna, men när han lyftes upp i förstakedjan exploderade han. Från årsskiftet och framåt var det bara Connor McDavid som gjorde fler fem-mot-fem-mål än Konecnys 17 fullträffar. Han blev så småningom en av 21 spelare att göra minst 20 fem-mot-fem-mål och stod för säsongens mål i NHL.
 


21-åringen stod för ett saftigt genombrott och petades givetvis bort från förstakedjan lagom till slutspelet… Hakstol being Hakstol.
 
12. Michael Raffl – 4
 
[76 GP] [13 G] [9 A] [22 P] [28 PIM] [13:15 TOI/GP]
 
Michael Raffl är inte fantastisk på något, men inte heller dålig på något – och en mycket nyttig truppspelare. Han är som bäst lämpad för en checking-roll i bottom-6, men kan vid behov fylla ut topp-6. Raffl brukar ligga kring tiotalet fem-mot-fem-mål och den här säsongens elva fullträffar var alltså inget undantag. Man vet vad man får av Raffl, och det är sällan något dåligt man får.
 
14. Sean Couturier – 6
 
[82 GP] [31 G] [45 A] [76 P] [34 PIM] [21:36 TOI/GP]
 
Sean Couturier har varit en av ligans bättre defensiva centrar i flera år, men när han nu placerades som förstacenter med Claude Giroux vid sin sida tog även offensiven fart – och det rejält. För första gången i NHL-karriären fick Couturier en offensiv roll och tackade för förtroendet genom att göra 31 mål och 76 poäng. Han dubblade därmed sina tidigare personbästa och var alltjämt en av ligans bästa defensiva centrar.
 
15. Jori Lehterä – 1
 
[62 GP] [3 G] [5 A] [8 P] [14 PIM] [10:31 TOI/GP]
 
Mycket kan sägas om Jori Lehterä och de positiva sakerna är få. Han misslyckas med de mest grundläggande aspekterna, begravs ständigt i egen zon och kan inte hantera pucken. Men har givetvis en stor roll och får ta viktiga byten i egen zon, oavsett om det är fem-mot-fem-spel eller penalty killing. Att Lehterä fick spela 62 matcher under grundserien och samtliga slutspelsmatcher är återigen talande för tränarens kompetens.
 
17. Wayne Simmonds – 3
 
[75 GP] [24 G] [22 A] [46 P] [57 PIM] [18:05 TOI/GP]
 
Om det här var tendenser till vad som komma skall bör vi alla oroa oss. Wayne Simmonds går nu in på det sista året på sitt kontrakt och den gångna säsongen ger inga bra vibbar för en förlängning. Produktionen är klart godkänt för en dålig säsong, men Simmonds såg allt annat än fräsch ut på isen. Diverse skadeproblem höll tillbaka honom och på ett sätt gör väl det att man inte ska kritisera honom allt för hårt… men Simmonds kan också vara en snart 30-årig powerforward som börjar få skadeproblem. Det brukar sällan sluta bra om en lång och dyr förlängning är med i bilden.
 
19. Nolan Patrick – 4
 
[73 GP] [13 G] [17 A] [30 P] [30 PIM] [13:43 TOI/GP]
 
Nolan Patrick förde en rätt anonym tillvaro under säsongens första hälft. Återhämtning efter hernia-operation i kombination med mindre gynnsamma kedjekamrater gav rimligtvis den effekten. Men säsongens andra hälft blev ett klart lyft. Sakta men säkert kom Patrick att visa varför han har hypats i flera år och kommande säsong blir minst sagt intressant.
 
20. Taylor Leier – 3
 
[39 GP] [1 G] [4 A] [5 P] [6 PIM] [10:29 TOI/GP]
 
Vi ska inte låtsas som att Taylor Leier är något speciellt, men med tanke på konkurrensen i bottom-6 får det ändå anses vara märkligt att han bara fick 39 matcher och inte såg skymten av isen under slutskedet av säsongen. 24-åringen har bra fart och kan döda utvisningar, men vill det sig illa för honom kan det här ha varit det sista vi såg av honom i Philadelphia. Kontraktet går nämligen ut och andra prospects knackar på dörren.
 
21. Scott Laughton – 5
 
[81 GP] [10 G] [10 A] [20 P] [42 PIM] [11:07 TOI/GP]
 
Scott Laughton lyfte aldrig riktigt under sina första år och fick därför spendera säsongen 16/17 i AHL. Där formade man honom för en specifik roll i bottom-6 och det såg vi resultatet av den gångna säsongen. 24-årige Laughton användes i lite olika roller och gjorde det generellt mycket bra. Han har hittat sin roll i NHL, kan chippa in med tiotalet mål och håller goda possession-siffror. Kanske förtjänar han till och med ett längre test som tredjecenter?
 
22. Dale Weise – 1
 
[46 GP] [4 G] [4 A] [8 P] [21 PIM] [10:34 TOI/GP]
 
Tänk att Jori Lehterä, Valtteri Filppula och Dale Weise fick nästan 100 fem-mot-fem-minuter tillsammans. Hur är det ens möjligt att man kan titta på den trion och se en kedja? Weise är ett mörkt kapitel i Ron Hextalls bok och redan under sitt första år i Flyers började han bli ett problem. De intrycken bekräftades märkbart den här säsongen när Weise egentligen var oduglig på precis allting. Noterbart är exempelvis att han huserar i ligans bottenskikt gällande såväl CF% (44,25) och Rel CF% (-5,09).
 
24. Matt Read – 3
 
[19 GP] [1 G] [0 A] [1 P] [2 PIM] [10:54 TOI/GP]
 
Matt Read fick spendera majoriteten av säsongen i AHL och fick kontinuerlig speltid först framåt slutskedet. Det hann bli 19 matcher och när han väl kom upp i mars gav han lite stabilitet till ett kaosartat penalty killing. Trots en hygglig avslutning på säsongen och PK-kompetens är det däremot dags att gå vidare från Read, vars kontrakt också går ut nu.
 
28. Claude Giroux – 6
 
[82 GP] [34 G] [68 A] [102 P] [20 PIM] [20:22 TOI/GP]
 
Det finns inte mycket positivt att säga om Dave Hakstol, men beslutet att flytta ut Claude Giroux – förstacenter och lagkapten – som winger visade sig vara genialiskt. Vid 30 års ålder stod Giroux för karriärens bästa säsong, efter två svaga år i rad. Med 102 poäng placerade han sig på andra plats i poängligan och blev ligans bästa passningsläggare tillsammans med Blake Wheeler.
 
Enbart Connor McDavid och Nikita Kucherov gjorde fler fem-mot-fem-poäng än Giroux, som alltjämt dessutom var en av ligans bästa powerplay-spelare. Giroux stod för en mäktig comeback till ligans toppskikt och vi hoppas att den lite mer gynnsamma winger-positionen låter honom stanna kvar på den nivån i ytterligare några år.
 
40. Jordan Weal – 2
 
[69 GP] [8 G] [13 A] [21 P] [12 PIM] [12:57 TOI/GP]
 
Avslutningen på säsongen 16/17 gav hopp om något spännande, men Jordan Weal lyckades inte infria de förhoppningarna. Han drogs visserligen med lite skadeproblem, i synnerhet under början av säsongen, vilket ger viss förståelse – men Weal var en bra bit ifrån prestationerna 16/17. Nu har Weal ett år kvar innan han blir UFA och med ytterligare ett gäng prospects som kommer underifrån vill det nog till att han presterar under kommande säsong.
 
51. Valtteri Filppula – 2
 
[81 GP] [11 G] [22 A] [33 P] [20 PIM] [16:29 TOI/GP]
 
Respekterade veteraner som fortfarande lever på sitt namn och som således överanvänds är vanligt förekommande i ligan. I Flyers passar den beskrivningen in på Valtteri Filppula. Han blev ett nyttigt tillskott när han anslöt under säsongen 16/17, men blev gammal över en sommar. Bristande skridskoåkning gör att han är ett skär bakom mest hela tiden, och det är inte direkt gynnsamt när man ofta används mot motståndarnas bättre spelare. Possession-siffrorna (44,53 CF% och -7,2 Rel CF%) är till exempel bedrövliga och hans Rel CF% är sämst i ligan bland forwards med minst 1000 fem-mot-fem-minuter.
 
Filppula är fortfarande tillräckligt bra för att hålla en ordinarie tröja en bit ner i hierarkin, men mycket tyder på att Flyers nu kommer släppa honom till free agency – och det är rätt beslut, så många som möjligt att Dave Hakstols leksaker behöver plockas bort.
 
54. Oskar Lindblom – 4
 
[23 GP] [2 G] [4 A] [6 P] [8 PIM] [14:35 TOI/GP]
 
Många förväntade sig att Oskar Lindblom skulle få inleda säsongen i NHL, men istället blev det inskolning via AHL och debut först i februari. När chansen väl kom imponerade svensken tillsammans med Nolan Patrick och Jakub Voracek, men trots finfin omgivning kom produktionen aldrig riktigt igång och Lindblom hade exempelvis sämre P/60 än Dale Weise. Å andra sidan hade Lindblom bäst CF% (54,32) och näst bäst Rel CF% (5,21) bland Flyers forwards. Framtiden ser ljus ut, men den bristande produktionen den här säsongen gör att 21-åringen inte kan kvittera ut en femma i betyg.
 
56. Tyrell Goulbourne – 3
 
[9 GP] [0 G] [0 A] [0 P] [2 PIM] [05:35 TOI/GP]
 
Från ingenstans kallades plötsligt Tyrell Goulbourne upp i januari och hann med nio matcher under några veckor. Flyers ville ha ”energi” från honom, men några egentliga avtryck gjorde han inte. Han snittade en handfull minuter per match innan det märkliga försöket med Goulbourne avslutades och han fick återvända till AHL. Med tanke på att förväntningarna var noll och ingenting får man väl ändå säga att han i alla fall kvitterade ut ett godkänt betyg.
 
70. Danick Martel – 3
 
[4 GP] [0 G] [0 A] [0 P] [0 PIM] [10:13 TOI/GP]
 
Danick Martel har gjort det bra nere i AHL och fick testa på NHL-spel i november. Han blev en frisk fläkt med frejdigt spel i högt tempo, men när en så liten spelare inte får ut något i form av produktion brukar han inte bli långvarig. Martel fick fyra matcher och kan definitivt ligga bra till för ny tjänstgöring vid behov, men andra spelare lär stå före honom i kön när permanenta platser ska delas ut.
 
93. Jakub Voracek – 6
 
[82 GP] [20 G] [65 A] [85 P] [50 PIM] [19:27 TOI/GP]
 
I skymundan av Claude Giroux mäktiga comebacksäsong stod Jakub Voracek för något liknande. Efter två svagare år var han tillbaka på point-per-game-nivå och var återigen en av ligans bättre wingers. Säsongen varierades mellan första- och andrakedjan och Voracek skötte sig lika bra oavsett kedjekamrater.
 
Voracek kan ibland se onödigt osjälvisk ut i sin jakt på passningar och man skulle önska att han går mer på avslut på egen hand. Han har trots allt fortfarande potential för att vara så mycket mer än bara en 20-målsskytt.
 
---
 
Statistiken är hämtad från NHL.com, Corsica och Natural Stat Trick.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2018-06-08 17:36:54
Author

Fler artiklar om Philadelphia