Lagbanner
SvenskaFans rankar: 30. Chicago Blackhawks
Michal Handzus, närmast från Philadelphia, är ett av Chicagos mest intressanta nyförvärv inför den stundande säsongen.

SvenskaFans rankar: 30. Chicago Blackhawks

SvenskaFans.com inleder rankingen över samtliga NHL-lag med klassiska Chicago Blackhawks. Klubben har bara gått till slutspel en gång de senaste åtta säsongerna, inte vunnit Stanley Cup sedan 1961 och i ärlighetens namn ser det inte bra ut den här säsongen heller. Laget är talangfullt men inte redo än, istället byggs organisationen för framtiden.

Det blev bara skrala 26 vinster och 65 poäng förra säsongen, tredje sämst i hela NHL, för Chicago. En del i debaclet kan tillskrivas skador, och nyckelspelare som Nikolai Khabibulin, Adrian Aucoin, Tuomo Ruutu och Eric Daze fanns bara med i laget sporadiskt. Daze spelade bara en match ifjol och får troligen, efter 601 matcher och 398 poäng i Blackhawks tröja, lägga skridskorna på hyllan med sina ryggproblem.

En annan förklaring, som är betydligt enklare, är att laget helt enkelt inte är bättre. Även om det finns en hel del unga spelare i organisationen och framtiden ser ljus ut, är man ännu inte redo att utmana om Stanley Cup. I sommar har man dock varit aktiva på spelarmarknaden och gjort några intressanta ändringar.

Fjolårets två bästa målskyttar, Kyle Calder och Mark Bell, har båda bytts bort, och i utbyte har Chicago fått Michal Handzus, Martin Havlat och Brian Smolinski. Om det är lyckade byten återstår att se, men nu kan laget mönstra en förstakedja med Handzus, Havlat och Ruutu som kan mäta sig med de bästa i ligan. Det är helt klart en uppgradering jämfört med ifjol.

Organisationen, med tränaren Trent Yawney i spetsen, har också sonderat terrängen i Europa och plockat in fyra etablerade spelare för att bredda kvaliteten i laget. Lasse Kukkonen (bilden), Denis Arkhipov, Tony Salmelainen och Jonas Nordquist kommer alla med största sannolikhet ta plats i laget och initiativet att kontraktera färdiga spelare från andra sidan Atlanten är ett experiment som är intressant.

Nyckeln för Chicago den här säsongen ligger i att målvakten Khabibulin storspelar, och att det unga och orutinerade försvaret utvecklas under ledning av mentorn Aucoin. Med en stabil defensiv finns förutsättningar för att kämpa om en slutspelsplats. 


Målvakter: 

På pappret ser Chicagos målvaktsbesättning, med tanke på fjolårssäsongen, inte speciellt imponerande ut. 

Nikolai Khabibulin, som ifjol kom från mästarna Tampa Bay Lightning, blev en stor besvikelse och han måste hitta tillbaka till sin gamla fina form om laget ska bli att räkna med under säsongen. Fjolåret präglades av skador, och ryssen kan mycket bättre än sina 3,35 insläppta mål per match och 88,6 % räddade skott. 

Patrick Lalime, som misslyckades totalt i St Louis ifjol, är ny i klubben men lär få sitta på bänken bakom ”Khabby”. 32-åringen tillbringade stora delar av året i AHL, och hade också en del skadeproblem. 

Ny är också Sebastien Caron. 26-åringen gjorde 26 matcher för Pittsburgh Penguins ifjol, men lär inte få se mycket istid i Blackhawks. 

USA:s VM-målvakt Craig Anderson har försvunnit till Florida Panthers medan talangen Adam Munro fortsätter sin karriär i Schweiz med Fribourg. 


Backar: 

Orutin sammanfattar backbesättningen i Chicago på ett belysande sätt. Adrian Aucoin, 33, och Jassen Cullimore, 33, är veteranerna som ska guida de unga talangerna genom säsongen. Aucoin, som på grund av skador begränsades till 33 matcher ifjol, lär få en nyckelroll och speltid i alla situationer. 

Bland ungdomarna slog Duncan Keith, 23, Brent Seabrook, 21, och Jim Vandermeer, 26, igenom ifjol och loggade massor av istid. Med en säsong under bältet hoppas organisationen att de ska ta ytterligare ett steg i utvecklingen, och då ser det genast ljusare ut på backplats. Cam Barker, 20, väntas också ta en plats och är en av klubbens största talanger alla kategorier. Redan ifjol spelade han en match i NHL innan han skickades tillbaka till juniorligan. 

2003/2004 spelade Lasse Kukkonen 10 matcher i Chicago, men efter att ha tillbringat majoriteten av säsongen i AHL återvände 24-åringen under lockouten till Kärpät, där han också blev kvar under fjolåret. Nu är dock silvermedaljören från årets OS tillbaka i Nordamerika, och ger mer djup och styrka åt försvaret. 

Talangen Michal Barinka har försvunnit till Ottawa, men det finns fler ungdomar i organisationen. Dustin Byfuglien, 21, och James Wisniewski, 22, får stå på tillväxt i Norfolk Admirals, AHL. 


Forwards: 

Nyförvärven Michal Handzus och Martin Havlat gör att Chicago kan skapa en av ligans mest intressanta förstakedjor. Om finländaren Tuomo Ruutu skriver på nytt kontrakt, vilket är mycket troligt, kommer han antagligen att komplettera formationen och skapa en snabb, tung och målfarlig kedja. 

Dessvärre ser det något tunnare ut bakom topptrion, även om det finns en hel del potential. 25-årige Radim Vrbata tillkom från Carolina under fjolåret och sköt 13 mål på 45 matcher. Tjecken måste fortsätta utvecklas för att ge laget mer bredd i målskyttet. Nyförvärvet från Ottawa, Brian Smolinski, lär också få en hel del istid, och kan användas både på kanten och som center. 37-årigen gjorde 17 mål och 48 poäng på 81 matcher ifjol. 

Centersidan är överhuvudtaget tunn, och med Smolinski som trolig vänsterforward lär Patrick Sharp och Denis Arkhipov lägga beslag på centerplatserna. 24-årige Sharp visade att han kunde producera med mer istid ifjol sedan han kom från Philadelphia, men måste upp ännu ett snäpp. Innan sina två säsonger i Ryssland tillbringade Arkhipov fyra säsonger i Nashville med blandad framgång. 111 poäng på 273 matcher blev det i alla fall och förhoppningsvis har han hittat en jämnare nivå nu.

Tony Salmelainen (bilden) och Jonas Nordquist är inhämtade från Europa, Michael Holmqvist och Rene Bourque har fått nya kontrakt och David Bolland kommer in från juniorligan för att fylla upp resten av laget. Det finns många frågetecken i det här gänget som ännu inte etablerat sig eller imponerat i NHL. 

32-årige Martin Lapointe såg trött ut ifjol och verkar inte trivas med de nya regeltolkningarna. –30 i den prestigefyllda plusminusstatistiken duger självklart inte. 


Nyckelspelare: 

Nikolai Khabibulin, Adrian Aucoin, Michal Handzus 


Nyförvärv: 

Patrik Lalime – free agent från St Louis
Sebastien Caron – free agent från Pittsburgh
Lasse Kukkonen – ny från Kärpät
Michal Handzus – trade från Philadelphia
Martin Havlat – trade från Ottawa
Brian Smolinski – trade från Ottawa
Craig McDonald – free agent från Calgary
Tony Salmelainen – ny från IFK Helsingfors
Denis Arkhipov – ny från Mytishi
Jonas Nordquist – ny från Luleå
David Bolland – ny från London Knights 


Förluster: 

Craig Anderson – free agent till Florida Panthers
Michal Barinka – trade till Ottawa
Kyle Calder – trade till Philadelphia Flyers
Mark Bell – trade till San Jose Sharks
Pavel Vorobiev – hem till Mytishi 


Svenskar: 

Michael Holmqvist
Jonas Nordquist 


Coach:

Trent Yawney 


Preliminär laguppställning:

Tuomo Ruutu – Michal Handzus – Martin Havlat
Brian Smolinski – Patrick Sharp – Radim Vrbata
Rene Bourque – Denis Arkhipov – Tony Salmelainen
Michael Holmqvist – Jonas Nordquist – Martin Lapointe

Adrian Aucoin – Brent Seabrook
Duncan Keith – Jim Vandermeer
Jassen Cullimore – Cam Barker 

Nikolai Khabibulin (Patrick Lalime)

Andra notabla spelare i laget: Brandon Bonchenski, David Bolland, Lasse Kukkonen, Sebastien Caron.


Bästa nyförvärv: Martin Havlat 

Michael Handzus i all ära, men poängsprutan och underhållaren Martin Havlat är stjärnan som Chicago behöver i laget. Högerforwarden missade 58 matcher på grund av en axeloperation ifjol, men var oerhört pigg efter att ha gjort comeback precis innan slutspelet. Tjecken orkade dock inte hela slutspelet för Ottawa, men nytränad och hungrig kan han få sitt absoluta genombrott den här säsongen. 


Värsta förlust: Kyle Calder 

Förlusten av den före detta Södertäljespelaren Kyle Calder, lagets bäste målskytt ifjol med 26 fullträffar, kommer att bli kännbar. 27-åringen bidrog inte bara med mål, utan också med intensiv skridskoåkning, mycket energi samt ansvarsfullt spel. Vänsterskyttens nya lukrativa kontrakt var dock bra att bli av med, och utbytet med Philadelphia gav den billigare Michal Handzus. 


Årets poängkung: Martin Havlat 

16 poäng på 18 matcher blev det i Ottawa ifjol, och innan lockouten sköt han 31 mål och snittade en poäng per match. I en förstakedja där Michal Handzus tar det defensiva ansvaret och Tuomo Ruutu använder sin fysik för att bereda väg, kan Havlat få det utrymme han behöver för att vara effektiv. Kommer dessutom att få mer istid och ges större förtroende i nyckelsituationer än i Ottawa. 


Årets nykomling: Cam Barker 

Cam Barker har redan spelat en match i NHL, och torde nu, efter ännu ett år i juniorligan, vara redo för större uppgifter. En allroundback som har ett hårt skott och spelar fysiskt, men som fortfarande måste förbättra spelet i den defensiva zonen. Med en kroppshydda på 191 cm och 97 kg finns förutsättningarna för att dominera i egen zon. 


###


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30. Chicago Blackhawks

Jonas Gustavsson2006-09-04 12:00:00
Author

Fler artiklar om St Louis

Inför St. Louis - Vancouver