Lagbanner
SvenskaFans rankar: 25. Los Angeles Kings

SvenskaFans rankar: 25. Los Angeles Kings

En Kung har abdikerat och en annan har återvänt till Kungarna från Los Angeles. Sommaren i Los Angeles Kings har handlat om två stora hjältar – Luc Robitaille har dragit sig tillbaka, men Rob Blake har återvänt till klubben i hans hjärta. Räcker det för att Kings ska ta sig till slutspel?

I februari 2001 byttes fansens stora kelgris och lagets stora ledare Rob Blake bort till Colorado för att få en chans till att vinna Stanley Cup. Fem år senare och med en Stanley Cup-ring på fingret återvänder han nu, till fansens stora glädje, till klubben där allt började.
Mannen med det tunga skottet och de mörbultande tacklingarna ska göra sitt yttersta för att återigen ta sitt älskade Kings till slutspel. Han får dock göra det utan sin gamla lagkamrat Luc Robitaille som efter en svag säsong valde att lägga skridskorna på hyllan, 40 år gammal. 19 säsonger i NHL och 1431 matcher i lag som Los Angeles, Pittsburgh Penguins, New York Rangers och Detroit slutade med 668 mål och 1394 poäng. Han vann Calder Memorial Trophy som årets rookie i NHL säsongen 1986/87 och Stanley Cup med Detroit 2001/02.

NHL-historiens målmässigt bästa vänsterforward ägnar sig numera åt diverse välgörenhetsinsatser, bland annat hjälper han offren från Katrina-orkanen som drabbade södra USA i augusti 2005.

Los Angeles Kings har inte varit i slutspel sedan säsongen 2001/02 och har i sommar gjort sig av med gamla överbetalda veteraner som har underpresterat. Borta är Jeremy Roenick, Pavol Demitra och Valeri Bure och istället satsar man på ungdomar som Patrick O’Sullivan, Alexander Frolov och Dustin Brown.

Det är inte bara på isen som förändringar har skett, utan det har även varit stor personalomsättning på kontoren. Förra årets General Manager Dave Taylor och headcoach John Torchetti har ersatts av Dean Lombardi respektive Marc Crawford. Den gamle stormålvakten Ron Hextall har hämtats in från Philadelphia Flyers som assistent till Lombardi.


Målvakter:

Los Angeles Kings värvade under sommaren Dan Cloutier, 30, från Vancouver och han är med största sannolikhet tänkt som förstamålvakt. Marc Crawford tog med sig honom från sin gamla klubb i utbyte mot två draftval när kanadensarna värvade Roberto Luongo från Florida Phanters. I Cloutier fick de en rutinerad målvakt, något som de saknade, men som dock har en tendens att underprestera ibland och är något skadebenägen. Säsongen 2006/07 är en nyckelsäsong för Cloutier, ännu en säsong med misstag och osäkert spel och hans dagar som förstemålvakt i NHL är med största sannolikhet räknade.

Platsen som andremålvakt bakom Cloutier är dock öppen och står mellan Mathieu Caron, 28, och Jason LaBarbera, 26, de har spelat 106 respektive 34 NHL-matcher jämfört med Cloutiers 318. Deras insatser på training-camp kommer med allra största sannolikhet att avgöra vem som får det hedervärda uppdraget att öppna båsdörren i Staples Center.


Backar:

Värvningen av veteranen Rob Blake ger Los Angeles Kings försvar en dimension till och med 16 års NHL-spel i bagaget, varav 11 av dem i sin första sejour i Kings. Han har vunnit Stanley Cup med Colorado Avalanche och OS-guld med Kanada och blivit utsedd till NHL:s bästa försvarare. Förra säsongen inleddes svagt, men han spelade upp sig efterhand och avslutade den starkt. Helt enkelt en kanonvärvning av Kings; spelarna och ledarna respekterar honom och fansen älskar honom.

Unge och talangfulle Tim Gleason, 23, går sin tredje NHL-säsong till mötes och tros få chansen tillsammans med Rob Blake för att så småningom kunna axla hans mantel.

Den svenska stålmannen och tillika lagkaptenen Mattias Norström återfinns också i Kings och gör allt för att det ska göra så ont som möjligt för motståndarna att ta sig in i hans riken. Tillsammans med ”Notan” kommer troligtvis offensive Lubomir Visnovsky kampera. Han är oerhört stark offensivt, vilket vinsten av den interna poängligan förra säsongen visar på, men har brister defensivt och behöver en defensivt stark partner.

Gamle och rutinerade Aaron Miller, 35, håller fortfarande bra klass i defensiven, men offensivt har han aldrig producerat. 102 poäng på 538 NHL-matcher imponerar inte. Jämte Miller återfinns troligtvis Brent Sopel, som likt Visnovsky behöver en defensiv kollega.

Mike Weaver, som efter 110 NHL-matcher fortfarande väntar på första målet, finns också att tillgå.

I och med värvningen av Blake så kommer inte Joe Corvos flytt till Ottawa Senators att drabba laget så hårt. 


Forwards:

Tre stora artistnamn har försvunnit från Los Angeles Kings. Floppen från förra året, Jeremy Roenick, lämnade Kings efter bara en säsong och flyttade ”hem” till Phoenix. Pavol Demitra skickades bort till Minnesota Wild i utbyte mot talangen Patrick O’Sullivan.

Den största förlusten är dock den av Luc Robitaille, kanske inte så mycket för hans poängproduktion. Där imponerade han inte mot slutet av sin karriär, men han var en ovärderlig ledare och föredöme för ungtupparna i laget. Att han är den vänsterforward som har gjort flest mål genom tiderna i NHL och att han är en symbol för hockeyn i Los Angeles gör ju inte saken lättare.

Patrick O’Sullivan tros kunna ta en plats i laget redan denna säsong och kommer i så fall få speltid i andrakedjan tillsammans med Alyn McCauley, ny från San José Sharks, och Dustin Brown. Det skulle vara slöseri med talang att låta O’Sullivan mogna i fjärdekedjan och att spela honom med en defensivt stark center är det bästa. Läs mer om O’Sullivan i Jonas Gustavssons artikelserie om höstens nykomlingar här.

Kings har inte längre en storstjärna i offensiven utan mycket ansvar läggs på Craig Conroy som kommer leda lagets förstakedja. På kanterna kommer han troligtvis ha Alexander Frolov, som ska sköta målskyttet, och Mike Cammalleri och det är ingen förstakedja som skrämmer topplagens försvarare.

I tredje- och fjärdekedjorna kommer spelare som Scott Thornton, Eric Belanger, Brian Willsie, Sean Avery och Derek Armstrong att slita, riva och tacklas.

Tom Kostopoulos, Jeff Cowan och George Parros finns också i laget.


Nyckelspelare:

Craig Conroy, Rob Blake, Alexander Frolov


Nyförvärv:

Rob Blake, free agent från Colorado Avalanche
Dan Cloutier, trade från Vancouver Canucks
Alyn McCauley, free agent från San José Sharks
Patrick O’Sullivan, trade från Minnesota Wild
Scott Thornton, free agent från San José Sharks
Brian Willsie, free agent från Washington Capitals
Dean Lombardi, GM
Marc Crawford, headcoach


Förluster:

Jeremy Roenick, free agent till Phoenix Coyotes
Pavol Demitra, trade till Minnesota Wild
Joe Corvo, free agent till Ottawa Senators
Nathan Dempsey, free agent till Boston Bruins
Mark Parrish, free agent till Minnesota Wild
Luc Robitaille, slutat
Dave Taylor, GM – fick sparken
John Torchetti, headcoach – fick sparken


Svenskar:

Mattias Norström


Coach:

Marc Crawford


Preliminär laguppställning:

Alexander Frolov – Craig Conroy – Mike Cammalleri
Patrick O’Sullivan – Alyn McCauley – Dustin Brown
Scott Thornton – Eric Belanger – Brian Willsie
Sean Avery – Derek Armstrong – Tom Kostopoulos

Rob Blake – Tim Gleason
Mattias Norström – Lubomir Visnovsky
Aaron Miller – Brent Sopel

Dan Cloutier (Mathieu Garon)


Andra notabla spelare i laget:

Mike Weaver, Jason LaBarbera, Jeff Cowan, George Parros


Bästa nyförvärv: Rob Blake

Värvningen av Blake höjer hockeytemperaturen rejält i Los Angeles. Fansens stora kelgris har återvänt och han kommer att dra publik till Staples Center bara för att det står Blake på ryggen. Det kommer återigen att bli drag och stort intresse runt hockeyn i Los Angeles och att Blake samtidigt kan prestera på högsta nivå gör ju inte saken sämre.


Värsta förlust: Mark Parrish

Den enda spelartypen som Kings saknar är en notorisk målskytt. Mark Parrish har förutsättningarna för att bli det, men valde att flytta till Minnesota Wild efter bara 19 matcher i Kings tröja. En kedja med Frolov, Conroy och Parrish hade varit intressant att följa över en hel säsong, men nu läggs alldeles för mycket ansvar på Frolov.


Årets poängkung: Alexander Frolov

Om Alexander Frolov får igång målskyttet direkt och kan hålla sig skadefri så är han kapabel till 35-40 mål och lika många assist. Den unge ryssen kan mycket väl bli ett utropstecken i Western Conference, men han kan lika gärna blekna bort, en tendens som ibland drabbar just ryssar. Kings tror dock på sin talang och kom i början av augusti överrens om ett nytt femårskontrakt.


Årets nykomling: Patrick O’Sullivan

Patrick O’Sullivan hade en svår uppväxt med en extremt krävande far och trots en stor talang tvekade NHL-lagen länge i 2003 års draft innan Minnesota så småningom valde honom. Han blev utsedd till AHL:s bästa rookie förra säsongen, men Minnesota var tvungen att byta bort honom för att ge Marian Gaborik en lekkamrat i form av Pavol Demitra.

Med en coach som tror på honom och som ger honom speltid i en offensiv kedja kan O’Sullivan bli en stor tillgång för Kings.


###


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25. Los Angeles Kings
26. Phoenix Coyotes
27. Columbus Blue Jackets
28. New York Islanders
29. Washington Capitals
30. Chicago Blackhawks

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2006-09-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om St Louis

Inför St. Louis - Vancouver