SvenskaFans rankar: 9. Philadelphia Flyers
Philadelphia Flyers nya målvakt Ilya Bryzgalov har tunga förväntningar på sig.

SvenskaFans rankar: 9. Philadelphia Flyers

Philadelphia stod för en hyfsat rejäl makeover under sommaren. Tio betydande spelare, däribland lagkaptenen Mike Richards, fick lämna organisationen, medan bland annat Ilya Bryzgalov och självaste Jaromir Jagr anslöt. Sommarens stora spelaromsättning gör således Flyers till ett litet frågetecken – blir det fågel eller fisk?

Begreppet ”Extreme makeover” överanvänds ofta och dess innebörd har tappat lite av sin styrka – men nog är det ett begrepp som passar perfekt för att beskriva Philadelphia Flyers sommar?
 
När Flyers general manager Paul Holmgren först skeppade iväg Jeff Carter till Columbus var det inget anmärkningsvärt i sig. Det var en trade som det hade spekulerats kring under hela sommaren – men bara en halvtimme senare slog bomben ner med en förödande kraft.
 
Då offentliggjorde man nämligen att även Mike Richards lämnar Flyers till förmån för Los Angeles. Strax därefter släppte Flyers nyheten om att Ilya Bryzgalov, vars rättigheter man tradade till sig några veckor tidigare, hade signerat ett nioårskontrakt. Det var således en hektisk timme – och en timme som drastiskt ändrade organisationens riktning och ansikte.
 
Framför allt Richards, men även Carter, sågs som Flyers face of the franchise och duon satt på långa kontrakt. Den stora uppfattningen var att de båda centrarna och bästa polarna var i Flyers för att stanna – men när Flyers ägare Ed Snider gav Holmgren order om att hämta in en elitmålvakt förändrades situationen.
 
Att göra sig av med Richards och Carter var lika mycket för att skapa sig löneutrymme som för att välja en ny väg att vandra för organisationen. Duons festande sägs ha tärt på organisationen, rykten säger att de inte alltid var uppskattade i omklädningsrummet och förhållandet med Philadelphias media var långt ifrån det bästa.
 
Det har också rapporterats om Richards oförmåga som lagkapten. På isen var han allt som oftast ett föredöme, även om den gångna säsongen var en besvikelse på grund av en handledsskada redan från training camp – men en alldeles för passiv roll i omklädningsrummet och mot media ligger troligtvis bakom det faktum att Flyers valde att skeppa iväg sin lagkapten.
 
Richards och Carter var dock inte de enda som fick lämna Flyers under sommaren. Även Darroll Powe, Sean O’Donnell, Brian Boucher, Kris Versteeg, Ville Leino, Dan Carcillo och Nikolay Zherdev fick av olika anledningar inte vara kvar.
 
Då inte mindre än tio spelare av betydelse lämnade Flyers har det givetvis också anslutit nya spelare. Bryzgalov är redan nämnd, och den ryske målvakten får sällskap av ett av de största namnen genom tiderna – nämligen självaste Jaromir Jagr. Tjecken återvänder alltså till NHL efter tre år i KHL.
 
Brayden Schenn, Jakub Voracek, Wayne Simmonds, Max Talbot och Andreas Lilja har också kommit in, och i draften plockade man Sean Couturier med det draftvalet man fick från Columbus i Carter-traden. Dessutom har flertalet yngre förmågor visat framfötterna under Flyers pågående training camp.
 
Flyers har, när den enorma spelaromsättningen summeras, tappat sitt tidigare så imponerande centerdjup, men defensiven har förstärkt rejält i och med Bryzgalovs ankomst. Lagets offensiva tyglar har lämnats över till Claude Giroux och James van Riemsdyk, medan Chris Pronger har tagit över kaptensrollen. Dessutom har två högkvalitativa ungdomar, Brayden Schenn och Sean Couturier, kommit in i organisationen.
 
Den kommande säsongen blir följaktligen oerhört spännande. Om kemin mellan de olika individerna, lagdelarna och gruppen i stort klaffar kan Flyers utan problem husera i toppen av tabellen. Börjar det däremot trevande kan det mycket väl bli en kamp om slutspelsplatserna in i den 82:a omgången, a la 09/10.
 
Målvakter:
 
Ed Snider, Flyers ägare, brukar väldigt sällan lägga sig i sin general managers arbete, men efter utgången ur slutspelet och den totala målvaktscirkus som visades upp då beordrade han Paul Holmgren att värva in en elitmålvakt under sommaren. Holmgren följde sina direktiv och valet föll på Ilya Bryzgalov.
 
I Bryzgalov – vars rättigheter först hämtades in i början av juni och som man några veckor senare signade till ett nioårskontrakt – har Flyers nu för första gången sedan Ron Hextalls glansdagar en rejäl förstamålvakt. Han har under flera år prestera väl i Phoenix och bakom en ännu bättre defensiv i Philadelphia borde han rimligtvis fortsätta prestera finfin hockey – om inte ännu bättre.
 
Bakom Bryzgalov hittar vi en annan ryss, nämligen Sergei Bobrovsky. 23-åringen imponerade stort under den gångna säsongens inledning, men tröttnade allt efter som och stod inte att känna igen under de avslutande 2-3 månaderna. På sikt lär han dock utvecklas till en mycket kompetent målvakt, och lär utvecklas ännu mer i samarbete med sin landsman.
 
Med totalt $7,41 miljoner uppbundet på Bryzgalov och Bobrovsky har Flyers nu, efter flera år med billiga målvakter, ligans näst dyraste målvaktsduo. Enbart New York Rangers $7,75 miljoner är värre.
 
Bakom den ryska duon hittar vi Flyersfansens stora hatobjekt, Michael Leighton. 30-åringen får dock sikta in sig på AHL den här säsongen, om det inte blir någon skada på ryssarna.
 
Backar:
 
Försvarsbesättningen blev i praktiken intakt under sommarens stora spelaromsättning och är alltjämt stark. Akilleshälen under den gångna säsongen var dock Chris Prongers enorma skadeproblem. Veteranen missade förra sommarens training camp och de två första matcherna på grund av en knäskada och när han väl hittade formen igen fick han en fotfraktur, och missade 13 matcher.
 
Som om det inte var nog missade Pronger även 17 matcher under grundseriens avslutning och åtta av elva slutspelsmatcher på grund av en skadad hand, samt problem med baksidan och ryggen. Under sommaren har Pronger nu återigen tvingats till rehabilitering och kan inte medverka fullt ut på training camp. Han förväntas vara redo för säsongspremiären, men lär – likt förra säsongen – behöva några veckor på sig att hitta formen. Fick även, högst väntat, ta över kaptensrollen efter Richards.
 
Prongers backpartner under tiden i Philadelphia har alltid varit Matt Carle. 27-åringen är en offensivt stark försvarare vars fina skridskoåkning kompletterar Pronger väl. Han har dock brister i defensiven, där han ofta går bort sig i positionsspelet för att jaga puck och/eller spelare, och de svagheterna exponeras tydligt när Pronger saknas i laguppställningen. Carle blev under den gångna säsongen ligans poängstarkaste försvarare i even strength, men behöver producera mer än två ynka passningspoäng i powerplay.
 
Tillsammans med Pronger är det Kimmo Timonen som ankrar Flyers försvarsbesättning. Finländaren är en mycket skicklig tvåvägsförsvarare utan några egentliga svagheter, men fick slitas lite väl mycket under Prongers frånvaro under den gångna säsongen, vilket också blev uppenbart under säsongens sista veckor. Timonen och Pronger utgör också ett effektivt backpar i viktiga situationer, då de får ett stort förtroende.
 
Timonen har under sin tid i Flyers hittat en bra kemi tillsammans med Braydon Coburn. 26-årige Coburn är en välväxt tvåvägsförsvarare med en mycket imponerande skridskoåkning. Han har fysiken för att vara en kraft att räkna med i egen zon, och ju mer uppretad han blir, desto bättre hockey presterar han. Spelet i stort utvecklas för varje säsong som går, men poängproduktionen har samtidigt sjunkit.
 
Andrej Meszaros hämtades in inför den gångna säsongen för att ge försvarsbesättningen djup, och han visade direkt en klass han har saknat sedan tiden i Ottawa. Han gav stabilitet till tredjeparet, fick gott om förtroende i alla spelformer och blev Flyers bästa målskytt från blålinjen med åtta fullträffar. Efter säsongen röstades han mycket rättvist fram till Flyers bästa försvarare.
 
Sommarens enda förlust i försvarsbesättningen var veteranen Sean O’Donnell. Han har dock ersatts av svensken Andreas Lilja. De är liknande spelartyper som främst kommer att få speltid i even strength och penalty killing, där de framför allt sköter sig väl i det sistnämnda.
 
En spelare som har imponerat under sommaren och i training camp är Erik Gustafsson, svensken som signades från college förra året. 22-åringen påminner en del om Timonen i sitt agerande och kan mycket väl spela till sig en ordinarie plats i Flyers, troligtvis på Liljas bekostnad. Även Oskars Bartulis och Matt Walker finns i organisationen och är aktuella vid skador.
 
Forwards:
 
När Philadelphia skeppade iväg både Mike Richards och Jeff Carter lämnade man samtidigt över det offensiva ansvaret och förväntningarna på två up-and-coming-spelare, nämligen Claude Giroux och James van Riemsdyk. Duon var Flyers bärande spelare redan i slutspelet, och är två av kanske en handfull spelare som kommer undan med godkänt från slutspelet.
 
Giroux slog igenom med dunder och brak under slutspelet 2010, när Flyers förlorade Stanley Cup-finalen, och har fortsatt på den inslagna vägen sedan dess. 23-åringen har en klubbteknik och speluppfattning av högsta klass, och kombinerar det med en ansvarsfull defensiv. NHL-karriären inleddes som winger, men det är som center han har blommat ut – och Giroux var en stor anledning till att Flyers vågade skeppa iväg både Richards och Carter.
 
Vid sin sida lär Giroux få van Riemsdyk. 22-åringen stod för en godkänd grundserie, men slog igenom med dunder och brak under slutspelet – och hans utveckling påminner mycket om den resan Giroux redan har gjort. Hans skridskoåkning har utvecklats väl och ger honom många fina lägen. Skottet – handledsskott såväl som slagskott – börjar sakta men säkert att bli ett rejält hot och fysiken förbättras för varje dag som går.
 
Duon lär förmodligen få självaste Jaromir Jagr till höger i sin kedja. 39-åringens beslut att signa med Flyers i somras kom som en smärre chock, då hans gamla lag och tillbaka Flyers rivaler, Pittsburgh, uppvaktade honom. Penguins drog sig dock ur i sista stund, och Jagrs val föll istället på Flyers. Tjecken är alltjämt en giftig winger, och har en puckkontroll och speluppfattning som lär passa väl ihop med Giroux och van Riemsdyk.
 
Flyers andra toppkedja kommer att centras av Daniel Briere. 33-årige Briere har under den senare delen av sin karriär varit en spelare att lita på i slutspelssammanhang. Han har en förmåga att kliva fram som mest när det verkligen gäller, och borde rimligtvis höja sig en aning med ett ännu större förtroende och ansvar den här säsongen.
 
Scott Hartnell lär, precis som vanligt, husera vid Brieres sida. Duon har hittat en skön kemi när Hartnell nu har hittat tillbaka till en godkänd nivå efter den – av många anledningar – svaga säsongen 09/10. Hartnell är en effektiv powerforward som gärna ger sig in i kampen framför mål, men har en tendens till att dra på sig lite väl många onödiga utvisningar.
 
Tillsammans med Briere och Hartnell visade tidigare Ville Leino ett härligt samarbete, men finländaren fick den stora dollarsäcken i Buffalo och hans plats i Brieres kedja lär numera tas av Jakub Voracek. Tjecken var en del av Carter-traden och går en fin framtid till mötes. Hans offensiva verktyg är mångsidiga och han förväntas ta över Leinos produktion utan några större problem.
 
Flyers topp-6 känns på förhand relativt spikad. Möjligheten att sprida ut sin firepower över tre kedjor – som man har gjort tidigare säsonger – lever i allra högsta grad, men det är i så fall beroende av utvecklingen hos två rookies. Brayden Schenn är ett respekterat framtidsnamn i NHL-kretsar, medan Matt Read är ett betydligt mindre etablerat namn. Flyers lär dock ge båda två ett stort förtroende.
 
Schenn kom från Los Angeles i Richards-traden och de frågetecken som fanns kring hans förmåga att kliva in i NHL den här säsongen är mer eller mindre uträtade till utropstecken nu. Han var fullkomligt dominant under Flyers rookie camp och har definitivt visat framfötterna under training camps träningsmatcher. Han påminner mycket om just Richards i sitt spel och kan mycket väl utvecklas till en ännu bättre tvåvägscenter än Richards.
 
Matt Read signades från college i slutet av mars och imponerade stort under sin korta tid i AHL den gångna säsongen. På elva matcher gjorde han då sju mål och totalt 13 poäng och 25-åringen har imponerat stort under training camp. Hans skridskoåkning håller en mycket hög klass och med en skön arbetsvilja lär Read passa in väl jämte Schenn.
 
Tredjelänken i den kedjan blir Wayne Simmonds, även han en del av Richards-traden. Simmonds är en stark winger med härlig skridskoåkning och klockren arbetsvilja. Han har också imponerat framför kassen i powerplay under försäsongen, vilket är mer än man hade räknat med. Kommer bli väldigt viktig om han får Schenn och Read som kedjekamrater.
 
I fjärdekedjan hittar vi en annan av sommarens alla nyförvärv, nämligen Max Talbot. 27-årige Talbot är en klassisk blue collar worker som vid behov kan kliva upp högre i kedjehierarkin och sköta sig väl där. Han kommer att bli viktig i penalty killing och som föredöme på isen. Möjligtvis kan Talbot få kliva in som leftwinger i tredjekedjan om Read inte bedöms som redo för NHL.
 
Ett litet frågetecken hos Flyers är Blair Betts status. 31-åringen har haft axelproblem under sina två säsonger hos Flyers, men är han väl skadefri håller han en god nivå och är viktig i penalty killing.
 
Den sista forwardsplatsen kommer med största sannolikhet att tas av Andreas Nodl. Österrikaren stod för ett imponerande training camp för ett år sen och höll en god klass under den gångna säsongens första hälft. Efter hand tröttnade dock Nodl, som i vanliga fall är en bra skridskoåkare med fin arbetsvilja. Även Nodl är ett alternativ för topp-9 om Read inte bedöms vara redo.
 
Fightern Jody Shelley – som var en besvikelse i sin roll under den gångna säsongen – lär figurera i laguppställningen om Flyers inte vill spela Read, men Shelley har fem avstängda grundseriematcher att avtjäna innan han är aktuell för spel.
 
Även Tom Sestito, Zac Rinaldo, Ben Holmstrom och Eric Wellwood lär vara aktuella för spel vid skador – och kanske kan även Sean Couturier bli så.
 
Couturier måste på grund av sin ålder antingen spela i NHL eller juniorligan, och har stunder sett mycket lovande ut under träningsmatcherna. 18-åringen kan spela max nio matcher innan det första året av hans entry level-kontrakt börjar gälla, så bli inte förvånade om Couturier får känna på NHL inledningsvis.
 
Nyckelspelare:
 
Ilya Bryzgalov, Chris Pronger, Claude Giroux
 
Nyförvärv:
 
Ilya Bryzgalov – från Phoenix – trade
Jakub Voracek – från Columbus – trade
Brayden Schenn – från Los Angeles – trade
Wayne Simmonds – från Los Angeles – trade
Jaromir Jagr – från Avangard Omsk – free agent
Andreas Lilja – från Anaheim – free agent
Max Talbot – från Pittsburgh – free agent
 
Förluster:
 
Jeff Carter – till Columbus – trade
Mike Richards – till Los Angeles – trade
Darroll Powe – till Minnesota – trade
Sean O’Donnell – till Chicago – free agent
Brian Boucher – till Carolina – free agent
Kris Versteeg – till Florida – trade
Ville Leino – till Buffalo – free agent
Dan Carcillo – till Chicago – free agent
Nikolai Zherdev – till Atlant Mytishchi – free agent
Danny Syvret – till St. Louis – free agent
 
Svenskar:
 
Andreas Lilja
 
Coach:
 
Peter Laviolette
 
Preliminär laguppställning:
 
James van Riemsdyk – Claude Giroux – Jaromir Jagr
Scott Hartnell – Daniel Briere – Jakub Voracek
Matt Read – Brayden Schenn – Wayne Simmonds
Max Talbot – Blair Betts – Andreas Nodl
 
Matt Carle – Chris Pronger
Kimmo Timonen – Braydon Coburn
Andreas Lilja – Andrej Meszaros
 
Ilya Bryzgalov (Sergei Bobrovsky)
 
Andra notabla spelare: Jody Shelley, Zac Rinaldo, Tom Sestito, Ben Holmstrom, Eric Wellwood, Sean Couturier, Matt Walker, Oskars Bartulis, Erik Gustafsson, Michael Leighton
 
---

Bästa nyförvärvet: Ilya Bryzgalov
 
För första gången sedan Ron Hextalls glansdagar har nu Philadelphia Flyers en elitmålvakt mellan stolparna. Ilya Bryzgalov kommer ge Flyers chansen att vinna i princip varje match och bakom Flyers försvarsbesättning lär han kunna prestera ännu bättre än vad han gjorde i Phoenix.
 
Värsta förlusten: Mike Richards
 
Attitydsproblem och misstänkta tillkortakommanden i omklädningsrummet till trots – Mike Richards är en mycket skicklig tvåvägscenter. En tidig handledsskada gav honom stora problem under hela den gångna säsongen, men under slutspelsframgången 2010 var Richards en enorm tillgång.
 
Årets poängkung: Claude Giroux
 
Claude Giroux vann den interna poängligan med 76 poäng, fördelat på 25 mål och 51 assist, och lär utmana i toppen även i år. Kommer förmodligen främst att utmanas av Daniel Briere.
 
Årets nykomling: Matt Read
 
Speedkulan har goda förutsättningar för att ta en ordinarie plats – och lär bli en mycket intressant spelare att skåda om så blir fallet. Med en enorm skridskoåkning har han susat förbi motståndare efter motståndare under träningsmatcherna, vilket definitivt bådar gott.
 
Årets genombrott: Brayden Schenn
 
En av förhandsfavoriterna till Calder Trophy. Brayden Schenn har visat framfötterna rejält under training camp och lär få alla möjligheter i världen hos Flyers.
 
###
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. Philadelphia Flyers
10. Tampa Bay Lightning
11. Buffalo Sabres
12. Anaheim Ducks
13. New York Rangers
14. Montreal Canadiens
15. Nashville Predators
16. New Jersey Devils
17. Columbus Blue Jackets
18. Calgary Flames
19. St. Louis Blues
20. Carolina Hurricanes
21. Toronto Maple Leafs
22. Phoenix Coyotes
23. Minnesota Wild
24. Colorado Avalanche
25. Florida Panthers
26. Dallas Stars
27. Edmonton Oilers
28. Winnipeg Jets
29. New York Islanders
30. Ottawa Senators

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2011-09-27 07:00:00
Author

Fler artiklar om Philadelphia