SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 4. Dallas Stars
Dallas har än en gång rustat rejält över sommaren. Räcker det?
Dallas har haft svårt att hävda sig fullt ut en längre tid nu. Över de senaste tio säsongerna har man exempelvis bara spelat slutspel vid tre tillfällen – och som bäst tog man sig till andrarundan två gånger om, bland annat under den gångna säsongen.
Tre slutspel på tio försök är givetvis svagt, även om klassen på Central Division ger viss förståelse. Men de uteblivna framgångarna är knappast för att man har legat på latsidan. Jim Nill & Co har varit minst sagt aktiva i flera år.
Tyler Seguin, Jason Spezza, Martin Hanzal, Alexander Radulov och Ben Bishop är några av de största namen som man har förstärkt med. Förra sommaren försökte man än en gång slå på stort och gick efter såväl Erik Karlsson som John Tavares.
Att gå efter den stjärnduon skickar givetvis tydliga signaler om ambitionen – men är kanske också ett lika tydligt tecken på att Dallas nuvarande core inte har lyckats.
Stars gick som bekant miste om Karlsson och Tavares, men tog sig i alla fall till slutspel efter två år utanför. Väl där bjöd man på ett styrkebesked när divisionsvinnarna Nashville avfärdades i förstarundan. Slutspelsäventyret tog däremot slut i andrarundan när de kommande mästarna St. Louis blev för svåra. Stars gick upp till 3-2 i matcher, men föll så småningom i den andra förlängningsperioden i Game 7.
Det är små marginaler, tillfälligheter och diverse andra mer eller mindre relevanta klyschor som avgör. Det är väl rimligt att inte hänga Dallas allt för våldsamt – men än en gång misslyckades Stars core.
Tyler Seguin gjorde bara två mål mot St. Louis. Jamie Benn och Alexander Radulov kom bara upp i en fullträff vardera. John Klingberg nöjde sig med 1+2. Istället var det 22-årige Roope Hintz – som såg ut att få ett genombrott i slutspelet – och Mats Zuccarello som ledde laget.
När Stars core än en gång inte var tillräckligt bra gjorde Jim Nill vad han har försökt med genom åren – han försökte bättra på sin core. Under sommaren har nämligen Joe Pavelski, Corey Perry och Andrej Sekera anslutit.
För 5-10 år sedan vore det en fantastisk trio. Idag är det mest Pavelski man går igång på – och vid 35 års ålder känns inte ens han som en självklar dundersuccé, även om sannolikheten att han bidrar är stor.
Dallas har i alla fall rustat över sommaren och coren har kompletterats med nya veteraner. En handfull talanger har slagit igenom eller närmar sig ett genombrott. Jim Montgomery har fått ett år under bältet och framstår som en kompetent coach. Nu har han dessutom fått uppbackning av John Stevens, vars anseende som assisterande coach är mycket högt.
Räcker det för att utmana?
---
Målvakter:
Sommaren 2017 hämtade Dallas in Ben Bishop. Debutsäsongen blev inte så värst anmärkningsvärd, utan snarare likvärdig med Kari Lehtonen som han förväntades ersätta och överträffa. En skadedrabbad målvakt i 30-årsåldern hade alltså signats till ett sexårskontrakt och det var enkelt att konstatera att farhågorna helt klart fanns där redan efter ett år.
Men Bishop kom tillbaka och gjorde en riktigt fin säsong 18/19. Grundserien summerades med en Sv% på 93,77 och en dSv% på 1,69 i 5-on-5-spelet. I samtliga situationer slutade Bishop med en Sv% på 93,4 – en klar förbättring från 91,6 under 17/18. Det starka spelet fortsatte in i slutspelet och Bishop bidrog starkt till att Dallas tog sig förbi Nashville och pressade St. Louis in i slutet.
Med en Bishop i gott slag är Dallas helt klart ett svårspelat lag – som i princip alla lag med en slagkraftig målvakt. Skadeproblemen är däremot ett orosmoln. Han missade matcher under säsongen och det börjar undras om han kanske helt enkelt slits ner över en hel säsong. Vi såg trots allt situationer under slutspelet där han inte såg helt fräsch ut.
Dallas alternerade trots allt en hel del mellan Bishop och Anton Khudobin under grundserien – men trots det såg Bishop som sagt inte helt fräsch ut. Kanske är det en – något kontroversiell – strategi man måste överväga även i slutspelet där det täta matchandet säkerligen sliter på Bishop.
Khudobin är i alla fall en framträdande backup, eller om det nu är en 1A/1B-situation. Hans siffror (93,23 Sv% och 0,64 dSv%) var inte så värst mycket sämre än Bishops och kommande säsong spelar 33-åringen dessutom för ett nytt kontrakt.
Bakom veteranerna är det dags för Jake Oettinger att skolas in i AHL. 20-åringen är en av få målvakter som har draftats i förstarundan (nummer 26 2017) och ansluter nu till organisationen från NCAA.
Backar:
I John Klingberg har Dallas ett av ligans mest prisvärda kontrakt. Efter hans omedelbara genombrott under debutsäsongen 14/15 signade svensken ett sjuårskontrakt värt $4,25 miljoner per säsong. Nu kan man väl argumentera för att han snarare är värd uppåt det dubbla.
Sedan han klev in i ligan är det enbart sex backar som har producerat bättre än honom och det råder inget tvivel om vem som är Dallas förstaback – men han börjar utmanas så smått av Miro Heiskanen.
Det finländska stjärnskottet imponerade stort under den gångna säsongen, hans rookiesäsong. Heiskanen var en av två Dallas-backar att spela samtliga 82 matcher – och han gjorde det med Roman Polak som sin vanligaste backpartner. Att då stå ut så fint som han gjorde är väl värt att hyllas för. Absurt nog blev Heiskanen inte nominerad till Calder Trophy, men i honom har Starts en framtida storback.
För Heiskanens skull hoppas vi att han slipper släpa runt på Polak kommande säsong, utan hans backpartner borde snarare kunna bli Stephen Johns. 27-åringen missade hela den gångna säsongen på grund av posttraumatisk huvudvärk, men det ser positivt ut inför kommande säsong. En Johns-comeback bättrar på Dallas försvarsbesättning avsevärt, i synnerhet som han borde passa in bra jämte just Heiskanen.
Jämte Klingberg lär vi hitta Esa Lindell, svenskens vanligaste partner de senaste säsongerna. Lindell har etablerat sig som en pålitlig tvåvägsback och fick en del uppmärksamhet – positiv såväl som negativ – under slutspelet.
Noterbart är att Heiskanen och Klingberg har fungerat väldigt bra tillsammans – skickliga spelare har en tendens till att lösa det bra när de hamnar jämte varandra – men det skulle förvåna om de inte tar hand om varsitt backpar.
Tredjeparet borde således bli Andrej Sekera och Roman Polak – ett par som det definitivt kan skaka till kring. Polak har en tendens till att hålla ett jobb i ligan trots uppenbara spelmässiga brister och Sekera blev nyligen utköpt av Edmonton. Nu har ju spelare som lämnar Oilers en tendens till att bli lyckosamma igen, men 33-åringen är inte längre vad han en gång var och har dessutom haft rejäla skadeproblem de senaste åren.
Slutligen lär även Jamie Oleksiak och Taylor Fedun få speltid under säsongen.
Forwards:
Jamie Benn och Tyler Seguin är ett radarpar av högsta klass. Sedan säsongen 13/14 – då Seguin hämtades in från Boston – och fram till idag hittar vi båda två på topp-10 i såväl den totala poängligan som skytteligan.
De flesta borde vara överlyckliga av att ha tillgång till sådan fire power, men Dallas CEO Jim Lites svingade vilt mot sin stjärnduo i december. Lites sökte själv upp journalisterna för att kritisera Benn och Seguin då han ansåg att de inte kritiserades tillräckligt.
Det är en situation som knappast indikerar harmoni, oavsett om kritiken är befogad eller ej.
Seguin kom i alla fall att avsluta säsongen med 80 poäng på 82 matcher – hans bästa notering sedan debutsäsongen i Dallas. Benn tog däremot ett stort steg tillbaka och fick nöja sig med 53 poäng på 78 matcher – enbart under sin rookiesäsong har han presterat sämre. För en spelare som har ytterligare sex år kvar på $9,5 miljoner är det en illavarslande utveckling och Benn måste studsa tillbaka.
Vi kommer förmodligen se Alexander Radulov till höger om stjärnparet. 33-åringen kommer från sin andra raka säsong med 72 poäng och har passat in väl i Dallas. Kortsiktigt borde det inte vara några frågetecken kring ryssen, oavsett om han spelar i första- eller andrakedjan.
Man kan väl nämligen se ett scenario där Joe Pavelski kliver in i förstakedjan. Kanske tjänar Dalllas mest på att låta Pavelski leda andrakedjan, men behöver Benn och Seguin en boost är han en skön tillgång.
Något anmärkningsvärt offrades Pavelski så att San José skulle kunna få in Erik Karlsson under lönetaket. Att släppa en 35-åring är kanske inte så kontroversiellt i sig, men Pavelski var lagkapten och en stöttepelare i Sharks. Poängskörden har inte alltid varit den bästa, men målskyttet är pålitligt och han kommer in med god slutspelserfarenhet i ett lag som inte har lyckats i slutspelet.
Pavelski signade ett treårskontrakt värt $7 miljoner per säsong. I den bästa av världar skulle man väl fått honom på två år, men det är inte så värst långsökt att tro att han kommer göra sina poäng kontraktstiden ut. Den högerfattade veteranen kan lira center såväl som winger, och Roope Hintz genombrott under den gångna säsongen kanske petar ut Pavelski till höger.
Hintz visade framför allt upp sig i slutspelet, där han var en frisk fläkt tillsammans med Mats Zuccarello. Norrmannen har däremot flyttat på sig och Hintz kan nog se fram emot en säsong med i alla fall en av Pavelski eller Radulov jämte sig.
Kan den 22-åriga finländaren bygga vidare på sin imponerande säsongsavslutning ser Dallas topp-6 väldigt intressant ut – och det finns ännu mer potential att slänga in.
Denis Guryanov var framträdande i Texas Stars under den gångna säsongen och ett bra training camp kan definitivt ge honom chansen. Han draftades redan 2015 och har bara fått smaka så smått på NHL. Vid 22 års ålder börjar det bli hög tid att släppa fram honom och det är ett namn att hålla koll på under pre-season.
Under slutskedet av den gångna säsongen var Jason Dickinson en uppskattad spelare som tog för sig jämte Hintz och Zuccarello. Han syntes framför allt till under slutspelet men borde få flytta på sig i strävan att släppa fram spelare som kanske kan göra en större impact i en topp-6-roll. Det kan även finnas ett behov av att spela honom som center och därför peta ner honom ett snäpp.
Kanske kan Corey Perry vara en spelare som man vill testa i topp-6. Efter 14 säsonger, en Stanley Cup-titel, en Hart Trophy och en Maurice Richard Trophy blev 34-åringen utköpt av Anaheim. Han har inte kommit upp i förväntad nivå de senaste åren och kommer dessutom med tidigare knäproblem.
Det är inte ett recept för garanterad succé, men det är definitivt inte fel att ta en chansning på Perry. Det rör sig ändå bara om ett billigt ettårskontrakt och får man ut 20-25 mål från honom är det bra utdelning. Det skulle inte förvåna om en respekterad veteran som Perry ges chansen i topp-6, men han borde nog egentligen få börja i tredjekedjan.
Mattias Janmark borde ha goda förutsättningar för att fylla ut topp-9. Svensken duger gott i den rollen och kan bidra med sina 25-30 poäng. Vill det sig väl kan han kanske till och med bli någon form av late bloomer och klättra ytterligare i hierarkin.
Radek Faksa och Blake Comeau spelade mycket tillsammans under den gångna säsongen, där den sista tredjedelen av kedjan varierade en hel del. I slutspelet var det Andrew Cogliano som placerades in jämte dem och den trion fungerade tillfredsställande. Det är inte helt långsökt att det blir en av bottom-6-kedjorna när säsongen inleds i oktober.
Dallas har lite alternativ för de lägre kedjorna. Joel L’Esperance kan blanda sig i kampen om en plats, Jason Robertson kanske övertyger under campen och Justin Dowling kanske tar chansen som 28-åring. Dessutom har Dallas tagit in såväl Scottie Upshall som Stefan Noesen på tryout-kontrakt under training camp.
Slutligen har Dallas även Martin Hanzal på rostern, men 32-åringen är ett mycket osäkert kort. Ryggproblem begränsade honom till sju matcher under den gångna säsongen och man frågar sig om han över huvud taget ens kan medverka kommande säsong.
---
Tre styrkor:
Målvaktssituationen
Det finns så klart orosmoln över Ben Bishop över tid – både över kontraktstiden och över enskilda säsonger – men han och Anton Khudobin kompletterar varandra bra. Fortsätter duon på den inslagna vägen kan Dallas stå trygga med målvaktsspelet.
Topp-6
Jim Montgomery har flera intressanta alternativ för sin topp-6. Dallas – ligans tredje sämsta offensiva lag den gångna säsongen – borde inte ha några problem med att producera.
Den nya generationen
Miro Heiskanen får det att vattnas i munnen. Roope Hintz ser ut att kunna vara på riktigt. Jason Robertson och Denis Guryanov kan helt klart göra avtryck. Ytterligare några intressanta talanger står något år bort. Dallas nästa generation är spännande.
Tre svagheter:
Försvarsdjupet
Om Stephen Johns inte kan spela blir Dallas försvarsdjup hastigt och lustigt ett problem. John Klingberg, Miro Heiskanen och Esa Lindell kommer göra sitt, men bakom den trion är det skakigt.
För många veteraner med frågetecken
Slirade Jamie Benn till eller börjar han dippa av vid 30 års ålder? Hur länge håller Alexander Radulov och Joe Pavelski? Kan Corey Perry studsa tillbaka? Vilken status kommer egentligen Andrej Sekera och Roman Polak hålla? Hur klarar sig veteranerna i bottom-6?
Klarar Dallas core av det?
Än så länge har inte Dallas core lyckats bära Stars djupt in i slutspelet. Har man verkligen det i sig?
---
Preliminär laguppställning:
Jamie Benn – Tyler Seguin – Alexander Radulov
Denis Guryanov – Roope Hintz – Joe Pavelski
Mattias Janmark – Jason Dickinson – Corey Perry
Andrew Cogliano – Radek Faksa – Blake Comeau
Esa Lindell – John Klingberg
Miro Heiskanen – Stephen Johns
Andrej Sekera – Roman Polak
Ben Bishop (Anton Khudobin)
---
Säsongens poängkung: Tyler Seguin
Jamie Benn och Tyler Seguin har turats om att vinna den interna poängligan de senaste åren, men frågetecknet över Benn gör att vi ger Seguin ett övertag här.
Säsongens viktigaste spelare: Ben Bishop
Vilken Ben Bishop får vi? Den skakiga versionen från den första säsongen i Dallas? Eller bygger han vidare på den gångna säsongen? Det kan mycket väl bli avgörande för Stars säsong.
Säsongens unga spelare: Denis Guryanov
Det är dags för Denis Guryanov att ta det där klivet in i NHL nu. Får han till och med chansen i topp-6 kan han ta fart på riktigt.
Säsongens doldis: Jason Dickinson
Vi såg i slutspelet att Jason Dickinson kan göra avtryck. Man är väl skeptisk till om han klarar det över en hel säsong, men under perioder kan han helt klart vara sevärd.
Säsongens besvikelse: Corey Perry
Corey Perry är en chansning värd att ta, men nog känns det som att knäproblemen sätter sina spår? Hoppet står väl till att utköpet blev ett brutalt uppvaknande.
---
Redaktionens rankning:
Central Division:
1.
2.
3.
4. Dallas Stars
5. Winnipeg Jets
6. Chicago Blackhawks
7. Minnesota Wild
---
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.
Vill du skriva om Dallas Stars på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com.