När korruptionen faktiskt sker, signerad förbundspresident Javier Tebas
Munkavel på, skriver vår Alejandro Francés till nyheten, och uppmanas genast av de egna fansen om att jo, det blir nog bäst så.

När korruptionen faktiskt sker, signerad förbundspresident Javier Tebas

Mollejo, som av en händelse, nu färdigutredd efter två månader och avstängd mot Tebas SD Huesca.

Om vi så ser till fotbollen, livet i stort, politik eller bara grannens lite väl skottade uppfart två hus bort mitt i januari så finns det naturligtvis ett överflöd av konspirationsteorier i vår värld, saker vi ju faktiskt vet även om ingen annan erkänner dessa.
En av modern tids störste författare, Ernest Hemingway, hade haft så många rätt gällande amerikanska fiender under krigsåren att han, efter att ha bosatt sig på Kuba, tipsade CIA om att ryska ubåtar låg under vattenytan strax bortom hans tomtgräns på stranden och att han om han bara fick tillgång till vissa resurser kunde fånga dessa med fingrarna i syltburken.
Ernest fick resurserna, och på diverse kontor väntade man ganska spänt på fynden.

Två år senare hade man förstått att farbror kanske inte var vad farbror en gång varit, och operationen lades prompt ner.
Ernest själv är förmodligen fortfarande säker på sin sak. 

Minkar i Stockholms skärgård på 80-talet som gjorde den som visste att ryssen lurade i vassen besviken, Mourinho som under sin andra sejour i Chelsea vet att det för andra gången pågår en kampanj emot honom och hans Chelsea, Malmö-spelare som efter domarkalabalik i en seriefinal just pratat om att just Malmö minsann tidigare haft fler domslut emot sig än något annat lag, Malmös stjärnanfallare som enligt stjärnanfallaren själv vet att den fått mer orättvis kritik gentemot sig än någon annan stjärnanfallare - allt detta sägs, tycks och tros av folk som vet att de själva har rätt och är orättfärdigt utsatta för en hemsk komplott!

Så, hur ska man då förhålla sig till det fuffens, det tjyveri som faktiskt figurerar bortom denna slöja av "men snälla, jo fast, om du bara kunde ta ditt förnuft till fånga en liten stu, fast menar farbror verklige" som obönhörligen kommer undan eftersom vi istället tvingas sortera just allt detta nonsens?
Att inte orka bry sig, är ett sätt. Det brukar sällan göras helhjärtat, ofta håller det bara tills nästa gång vårt lag spelar och domarkonspirationen slår till ännu en gång.
Att bry sig om allt, är ett annat sätt. Man brukar sällan bli någon andra umgås med, något med det bristfälliga duschandet och de röda trådarna på tavlan som binder ihop punkterna och visar hur det hänger ihop! kan få folk lite illa till mods.
Att bry sig om det viktiga! låter klokast, men vad är då det viktiga? Är det de livsavgörande politiska besluten som formar vår tid, är det det som står en närmre som exempelvis det där slaget pappa ljög om på minigolfbanan för vinsten?

Det där kan ju vara svårt.

Låt mig därför presentera: el conspiracíone publíco!
Den konspiration som är såpass uppenbar att den inte kräver mycket alls av åskådaren. 

Och för säkerhets skull tar vi detta någorlunda från början.
Javier Tebas, president för det spanska fotbollsförbundet, är en utbildad advokat som tidigare varit verksam inom flera spanska fotbollsklubbar.
Hans första klubb var SD Huesca. 
Få har förmodligen missat ryktet det spanska fotbollsförbundet åtnjutit under hela 2000-talet, korruptionsskandalerna som avlöst varandra och hur Real Madrid och Barcelona faktiskt gjort lite som de velat. 2020 skadade sig exempelvis Barcelonas rekordvärvning Ousmane Dembéle, vilket gjorde att fotbollsförbundet gav Barcelona ett fönster att hämta in en ersättare utanför transferfönstret.
Barcelona siktade sig in på Martin Braithwaithe, dansken gick med på det hela och vips hade Leganés blivit av med sin nästdyraste värvning någonsin - utan att alltså ha rätten att ersätta honom.
Barcelona fick värva, Leganés fick liksom övriga klubbar det inte. 

Sådana här sagor har fläckat Tebas hela tioåriga regim, även om de naturligtvis skedde innan Javiers tillträde, men Tebas som person blir intressant för vår historia. 
Huesca-kopplingen som sagt, men till den ska läggas Javier Tebas uttalade stöd för Vox - Spaniens högerextrema parti.

Real Zaragoza har haft sin beskärda del av högerextremism, främst genom sin falang El Fondo Norte, men denna har också tagits avstånd från från klubbens håll - de allra värsta nynazisterna är sedan länge avstängda, och EFN har inte bråkat runt klubben på två decennier. 
Därutöver har Real Zaragoza varit en av dessa autonoma stökpellar som gjort livet surt för centralstyret i Madrid.
Javier Tebas är en uttalad Real Madrid-supporter, som också uttalat sig om att detta minsann intet på något sätt påverkar hans neutralitet som fotbollspresident över alla spanska klubbar, men som Vox-supporter också en stor anhängare av att Madrid ska kväsa mycket av det autonoma självstyre som kanske främst katalaner, basker och aragonier gjort sig kända för hos den svenska publiken.

Real Zaragoza, Aragoniens kanske största lag, har satt sig på tvären genom åren, ofta genom utpräglade vänster-ideal. Bland annat då 95% av alla TV-pengar för en ligasäsong tillskrivits Real Madrid och Barcelona, genom att då säga till TV att okej, om ni inte betalar oss för det vi erbjuder er så tillåter vi inte att ni filmar inne på vår arena, och det är ett faktum att Real Zaragoza faktiskt inte gjort sig själv några tjänster eller högt uppsatta vänner genom sina princper. 
En illa dold hemlighet är också att detta inte uppskattats hos den gode Javier Tebas. 

Så kommer vi då till förra säsongens sista ligaomgång.
Real Zaragoza ska ta emot Tenerife, i vad som sedan någon vecka varit känt som den store Zaragoza-sonen Alberto Zapaters sista match i karriären med sin pojkklubb. 
Biljettförsäljningen skjuter i höjden, för första gången under säsongen visar sig La Romareda gå mot utsålt och hela staden jobbar upp mot ett emotionellt crescendo. 
Två dagar innan matchen meddelar förbundet, utan vidare anledning, att Real Zaragozas match flyttas en dag - från lördagen till fredagen.
Flygbiljetter, tågbiljetter, hotell. Matchbiljetter.
Alla som inte kommer från jobbet. 

Varför detta görs kommunicerar förbundet aldrig.
Vänner från Zaragoza har berättat att man faktiskt inte är förvånade eftersom Javier Tebas ogillar Zaragoza.
Andra vänner till mig, bland annat Madridistas, skrattar uppgivet och säger att jo, men alltså han avskyr klubbar som Real Zaragoza. 
Och, som sagt - rivalen Huesca är fortfarande Tebas klubb. 

Från sommar till höst, så kommer vi till Luis Rubiales kyss mot guldhjälten Jennifer Hermoso.
Under några månader då MeToo återigen dykt upp, av självklara skäl, så bär alla sorters nyanser naturligtvis på en jobbig påminnelse. 
En av dessa kom 10:e september då Atlético-lånet Victor Mollejo - som gör sin andra lånesäsong hos Real - gjorde det förlösande 3-1 målet i en nervdarrande tillställning. Målet fick bänken att flyga upp, hela laget rusar över plan och Victor själv, 21 år gammal och bästa vän med Diego Simeones son Giuliano (som själv var på lån hos Real Zaragoza ifjol) gör som unga killar ofta gör: en vulgär gest med tillhörande min. 

Det är alltså Diego Simeones egna, det i många, många år omtalade, punggrepp Mollejo ägnar sig åt.
Liksom för Diego är det riktat mot kameran, men för Victor som en hälsning till Giuliano, Diego, som Victor skämtat med på träningsplanerna så här hur många gånger som helst.
Mollejo hinner knappt till matchintervjun innan alla förbundskanaler basunerat ut att utredningen minsann ska vara i full gång! Hur kan man! 
I matchintervjun står en något ångerfull, adrenalinfylld kille som direkt får frågan och liksom förvirrad ska svara på varför han firade sitt mål som en galning? 

Javier Tebas låter oss veta att utredningen ska börja direkt, Luis Rubiales har vid det här laget gått från någon man avvaktat kring till att mer och mer ta avstånd från samtidigt som stödet för alla kvinnors rättigheter lyfts fram, och mitt i detta kliver en klantig 21-åring i tid för en släng av sleven. 
Frågan är såpass viktig, här och nu! att utredningen tar... 
Ja, nej den blir aldrig klar.
Inte till nästa omgång, eller den därpå. Det går en månad. 
Men den är viktig!

I Zaragoza skrattar man åt det här.
Victor blir internt genast lite tagen i örat som unga, testosteronfyllda killar ska av tränare och äldre som vet bättre och så har man lärt sig något av episoden och gör kanske inte så där igen, men hela tiden vilar förbundsbilan ovan. 
Den dåliga konspirationen om att utredningen minsann kommer bli klar precis i tid till matchen mot Huesca formas redan efter första veckan, men med två månader dit känns det nästan för skrattretande.

För två veckor sedan spelades alla cupmatcher i Spanien, utom en - Atzeneta UF vs Real Zaragoza. Den ställs in, och detta på grund av "vädret."
Runtomkring, bland annat cirka fem mil bort, spelades andra cupmatcher utan några som helst problem.
Huesca, som imorgon står för motståndet i Segundan, får därmed dubbelt så många vilodagar som motståndet.
Och så, slutligen, idag, efter över två månaders väntan - kom så beskedet: "Victor Mollejo, för sin obscena gest, har funnits skyldig av den disciplinära kommittéen och dömts till en matchs avstängning." 
Mindre än 24 timmar innan Victor Mollejo skulle ha stått på plan mot SD Huesca var den akuta, två månader långa utredningen, plötsligt färdigställd.

Suck.
Detta sker, maktmissbruk är något som naturligtvis sker hela tiden. Att bevisa, ptja, det döljs ens liksom inte alltid. 
I fallet Victor Mollejo, nå, låt mig bara säga att jag inte räds diskussionen om du skulle vara av en annan åsikt. 


 

Sebastian Månssontjulahejjj@hotmail.com2023-11-17 19:58:00
Author

Fler artiklar om Zaragoza