Lagbanner
En stark insats mot Leverkusen
Nico Bungert åter från start.

En stark insats mot Leverkusen

Bollen är rund. Det går upp och ner, och en massa andra hedervärda floskler går utmärkt att använda på de senaste matcherna för Mainz.

Förra veckans match i Sinsheim mot Hoffenheim var kort och gott inget att skriva hem om. Det var en grymt vattensjuk plan våra vänner en bit sydväst bjöd på och den behärskade vi inte alls. Mainz spelade sidled i lägen då bollar ofta stannade halvvägs till den tänkta adressen och det straffade sig. De två rutinerade mittbackarna Bell och Bungert kom inte till start och den unge Alexander Hack hade ingen rolig dag. Förlusten skrevs endast till 2-3 men matchen var långt ifrån jämn.

Men söndagen som var igår bjöd på fint väder och en härlig vårfin plan i Mainz hälsade Leverkusen välkomna. Det blev en tillställning där Mainz skapade fler heta chanser än vad man gjort i någon match tidigare denna säsong. Detta samtidigt som defensiven var riktigt tät och försvaret höll sina positioner. Vi spelade faktiskt som det topplag vi är just nu!

Innan Malli gav oss ledningen med en utsökt lobb i 14e hade Cordoba redan missat i ett mycket öppet läge. I 32a fick Cordoba göra sitt andra mål i Mainztröjan detta efter att Leverkusen haft en bra period mellan de båda målen. Bortalaget bet sig då kvar via ett otal hörnor men utan att fresta Loris Karius på riktigt allvar.

Både Malli och Cordoba fick nya jättelägen innan matchen var slut och deras samarbete på topp fungerade utmärkt. Tin Jedvaj var desutom vänlig nog att skydda sig med handen i straffområdet. Det gav oss en straff som Malli förvaltade i 58e minuten.

Chicarito skickade in 1-3 i 65e och en stund senare kunde en blindpass i Mainzförsvaret ställt till det ännu värre men den möjligheten rann ut i sanden. En mycket välförtjänt seger totalt sett.

Spelarkritiken blir givetviss positiv. I backlinjen med Donati-Balogun-Bungert-Bussman var Donati den som inte får något överbetyg. Att få tillbaka Nico Bungert var livsviktigt nu när Stefan Bell fortfarande är borta.

Fabian Frei nu tillbaka efter skada som ordinarie på det defensiva mittfältet tillsammans med den kopiöst arbetande Julian Baumgartlinger. Frei är lite mer polerad än den annars duktige Danny Latza.

På det offensiva mittfältet fick de Blasis nu ersätta Clemens. Även om Clemens satt några riktiga strutar i år, tycker jag de Blasis gör större nytta med sin kvickhet. Clemens är också lite för lik vår andre ytter Jairo Sampeiro i spelstil. Yunus Malli var åter sig själv, han gjorde en riktigt toppmatch. Så även Cordoba, som med lite mer kyla hade gjort minst ett mål till.

Den stora frågan är nu vad som händer när Muto är tillbaka från skada. Det skulle vara häftigt att se Cordoba-Malli-Muto på topp tillsammans, hur det nu ska gå till?

På onsdag väntar Bayern och på söndag Darmstadt, fotbollslivet leker med andra ord.

Bengt Kleijn2016-02-29 16:19:12
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....