Lagbanner
Mainz 2016/2017

Mainz 2016/2017

Med blott dagar till seriestart är det hög tid att se lite närmare på hur årets lag och förutsättningar ser ut för Mainz. Att fjolårets fantastiska femteplacering ska kunna upprepas är nog inte troligt.

Vi har förlorat två av våra absolut bästa spelare Loris Karius och Julian Baumgartlingar. De två kan vi inte ersätta rakt av. Vi ska också spela EL i år vilket brukar vara negativt för mindre klubbar. Trots det andas jag viss optimism. Mainz har vuxit till en klubb att räkna med och det finns muskler att värva etablerade eller mycket lovande spelare. Vi har bättre bredd i klubben nu än någonsin förut och där ligger lagets största styrka. På minussidan har vi haft för många skador på försäsongen. troligen för att matchandet och resandet varit för intensivt.

Målvakt
Från franska ligan och Guingamp kommer danske målvakten Jonas Lössl. Det blir tufft att ersätta Karius! Rutinerade Gianluca Curci finns tillsammans med U23 målvakten Jannik Huth som ersättare. Med tanke på hur Mainz de senaste säsongerna förlitat sig på Karius säkerhet får man hoppas på ett litet annorlunda försvarsspel i år.

Backlinje
En lagdel med många alternativ. Mittbackarna Bell och Bungert  har Leon Balogun och Alexander Hack i hasorna. Framförallt Balogun kommer nog att utmana den något långsamme Nico Bungert. Stefan Bell hade en liten svacka i utvecklingen förra året men växer förhoppningsvis inför uppgiften i år. Till höger är det Donati eller Brosinski som spelar. Jag föredrar Daniel Brosinski framför den yvige italienaren men Martin Schmidt brukar tänka annorlunda på den punkten. Vänserback är Bussmann fransmannen var vår bäste back förra året och håller den duglige Pierre Bengtsson på bänken. Försvaret räcker till för att orka med även EL utan problem!

Defensivt mittfält
D
anny Latza är skadad för tillfället, vilket oroar såtillvida att det kan bli helt nya spelare på dessa positioner. Jean-Philippe Gbamin är en ung mycket lovande fransman och han kan få spela ihop med Fabian Frei som var rätt mycket skadad förra året. Frågan är hur man tänkt använda Jose Rodriguez där vi har en till mycket ung (21) och lovande spelare. Rodriguez är noterad som central mittfältare och kanske kan han gå in som sittande. Det finns mycket potential här men det kan ta lite tid att hitta rätt.

Offensiven
Det känns som att de flesta värvningar är offensiva. Redan förra säsongen värvades Emil Berggreen, en spelare som dock varit skadad hela tiden. En annan spelare vi såg väldigt lite av förra säsongen var Karim Onisiwo, Berggreen får betecknas som en misslyckad värvning. Dansken ska spela forward och där finns både Muto och Cordoba, två mycket intressanta anfallare som ska konkurrera om speltid. Högerbreddare blir Christian Clemens och till vänster kommer normalt Jairo att starta. Den senare är just nu skadad vilket öppnar upp för Onisiwo även Pablo de Blasis är duktig på den platsen. Överrasknade nog har vi fått behålla Yunnus Malli såhär långt. Malli tappade lite efter jul och lär ha en hög utköpsklausul. Mallis kondition är inte den bästa och jag tror att japanen Muto kan få en del speltid på den offensiva mitten.

Spelsystem
Mainz håller fast vid 4-2-3-1 men kan ibland skifta till något som nog får sägas vara 4-2-2-2. Tänkbar startelva är Lössl--Brosinski-Bungert-Bell-Bussmann--Latza-Frei--Clemens-Malli-Jairo--Muto. Med spelare som Donati, Balogun, Onisivo, Gbamin, de Blasis och Cordoba på bänken så ser vi att Mainz har material för en tuff säsong.

Förhoppningar
En bra start är givetvis väldigt viktigt för att kunna satsa fullt ut på EL. Å andra sidan kan det vara bra med många matcher för att hålla igång en så bred trupp. Jag hoppas att vi kan göra bra ifrån oss i EL och samtidigt hålla en trygg mittenplacering.

 

Bengt Kleijn2016-08-24 11:04:00
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....