VM-panelen inf&ouml;r avg&ouml;randet: <br>&#34;Bl&auml;ckfisken hade fel i EM-finalen 2008&#34;

VM-panelen inför avgörandet:
"Bläckfisken hade fel i EM-finalen 2008"

VM-panelen synar för sista gången. Har fotbollen blivit mindre cynisk när Spanien och Holland tar sig till VM-final? Vilka är de största hoten i motståndarlagen? Robert Salerian, Nina Ljung Fredman och Robert Johansson har svaren.

*** PANELEN ***

Robert Salerian,
redaktör Holland
Robert Johansson, redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, redaktör Spanien


- - - - - - - -

Två landslag som de senaste åren å enda sidan hyllats för sitt underhållande spelsätt, å andra sidan avfärdats framgångar för dess naivitet, har nu tagit sig till VM-final. Hur kommer det sig att de lyckas nu? Kan man nå framgångar i världsfotbollen år 2010 utan att vara cynisk? Eller har Holland och Spanien helt enkelt blivit mer taktiska i sin gladfotboll?

Nina (Spanien)
– Låtom oss börja med cynismen. Jag tror inte det är möjligt att nå någon sorts framgångar över huvudtaget utan ett par uns cynism, eller beräknelighet, med sig i bagaget. Och vem definierar begreppet? Den som förlorar på att någon tänkt ett par steg längre? Vi har kritiserat Spanien en del för att inte spela på toppen av sin kapacitet. Men ser man till turneringen i helhet såhär långt kan man urskönja en successiv upptrappning, som mycket väl kan vara strategisk. Det är betryggande att veta att man hela tiden har ytterligare en eller ett par växlar att lägga i om det skulle komma att krävas av en. Nu har Spanien gått hela vägen till final, och då hoppas, och tror, jag att man kommer lägga in den här allra sista växeln. 

– Detsamma gäller Holland, tänker jag, som fått lite samma kritik. Men båda lagen har hela tiden lyckats höja sig över sig själva, man visar att man har mer att ge hela tiden och blir svåra att få grepp om; vill man vinna ett lopp som är långt gör man klokt i att inte ge allt man har redan i starten, då har man förbrukat för mycket av krafterna när de lite mer krävande etapperna kommer.

Robert (Holland)
– Skulle inte vilja säga att Holland har blivit cyniskt. Alla säger att de förväntade sig mer av Holland spelmässigt i det här mästerskapet, särskilt efter vad man fick se i EM 2008. Men vad många glömmer är att Holland mötte lag som ville gå framåt i EM, och det bäddade för snabba omställningar som i sin tur bjöd på vackra mål och övertygande resultat.

– Hittills i VM har Holland mött ett, kanske två lag, som har bjudit upp och då har vi också fått se prov på ett fint och roligt spel. Det var mot Brasilien i den andra halvleken och delvis i semifinalen mot Uruguay. I gruppspelet däremot var samtliga motståndare nöjda med en poäng på förhand och det i kombination med att Holland hade lite problem taktiskt samtidigt som motståndarna var grymt välorganiserade underlättade knappast för något skönspel.

– Laget och spelidén är i stort sett detsamma som i EM 2008, och då var det inget tal om cynism. Skillnaden nu är egentligen att van Marwijk har snackat mer försvar med laget och att Holland mestadels har stött på motstånd som inte bjuder på någonting och således har fått vunnit knappt. Är vi cyniska för det? Hade vi anklagats för att vara cyniska om vi hade tagit bättre tillvara på våra chanser och utökat vår segermarginal?

Robert (Spanien)
– Jag ska hålla mig kort när det gäller Holland eftersom jag inte är tillräckligt insatt i hur laget utvecklats. Men högst ovetenskapligt känns det som att Holland blivit mer ett lag än tidigare. Visst finns det superstjärnor men inte alls lika framträdande som exempelvis Bergkampf eller Davids. Dagens oranje verkar mer stabila och är de största spelarna Robben och Sneijder då har man ett bra kollektiv. Därför har Holland plötsligt lyckats när de tidigare generationerna gått bet.

– Vad gäller Spanien, EM-guldet undantaget, så har man aldrig vunnit något i modern tid. Men med de spelare de har nu (kolla bänken?!) så ska det inte gå att misslyckas. Spanien är helt enkelt för bra för att tidigare misslyckanden och misstag ska ens vara en faktor. Och det med förbundskaptener som inte blivit annat än kritiserade. Vicente del Bosque är en utmärkt ledare men det känns istället som att lagets spel bottnar i FC Barcelona. Och med sju katalanska spelare på planen i semifinalen mot Tyskland fattas bara annat. Real Madridsupportrarna får ursäkta men det går inte att blunda för det. Det spanska landslaget skrödar framgångar eftersom de just nu är en toppad version av Barcelona. Ett lag som är sammanspelt sedan flera säsonger tillbaka och vunnit det mesta. Spelarna själva vet vad de kan göra och går därför inte på minor som tidigare generationers spanska lag gjort. Loserstämpeln är borta sedan EM 2008 och den ser vi aldrig igen. Var så säkra.







Jämfört med Brasilien och Tyskland hade Spanien och Holland bekväma lottningar i gruppspelet, och gick lite på sparlåga de första matcherna. Hur mycket betyder egentligen lottningen? Vilka andra faktorer, förutom lagens kvalité, spelar in i att de har tagit sig till final?

Robert (Holland)
– Spelarna och tränarna själva säger att det inte finns några enkla matcher i nuförtiden. Man kan inte längre gå på halvfart och ta för givet att man ska vinna, utan man måste alltid ge sitt yttersta oavsett om det är Japan eller Brasilien som står på andra sidan.

– Det är en sanning med modifikation. Jag menar, möter man Brasilien är det standard att spelarna offrar sig mer än om man möter Japan. I alla fall, jag tror absolut att Holland kan ha dragit fördel av att inte ha behövt spela ut hela sitt register på vägen till finalen.

Nina (Spanien)

– Det är klart att lottningen är betydelsefull, men mer för lag som Nordkorea än Holland och Spanien vilkas kapacitet att besegra 'alla' (utom Schweiz förstås) är större, skulle jag vilja påstå. Enda 'risken' är väl att man riskerar få en trögare start med 'sämre' motstånd inledningsvis - då får man göra som de här båda lagen gjort, visa att man kan trappa upp sitt spel när det krävs. Annars tycker jag att det allra mest avgörande i turneringar som spelas med så pass få matcher är dagsformen.

– Någons dåliga dag kan grusa drömmen för många, medan en annas alldeles exceptionella dag kan förverkliga den för minst lika många andra. Bläckfisken Paul har ju förvisso spelat en väldigt avgörande roll på sitt sätt hittills - hans expertutlåtande om vem som vinner alltihop lär komma under fredag eftermiddag ; i skrivande stund har han bara talat om att Tyskland får bronset. All press på dem då?

Robert (Spanien)
– Klart att en bra lottning gynnar. Det ska man inte sticka under stol med. Det är en jäkla skillnad att som Uruguay få möta Sydkorea och Ghana i den andra rundan än som Tyskland att få England och Argentina. Å andra sidan kan det gynna att få spela på sin högstanivå tidigt också. Det är svårt det där. Spanien hade en enkel grupp, som nästan stjälpte dem ändå, men det är nästan i åttondelen man ska ha mest tur med lottningen. La Selección fick denna gången möta ett lag från detta VM´s "Dödens Grupp" och allt kunde tagit slut där. Nu gjorde det inte det och sedan dess har det flytit på.

– Även om jag är övertygad att det bästa laget kommer vinna VM så tror jag vilket som helst av alla kvartsfinallag kunde gjort det med lite tur. Slumpen ska inte underskattas. Hade Sverige exempelvis fått möta Italien i åttondelen i USA 1994 istället för Saudiarabien så hade sommaren inte alls varit lika magisk. Ja, ni fattar.






Till matchen. I mina ögon kretsar VM-finalen kring två spelgenier – Wesley Sneijder mot Xavi. Vilka avgörande dueller ser ni på planen?

Robert (Holland)
– Tror att den mest avgörande duellen kommer att utspelas mellan Hollands defensiva mittfält och Spaniens offensiva. Van Bommel mot Xavi och de Jong mot Iniesta. Vi såg vilket hot de två Barca-spelarna var när tyskarna misslyckades med att komma åt dem, men samtidigt såg vi hur frustrerade spanjorerna blev när paraguayanerna neutraliserade dem.

– Annars har vi Robben mot Capdevila (förmodligen den duell spanjorerna oroar sig för allra mest) och Kuyt mot Ramos. Ett holländskt universitet har studerat Robbens rörelser och kommit fram till att det inte är mänskligt att hänga med honom, så Capdevila lär tänka om både en och två gånger innan han går framåt. Ramos å sin sida kommer, likt Maicon, att ha Kuyt efter sig konstant. Det lär påverka spanjorernas spelbredd.

Robert (Spanien)
– Kommer det spanska tiqui-taqaspelet igång kommer det vara den faktor som avgör. Med den rörlighet spanjorerna har kvittar det hur bra Sneijder spelar. Den hjälp Xavi får av Iniesta, Busquets och Xabi Alonso samt ytterbackarna Sergio Ramos och Capdevila är ovärderlig och det gör att spanjorerna alltid är väl samlade, alltid har någon att spela till, alltid är rättvända. Kort sagt. Det känns som att spanjorerna är många fler på planen. Och det har Holland ingen motsvarighet till. Hollands hopp står till de fasta situationerna. Det ironiska är att lagen påverkat varandra så mycket genom alla tider att de borde känna varandra mer än väl. Cruyff la grunden till dagens Barca som idag är grunden till landslaget och så vidare. 

Nina (Spanien)
– Det ska bli intrerssant att se om Puyol kan göra en match liknande den han gjorde nu mot Tyskland senast, och tackla snabba spelare som Robben och Sneijder. De avgörande duellerna lär förmodligen äga rum på mitten, Holland har ett bra mittfält, Spanien likaså. Mark Van Bommel vs Xavi kan också bli spännande. Tror det blir Van Bommel som försöker stänga ytor för Xavi på mitten. Sedan undrar jag om det blir på Heitinga som lotten att punktmarkera David Villa faller? Klarar han av det?



Ta nu en titt på motståndarlaget. Vilka styrkor och svagheter ser du hos dem? Vem fruktar du mest?

Robert (Spanien)
– Holland är som jag sa tidigare ett starkt lag. Nästan skandinaviskt disciplinerat med det undantag att de faktiskt kan attackera flitigt också. Det är tveklöst en stor styrka. En svaghet för Holland och därmed ett positivt tecken för Spanien är att Sneijder och Robben känns mycket bekanta för de spanska försvararna. Arjen Robben i all ära, mannen har ett fantastiskt skott, men det är inte så att han gärna fortsätter springa längs kanten och slår ett inlägg med högern. Karln bryter alltid in i banan och det kan del Bosques mannar.

– Det jag istället fruktar mest är Hollands hunger. Finalen på söndag är den tredje i landets historia, den senaste 1978, och landet får bara inte förlora en till. Det här är en gyllene chans för VM´s hitills enda lag som vunnit alla sina matcher att reparera skadan från de tidigare förlusterna. 

Nina (Spanien)
– Hollands främsta styrka är den att de spelar som ett lag hela tiden, alla jobbar för varandra och man har en vinnande inställning som kan vända runt underlägen. De har dessutom vunnit alla sina matcher såhär långt, så de har vinden i ryggen, något som tenderar få lag att överprestera. Svagheten på förhand är defensiven. Ingen vidare vänsterkant. Och spelar de inte ganska likt Tyskland? Kommer de att vara lika rädda som tyskarna ändå var (för de vågade inte hitta på särskilt mycket, i ärlighetens namn) när de möter Spanien? Jag tror förvisso inte det, holländarna sade sig ju hoppas få möta Spanien i final, och med ett sådant uttalande räknar jag med att det finns en plan. Dirk Kuyt säger såhär: "Tyskarna lät sig blockeras av sin rädsla, vi spelar inte på det sättet." 

– Om de vågar pressa högt kommer det att bli farligt; de har fler individuellt skickliga spelare än vad Chile och Paraguay (de två lag som verkligen vågat bjuda Spanien på en match hittills) hade. Liksom 'oss' 

Robert (Holland)
– Spanien är ett komplett lag som tack vare sin bollskicklighet har förmågan att tvinga motståndarlaget att rätta sig efter dem, oavsett vad det heter. Många säger att Tyskland hade en dålig dag mot Spanien, men frågan är om det inte var Spanien som gjorde det till en dålig dag för Tyskland. Möjligtvis en kombination av båda men jag tror inte att det bara var Tyskland som var dåliga.

– Deras svagheter är väl när de pressas högt upp och inte tillåts komma till rätta med sitt spel. Då blir de frustrerade. Dessutom har de ingen plan B, men å andra sidan brukar deras metodiska bollrullande allt som oftast betala sig till slut. Sen har de haft problem med målskyttet, och har visat sig vara väldigt beroende av att Villa kliver fram nu när det inte har funkat för Torres. Det faktum att Villa lever upp till pressen och gör mål på löpande band gör att han är en spelare man fruktar lite extra. Men han är en av väldigt få, om inte den enda, man faktiskt fruktar.

Ge tre orsaker till varför ditt lag VM-guld!

Robert (Holland)
1. Mentaliteten: Efter upphämtningen mot Brasilien vet Holland att man kan hämta upp ett underläge mot vilket lag som helst. Det känns nog skönt för spelarna att man har fått känna på hur det är att ligga under och bli utspelade för att sedan göra en total helomvändning. Då blir paniken i alla fall mindre om Spanien skulle inleda målskyttet med ett tidigt mål.

2. Nu eller aldrig: Det är dags att Holland får betalt för allt man har bidragit med till världsfotbollen, och nu har vi en gyllene chans. Nyckelspelare som Sneijder, Robben, Kuyt och van Bommel är inne i sin bästa form någonsin och tar man inte chansen nu är det kanske för sent sen. För om fyra år kommer Robben inte att vara lika explosiv, Kuyt kommer inte att orka lika mycket och van Bommel kommer att ha lagt av. Som sagt, det är nu eller aldrig!

3. Bläckfisken Paul: Han tippade fel i EM-finalen för två år sedan efter att ha tippat rätt i alla föregående matcher. Nu har han tippat att Spanien tar hem det efter att ha haft rätt i alla föregående matcher. Det kan väl bara betyda en sak?

Nina (Spanien)
1. En vinnande inställning. 

2. David Villa. 

3. Iker Casillas.
(Men visst vore det en liten skön näsknäpp om den hårt kritiserade Fernando Torres fick avgöra finalen, ändå? Skulle det i så fall göra de dåliga matchern han gjort 'bra' också?)


Robert (Spanien)
1. Vinnarmentaliteten. De spanska spelarna är vana vinnare och med ett VM-guld har vissa av Barcaspelarna vunnit allt som bara går i fotbollsvärlden under endast två år. 

2. David Villa - världens pålitligaste målskytt. 

3. Bredden. Har någon en dålig dag, går det tungt i matchen? Ja då sitter Fernando Torres, Cesc Fabregas och David Silva på bänken. Känn på den ni!


¤ ¤ ¤ 


Har världsfotbollen blivit mindre cynisk?
Vilka vinner?
Vem avgör matchen?
Diskutera nedan - men håll god ton!

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2010-07-10 10:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2010