2021 tecken om EM 2020: En fråga om format

2021 tecken om EM 2020: En fråga om format

Hade Skottland klarat av att hålla 0-0 mot England om EM varit en 16- eller 32-lagsturnering?

Eller, med tanke på hur bra skottarna var, hade England klara att hålla 0-0 mot Skottland om EM varit en 16- eller 32-lagsturnering?

Frågan är relevant. Expansionen av turneringen från 16 lag till 24 förändrar förutsättningarna.

Första turneringen med nya formatet var 2016 och vi fick ett gruppspel fyllt av oavgjorda matcher, präglat av riskminimerande fotboll.

När fyra av sex grupptreor går vidare från gruppspelet finns en studsmatta, en säkerhetsventil, som sänker insatserna och minskar fördelarna med att ta risk.

Tar man tre kryss i gruppspelet, som blivande mästarna Portugal gjorde senast, finns hyfsade chanser till avancemang (tittar man på andra turneringar, exempelvis Copa America eller VM 1982-94, där två tredjedelar av grupptreorna gått vidare är det ungefär 50/50 om det krävs fyra eller tre poäng).

Vinner man en match behöver man nästan alltid bara en poäng på de återstående två matcherna.

Det påverkar spelet. Vi såg det väldigt tydligt i Grupp D igår. I England-Skottland, där oavgjort var acceptabelt för båda lagen. Men framför allt i Kroatien-Tjeckien, där båda lagen var väldigt nöjda med 1-1 under slutminuterna. I en turnering där bara två lag går vidare från gruppen hade de kroaterna varit piskade att gå framåt sista kvarten (och med tanke på hur grådaskigt Kroatien ser ut i år hade det säkert slutat med att tjeckerna kontrat in 2-1).

Ikväll möter Tyskland (som förlorade premiären, men möter Ungern i sista omgången) Portugal (som har tre poäng på kontot). Det är inte alls säkert att det blir 0-0 eller 1-1, men jag är helt säker på att sannolikheten för det är högre än om vi haft en EM-turnering med 16 eller 24 lag.

I Grupp D-avslutningen på tisdag möts tvåan Ukraina och trean Österrike (båda har tre poäng) och blir det oavgjort går med största säkerhet båda vidare, de sistnämnda som en av de bästa treorna. Incitamenten för att gå för seger om det står 1-1 med tjugo kvar är inte starka.

Det här med att gå vidare som trea och sätta stort avtryck i slutspelet finns det förresten många exempel på i VM-historien: Roberto Baggios Italien i 1994 (silver), det defensiva Argentina i 1990 (silver) och det efter gruppspelet förvandlade Belgien 1986 (fyra). I Copa America har det blivit silver för Uruguay 1999, Paraguay 2011 och Peru 2019.
 
* * * 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-06-19 14:08:00
Author

Fler artiklar om EM 2020