2021 tecken om EM 2020: Southgate är EM:s Trapattoni

2021 tecken om EM 2020: Southgate är EM:s Trapattoni

Efter alla galna och intensiva åttondelar och kvartsfinaler var det ganska skönt med en lugnare tillställning på lördagskvällen. En bra bakgrundsmatch med lite Prosecco till det återhållsamma firandet av den danska semifinalplatsen.

I Rom fick vi se det här mästerskapets Giovanni Trapattoni, Gareth Southgate, leda England till femte raka hållna nollan och landets sjätte mästerskapssemi någonsin.

De fortsätter att mala sig igenom EM. Det var knappast någon bländande fotboll idag heller. Minimalt risktagande igenom en vaggande första halvlek där Ukraina faktiskt hade lika många avslut. Därefter en snabb teknisk knockout i andra ronden följd av ren defilering där man hade råd att helt spara Jack Graelish och Phil Foden och dessutom ge Harry Kane och Raheem Sterling välbehövlig vila. Såklart en stor fördel i en kompakt turnering där samtliga övriga kvarvarande lag haft en betydligt mer kraftkrävande väg fram till semifinal.

Jag skulle dock säga att läget var liknande för tre år sedan i VM: Gäspning till gruppspel, psykologiskt stärkande straffläggningsvinst mot Colombia och därefter klar seger mot trött Sverige i kvarten. Den gången höll  Southgates lag inte alls i de avslutande matcherna.

Men den gången spelade de semifinalen mot Kroatien i Moskva. Nu ska de, efter den här lilla weekend-trippen till Rom, tillbaka till Wembley. I gruppspelet var de knappt 20000 där. I åttondelen 40000. I semifinal och final ska fler än 60000 få komma in på arenan. Stegras Englands prestationer i samma takt? I så fall tar de nog guldet.

Sagan om Ukraina 2021 är slut. De var ett begränsat lag, men även sådana kan gå långt i mästerskap om de har spelare med hög individuell skicklighet, matchvinnartyper. Och det hade de verkligen, som vi såg redan i första matchen mot Holland när Jarmolenko och Jaremtjuk gjorde 2-0 till 2-2. Sedan fick ju Sverige bittert uppleva vad Oleksandr Zintjenko kunde ställa till med.

Ändå var det väl omöjligt att se dagens match utan att tänka att det borde varit vi. Kanske inte att det borde varit Sverige som gick till semifinal, men åtminstone Sverige som avvecklade det ukrainska deltagandet i EM 2020.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-07-04 01:35:24
Author

Fler artiklar om EM 2020