Dagens Spel: Fasta situationerna avgör?
Larsson har stora möjligheter att leverera avgörande hörnor och frisparkar mot Ukraina.

Dagens Spel: Fasta situationerna avgör?

Måndagens EM-åttondelar hamnade historieböckerna - dramatiska 3-3-matcher som gick hela 120-minutersdistansen. På tisdagskvällen väntar England-Tyskland och Sverige-Ukraina. Dagens Spels experter analyserar och tar tydlig spelställning.

England-Tyskland (kl. 18:00)

England är det enda EM-laget med hemmafördel till och med åttondelsfinalen och om det vill sig väl får de även spela framtida semifinal och final här på Wembley. Southgates lag har dock inte utstrålat "EM-vinnare" i deras föregående tre Wembley-matcher - två knappa vinster mot Kroatien och Tjeckien samt en 0-0-flopp mot lillebror Skottland. Det krävs en tydlig nivåhöjning mot Tyskland.

England har gått för säkerhet först hittills där de efter att ha tagit ledning i matcherna fallit tillbaka snarare än att fortsätta gå hårt för ett andra mål. Det har gett en bra defensiv statistik med få tillsläppta målchanser och inte ett enda insläppt mål. Det är emellertid allvarligt oroande att Englands på pappret gyllene offensiv haft så få guldaktioner. Tilltänkte huvudstjärnan Kane är mållös. Misstankar finns att såväl Kane som några av de andra engelska stjärnorna gått in med lite för slitna ben efter en extremt krävande ligasäsong. Det kanske inte finns bensin för att göra 110% här?

Jämfört med sista gruppmatchen mot Tjeckien så får England tillbaka tidigare coronaisolerade Chilwell och Mount. Duon har dock varit frånvarande från lagträning i tiotalet dagar och det bekymrar. Normalt sett behöver man åtminstone en veckas full träning för match. Det är således inte troligt att någon av dem startar här. Enligt trovärdiga rykten på tisdagsmorgonen så lutar det dessutom åt att Southgate kan bänka både Foden och Grealish till förmån för bland annat Saka. Vi vill starkt ifrågasätta ett sådant eventuellt beslut då Foden och Grealish är spelare som verkligen kan göra skillnad. All heder åt Saka, men vi skulle välja diamanterna Foden och/eller Grealish till den engelska elvan sju dagar i veckan.

Tyskland fick göra skäl för EM-bonuspengarna när de kravlade sig vidare från EM:s tuffaste grupp som grupptvåa. Det var vinsten med 4-2 i match två mot Portugal som blev avancemangsnyckel. Tyskland spelade möjligen hela EM:s enskilt bästa laginsats där. Det var en brutal anstormning av Portugal vars normalt sett relativt stabila defensiv blev lurad gång efter annan. Tyskland spelade EM-guldfotboll där framförallt mittfältstrion Gosens, Kimmich och Kroos samt anfallaren Havertz stack ut ur mängden.

Många undrar kanske vad Tyskland höll på med i tredje gruppmatchen mot Ungern - 2-2 efter dubbla underlägen - fast vi vill nyansera den floppen. Dels lämnade viktige anfallaren Müller återbud sent inför matchen och han saknades sannerligen. Dels öste ner nästan monsunregn under matchen som gjorde det ovanligt svårspelat. Dels förtjänade Tyskland bättre målresultat än 2-2. Tyskland kontrollerade matchbilden och skapade betydligt fler målchanser än ett turligt Ungern.

Inför kvällens utslagsmatch har Tyskland Müller tillbaka och en även i övrigt frisk trupp. Enda frågetecknet finns kring mittfältaren Gündogan, men han var med på träningen och lär vara uttagbar. Förbundskapten Löw förväntas ändå välja Göretzka som har stått för pigga inhopp och troligen förtjänar startchansen. Hur Tyskland än formerar sig så är laget minst lika starkt som det engelska.

Spelbolagen har valt fel lag som favorit i England. Vi gillar oddset på att Tyskland triumferar och tar kvartsfinalbiljetten genom spelalternativet "Lag som går vidare" Tyskland till 2.10 hos Unibet.

Sverige-Ukraina (kl. 21:00)

Sverige har haft en drömlik utdelning i turneringen - sju av nio möjliga poäng inklusive gruppseger. Ukraina kommer hit efter att ha haft negativa interna krissamtal då deras gruppspelsprestation var mer bräcklig än stark. Ukraina förlorade sista måstematchen mot Österrike och kunde ha åkt ut på det, men de slank till slut turligt vidare som fjärde och sista grupptrea.

Sverige har under framfarten kombinerat de nyttiga komponenterna samspelt lagspel plus ett flertal skinande individuella topprestationer. Om Olsen och Isak stal rubrikerna i de första matcherna så var det Forsbergs, Claessons och framförallt Kulusevskis tur att glänsa individuellt i senaste 3-2-vinsten mot Polen. Förbundskapten Janne Andersson har en angenäm uppgift att välja elvan. Han vet dessutom att han har tillgång till en bänk av spelare som definitivt kan ersätta de startande med likvärdig kapacitet. Hur länge sedan var det ett svensk landslag hade sådan här bredd?

Fotbolldirekt avslöjade kvällen innan denna match att Sveriges elva blir som den senaste med en anmärkningsvärd förändring: Berg petas och Kulusevski får gå in bredvid Isak som startanfallare. Det finns två intressanta perspektiv med det bytet. För det första så är det Kulusevski/Isak som visat i särklass bäst individuell form i EM. För det andra så både tränade och matchade de två tillsammans under EM-uppvärmningen så samspelet borde redan vara välutvecklat. Det finns alla möjligheter för att kvällens match blir den anfallsmässigt bästa hittills. Poppa popcornen!

En aspekt som kan bli extra avgörande mot just Ukraina är Sverige troliga övertag i samband med fasta situationer. Sverige har två av EM:s bästa leverantörer i Forsberg och Larsson som kommer att turas om gällande både hörnor och frisparkar. Inne i straffområdet finns flera väldigt nickstarka spelare där främst Danielson skulle kunna måla likt han gjorde framgångsrikt i EM-uppladdningen. Ukraina är ett kortväxt lag som har stora svagheter vid fasta situationer. Det är ingen slump att Ukraina släppte in ett nickmål mot Österrike och även mötte utmaningar på fasta mot Nederländerna.

Det är alltså i flera avseenden fördel Sverige. Den djärve går på raka Sverige-ettan, men vi erkänner möjligheten att det här kan bli ett 120-minutersmaraton och föredrar det starkare alternativet "Lag som går vidare" Sverige till oddset 1.63 hos Unibet.

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-29 13:11:45
Author

Fler artiklar om EM 2020