Dagens Spel: Sverige tröttar ut Hamsik?
Varken stiliga glasögon eller mohikanfrisyr lär rädda Hamsik från fotbollsfysikens stränga lagar.

Dagens Spel: Sverige tröttar ut Hamsik?

Sverige-Slovakien möts i EM:s tidiga fredagsmatch. Sveriges kollektiv slet hårt mot Spanien, men fredagens enskilt tröttaste spelare lär återfinnas i motståndarlaget. Kolla in Dagens Spels EM-matchanalyser och bästa fredagstips.

Sverige-Slovakien (kl. 15:00)

Sverige laddar upp för ny EM-duell blott dagar efter intensiva 0-0 mot Spanien i svettiga Sevilla. Det blev en del rubriker när Sverige i veckan omdisponerade en träningsdag och lät spelarna ta ledigt om de ville ("frivillig träning"). Det är emellertid inte läge att vara orolig kring om Sverige orkar återhämta sig. Sveriges ledarstab är inte enbart välbesatt på förbundskaptensposten i Janne Andersson. Det finns en stark medicinsk stab som kan allt om effektiv återhämtning inom fotboll. Sverige - om något landslag - bör hantera återhämtningen mellan EM-matcher synnerligen bra.

Det finns starkare skäl att ifrågasätta Slovakiens fitnesstatus i matchen. Redan inför EM hade Slovakien ett antal småskadade spelare och flera kunde inte gå fullt i genrepsmatcherna. Nyckelspelaren Hamsik kunde exempelvis inte spela en enda minut i uppladdningsmatcherna. Trots det valde Slovakien att matcha Hamsik i hela 90 minuter mot Polen. Det är ett beslut som kan komma att bita Slovakien i baken under resten av EM.

En fotbollsspelare som just kommer tillbaka som matchotränad bör i stort sett aldrig gå på 90-minutersuppgifter direkt i återkomsten. Gamle Hamsik har dessutom fått få vilodagar mellan Polen och Sverige. Laget, Hamsik och förbundskaptenen ställs därmed mellan ett val som liknar det mellan pest eller kolera. Det ena är att chansa med 90 nya minuter med risk för att Hamsiks lungor tar slut efter någon timme eller att han skadas. Det andra är begränsa minuterna så att han klarar att spela fullt igen i gruppomgång tre.

Som om "fallet Hamsik" inte vore det enda orosmolnet på Slovakiens Sverige-horisont så drabbades laget av ytterligare en kännbar smäll dygnet inför match: ett coronautbrott i och omkring truppen. Minst två individer testade positivt. Dels en icke-namngiven ledare och dels reservmittbacken Denis Vavro. Det finns även lösa uppgifter om att busschauffören ska ha varit ett tredje fall. Visar det sig att det har pågått smittspridning i lagets buss så är det förstås extra allvarligt för alla inblandade. Kommer ytterligare fall att dimpa ner vilken dag som helst...?

De direkta sportsliga villkoren berörs inte så mycket av att några enstaka får avstå matchen mot Sverige. Situationen gör dock att Slovakiens tilltänkta matchuppladdning indirekt störs av diverse åtgärder för att begränsa spridning. Vi har färskt minne av hur dramatiskt det var första dygnet när Kulusevski (som för övrigt är tillbaka här) testades positivt. Tänk att tvingas in i en dylik karusell dagen inför en EM-match. Tuffa tider, minsann!

Vi tar gärna ordentlig ställning för det bättre och fräschare laget. Sverige kan spelas till vinnaroddset 1.90 hos Unibet!

Kroatien-Tjeckien (kl. 18:00)

Här möts ett Kroatien som kommer med en svidande fast målmässigt knapp 0-1-premiärförlust mot England mot ett Tjeckien som fått vittring efter 2-0-vinsten mot Skottland. På ytan kan det locka somliga att luta åt Tjeckiens håll. Vi vill dock lyfta ett varningens finger för att saker och ting är mer komplicerade än så.

Kroatiens 0-1-förlust mot England må ha innehållit svaghetstendenser - särskilt i början av första halvlek och enstaka delar av andra - men det var inte tal om någon större genomklappning. Det såg snarare ut som att Kroatien vissa stunder stod upp riktigt bra mot förhandsfavoriten. Problemet var - och är sedan länge - att Kroatiens anfallsspelare levererar för få målchanser och mål. Det experimenterades desperat med Rebic från start mot England. Testet föll inget vidare väl ut. Inför denna match övervägs det att satsa på Kramaric. Intressant, men knappast en universallösning.

Tjeckien klarade sig klart bättre i EM-premiären med tre poäng inkasserade. Ingen kan förstås klaga på resultatet 2-0 mot Skottland på skotsk mark. Det var stor uppvisning av anfallaren Schick som svarade för båda lagets mål, inklusive ett sensationellt precisionsrikt långskott. Det är dock svårt att förlita sig på att dylika individuella supernummer upprepas i vareviga match. Dessutom är Koratien naturligtvis väldigt väl förvarnat om just hur avgörande Schick är för Tjeckiens nuvarande anfallsproduktion. Kroatien bör skicka hårdbevakning deluxe på den skicklige Schick.

Att spela målsnålt är sällan världens roligaste spel, men nog kan även "tråkiga" spel vara ganska roliga om och när de vinner... Matchens starkaste spelval är Under 2.5 mål till 1.64 hos Unibet.

England-Skottland (kl. 21:00)

Wembley kommer att koka på fredagskvällen när de klassiska brittiska fotbollsrivalerna drabbar samman. I OS ska de tävla tillsammans med brittisk flagg, men i fotbolls-EM konkurrerar grannarna. England har länge varit storebror och detsamma gäller fortfarande. Det är dock värt att understryka att båda lagen har utvecklats mycket i det kreativa anfallsspelet under de senaste åren. De två lagen som tidigare var mer kända för fysik, dueller och närkamper har börjat premiera och lyfta upp fler finlirare. Det kan bli till ett sällsynt fotbollsattraktivt derby med lika delar finess som kamp.

England stod för en intetsägande EM-inledning när Kroatien slogs tillbaka med 1-0. Engelsmännens första 30 minuter var visserligen energiska och lovande, men de tappade omgående och slog av på takten rejält i andra halvlek. Det är troligt att den tidiga matchstarten (15:00 svensk tid, 14:00 engelsk tid) i svettig sommarvärme kring 30-strecket var en faktor bakom matchutvecklingen. Kanske kan denna sena kvällsmatch i mildare temperaturer hjälpa England att hålla uppe tempot längre här. Klart är att England behöver få igång de främsta offensivhoppen i större utsträckning. Det finns en enorm anfallsmässig spets i spelare som Kane, Sterling, Foden, Rashford, Grealish, m.fl.

Den spelare som England lär vara mest mån om att sätta i lägen och få igång är centralpunkten Kane. Kane är en spelare som älskar den här typen av stormatcher och kan lyfta sig med uppgiften. Skottland vet förstås om just hur farlig Kane kan vara, men räcker den vetskapen? Det skotska laget har flera spännande spelare fast det är inte direkt lagets backlinje med Hendry, Hanley, Forrest, Robertson och en skadeåterkommande Tierney som är den just nu starkaste lagdelen. Laget blev lite avslöjat redan i premiären mot Tjeckien där man fick stryk med 0-2-siffror.

Skottlands hopp står snarare till att det starka mittfältet med McTominay, Armstrong och McGinn ska stå upp tillräckligt mot Englands dito så att anfallsparet (ska vi gissa Dykes och Adams?) får kreativa bollar att jobba med. Ordet "kreativa" är här ett nyckelord då det nya, moderna Skottland sannerligen inte trivs med något fantasilöst långbollsspel. Det nya Skottland är lite som de brittiska öarnas Danmark med ambitionen att vara ett spelande lag. Det kan i sin tur göra att det både skapas ovanligt många egna skotska lägen och att motståndarna får lättare att såra Skottlands försvar.

Vi behöver för all inte komplicera spelletandet mer än nödvändigt. När spelbolaget Unibet presenterar specialspelalternativet "Skott på mål av spelaren" och erbjuder det iögonfallande oddset 1.80 på att Harry Kane hamnar på över 1.5 skott - ja, då är det givet att lasta in insatserna på sagda lir. Kane har stor chans att få iväg två avslut i denna sorts match mot denna sorts sårbart motstånd.

Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Dagens Spel2021-06-18 04:30:00
Author

Fler artiklar om EM 2020