EM-panelen: ”Italien är min favorit till guldet”

EM-panelen: ”Italien är min favorit till guldet”

Snack om omgång två, Sverige - Polen och spelare som imponerat.

Vi snackar ned den andra omgången, spelare som imponerat, Sveriges kommande match och nationer som gjort oss besvikna. Svarar gör två landslagsredaktioner här på SvenskaFans.

EM-panelen består av:
Harald Åberg, Sverige-red
Erik Karlsson, Frankrike-red

Två av tre omgångar är spelade. Dina tankar om mästerskapet så här långt?

Harald: - EM 2020 - Mästerskapet då vi blev demonstrerade för hur nivåskillnaden på publik, kan påverka matcher. Fullsatt är såklart alltid att föredra, men när det ena matchen är 15 000 på läktaren, alla uppdelade i enskilda små pandemi-grupperingar, mot chocken i Budapest med 55 000 galna Ungrare - är man glad att man fått se båda. För vilken jädra grej det var. Inte ens världsettan kunde hantera det. Griezmann avslöjade efteråt att spelarna inte kunde höra varandra och därför inte kommunicera lika bra. Det märktes helt klart när de på förhand ojämna lagen slogs samman i vad som kändes som en helt jämn drabbning. Rysningar. Snälla låt finalen spelas här framför denna publik. 

Erik: - Mästerskapets uppbyggnad - med hemmafördel för vissa lag och det ständiga resandet - är en flopp, i min bok. I övrigt, ett välspelat och mycket öppet EM där många lag har chansen att gå hela vägen. Inledningsvis har laget och spelmetod triumferat över den individuella skickligheten och enskilda spelares prestationer. Noterbart att Italien, Holland, Belgien, Tyskland är de enda lagen som kan kombinera speldominans med resultat. 

Apropå Italien. Roberto Mancinis första fälttåg är över. Nästa stopp:slutspel. Utgången verkar ha förbluffat en hel fotbollsvärld. På mindre än en vecka genomförde den glänsande, fartfyllda, hungriga armé-Gli Azzurri. Ett fälttåg som knäckte Turkiet och demolerade Schweiz.



Jag är förvånad över experters höjda ögonbryn, jag menar, deras segertåg och dominans har pågått under ett års tid, hur kan det gå obemärkt förbi? Det är fortfarande tidigt och inga medaljer delas ut efter gruppspelet, men jag sa innan mästerskapet och vidhåller nu, att Italien är min favorit till guldet. 

Finns det någon spelare som du vill lyfta fram så här långt?

Harald: - Alexander är väl namnet på allas läppar så här långt, nationellt som internationellt. Vilken fart han har vår nyckfulle stjärna som, utan att ha gjort mål, lämnat ett enormt avtryck så här långt. Det går även att prata om ångloket Lukaku, veterangeneralen Ronaldo och Patrick Schick som alla tre gjort många mål. Men det mest imponerande måste jag ändå säga är Kevin De Bruynes inhopp mot Danmark. Mästerskap är så otroligt för att det är ett direkt kliv in på den stora scenen. Mindre namnkunniga spelare får därför allt som oftast sitt stora genombrott i ett mästerskap. Vi har sett det många gånger förut, kanske är det precis vad Isak håller på att göra just detta mästerskap, även fast han för många även internationellt inte är en doldis. Men, det finns även någonting väldigt mäktigt med att se redan etablerade världsstjärnor visa var skåpet ska stå.

Jag tvingas lite motvilligt såklart nämna Ronaldo som redan gjort tre mål och en assist så här långt, men framförallt Kevin De Bruyne. Efter skadan i CL-finalen hoppar han in i andra halvlek och visar upp den helt otroliga höjd han har. Jag menar först och främst, hans vackra viktiga framspel till Thorgan Hazard. Kvitteringen följer han upp det med att avfyra en låg matchvinnande projektil med fel fot… nä vänster fot bara, det verkar inte finnas någon fel fot för Kevin. Han kommer in, vänder matchen med sin ren och skära överlägsenhet och i respekt så väljer han att inte fira mot det brutna, traumatiserade Danmark. Vilken otrolig klass på alla plan, fan all jädra respekt alltså. 

Erik: - Robin Gosens, Alexander Isak, Nico Barella och Denzel Dumfries. En annan detalj jag imponerats över är Renato Sanches balans och förmåga att hantera kroppstacklingar och dueller, nyskaparen Sanches har tagit "the reverse hit" till fotbollen, likt Peter Forsberg gjorde till ishockeyn. 

Vad säger du om Sveriges matcher? Hur går det mot Polen?

Harald: - Det känns så typiskt Sverige att med ett gammalt traditionellt taktikspel, lyckas knipa en förstaplats i en på förhand tuff grupp. Än har vi inte fått se prov på den sylvassa offensiven spelarmaterialet erbjuder. Än har vi inte sett någon övertygande seger. Än har vi inte sett mera mål. Men Janne Andersson är en taktiker. Ifall vi jämför med bragden i Ryssland när vi tog oss vidare från gruppen och knäckte vår internationella namne Switzerland (?) i åttondelen, så såg det inte så mycket bättre ut… än. Det var i sista matchen i gruppen, Sverige med kniven mot strupen gjorde både tacos, enchiladas och fajitas av Mexiko när vi rullade hem 3-0. Då hade vi förlorat mot favoriten Tyskland och gjort samma resultat som nu, 1-0 på straff mot Sydkorea. Nu vann vi mot Slovakien och tog istället poäng mot favoriten Spanien.



Sista matchen mot Polen blir jobbig eftersom att Lewandowski och gänget måste vinna, men hallå? Det är väl rätt rimligt att möta ett lag i ett mästerskap som vill vinna? Förstår inte varför det skulle vara mer skrämmande att möta ett lag som har kniven mot strupen, det är ju en taktikers dröm att möta ett desperat lag, och vi har Janne. Med en vad man förstått ivrig Dejan Kulusevski tillbaka, en lysande Isak och en nu målbekant Emil Forsberg - har Polen mycket att grubbla över. 

Erik: - Jag tror på seger mot Polen och därmed gruppseger för Sverige. Polen är ett bättre lag, men jag tror matchbilden passar Sverige perfekt. Lämna över initiativet till Polen, låt de vara spelförande - för de kan inte hantera det. Senare växlar vi upp och gör två mål i andra halvlek, målskyttar Alexander Isak och Marcus Danielson. 

Är det någon nation som du blivit besviken på efter två omgångar?

Harald: - Danmark känns riktigt sorgligt. När Poulsen satte dit det tidiga ledningsmålet mot världsettan (enligt FIFAs världsranking) vattnades mina ögon fullständigt. Målfirandet var också speciellt för spelarna som lika chockade som omtumlade hade tagit sig tillbaka in i kampen igen efter den oerhörda inledningen i mästerskapet. Resultatet var nästan lika blytungt som tragedin och jag kan inte annat än känna med lillebror i detta EM. Hoppas att de kan reprisera bragden 1992 med seger mot Ryssland, och en hackig väg tillbaka in i värmen igen. Jag hejar på er Danmark. 

Erik: - Lag: Turkiet är på fallrepet, igen. Det är som en trasig skiva som upprepar sig. Inför varje mästerskap hör man: "Turkiet är en joker att gå långt", "De ser otroligt bra ut." Men nej, det verkar inte bli annorlunda i detta mästerskap. Hur är disciplinen och moralen i laget? Den luggslitna, odisciplinerade, obrydda Turkiska elvan gav upp halvvägs i mötet mot Wales. Hur kan man få ut så lite av så mycket kvalitet i spelartruppen? 

Spelare: Härmed efterlyser jag Bruno Fernandes, inte sett röken av honom. Jag begär inte poäng varje match, inte ens varannan eller var tredje. Men hela hans USP i Manchester United har varit att han alltid bidrar med mål och assist, garanten Fernandes har givits mandat att slå bort x-antal passningar varje match för att han alltid levererar. Men i Portugals landslag tenderar han att försvinna ur matcherna, tre mål och fyra assist på två år imponerar inte på mig. De två inledande matcherna i EM har inte varit bättre, han bidrar varken med poäng eller insats, Bruno kan bättre. 

(Frågorna ställdes innan Grupp A avslutades, vid publicering var Grupp A färdigspelad).

*** *** *** 

Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

* * * 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Fredrik Wiberg2021-06-21 12:52:00

Fler artiklar om EM 2020