”Det här är bara början” säger Eggert
"Det här är bara början" säger Eggert i en öppenhjärtig intervju med The Guardian.

”Det här är bara början” säger Eggert

Donald McRae i The Guardian har träffat West Hams ägare och ordförande Eggert Magnusson för en djuplodande intervju. Svenska Fans West Ham redaktion har fritt översatt den i sin helhet.

-Jag är en mycket, mycket upptagen man, säger Eggert Magnusson med den nya säsongen i antågande. Det är West Hams ordförandes favoritsätt att uttrycka sig för att understryka sin plats i hjärtat av en fotbollens såpopera. Under hans första nio månader på Upton Park har det varit många problem som sträckt sig från en kamp mot nedflyttning och överlevnad i säsongens sista match till märkliga spelarköp och en överhängande skadeståndstvist. En del andra tidsslukande faktorer som svek från överbetalda spelare och hotande poängavdrag har i alla fall gjort att den isländske multimiljonären inte har haft tråkigt sen han bytte från kak-affärer på Island till Premier Leauge affärer.

-Jag gillar att vara upptagen, säger han. Det är därför det känns så bra i West Ham. Varje morgon när jag vaknar finns det en ny tuff utmaning. Till och med de här sista månaderna, när det varit så mycket lidande med Tevez-affären så har det funnits många tillfällen till glädje. Det har varit en fantastisk tid.

Utanför planen har det varit omöjligt att upptäcka något spår av hur stor oenigheten egentligen varit vad det gäller ägandet av Carlos Tevez, vars fantastiska insats som fotbollsspelare symboliserades av målet han gjorde på Old Trafford vilket räddade West Ham kvar i Premier League i maj. Efter Sheffield Uniteds påföljande misslyckande att ändra Premier Leagues beslut om att ge West Ham böter på £5,5 miljoner för att ha brutit mot reglerna som gäller för tredjepartsägarskap av spelare, istället för poängavdrag, har Magnusson varit inblandad i en rättslig tvist med Tevez agent, Kia Joorabchian, angående vem som hade rätten att sälja den argentinske anfallaren till Manchester United. Kontroversen visade definitivt på en del av fotbollens mörka baksida.

-Jag var aldrig orolig att domen skulle gå emot oss, säger Magnusson. I den här affären glöms det ofta bort att spelaren alltid var registrerad hos West Ham. Det var så mycket spekulationer som inte var korrekt.

Han förbereder sig nu för att göra ett sista offentligt uttalande om Tevez-affären nu på torsdag. Fram till dess, citerandes lagliga restriktioner och nödvändigheten av att starta på nytt igen, väljer han att understryka åsikten som Alan Curbishley tidigare framfört, att West Ham har blivit ”samhällets fiende nummer 1”. Magnusson tycker det är olyckligt med den förändrade uppfattningen om klubben som tidigare mest var känt som ”the academy” i engelsk fotboll.

-Det sårar mig eftersom klubben har blivit draget i smutsen av en del av mina kollegor. West Ham har dragits ner och jag tycker inte det är rätt. Det sårar mig mest eftersom vad några få har beslutat borde inte bli en börda för hela klubben.

-Den andra sorgliga saker är att Tevez fastnade mitt i det. Han är en fantastisk kille, så entusiastisk vad det gäller fotboll och framgång. Jag hade älskat att få se honom fortsätta spela i West Hams tröja. Jag försökte verkligen göra det möjligt men, som den stora spelare han är, hade han ambitionen att spela i Champions League.

West Ham fick bara £2 miljoner för Tevez, samtidigt som Joorabchian gjorde en förnämlig vinst för sig själv, men klubben har ändå spenderat stort under försäsongen. Efter att ha betalat möjligen något inflaterade £23,5 miljoner för Craig Bellamy, Scott Parker, Fredrik Ljungberg och den nu skadade Julian Faubert, så har klubben blivit anklagad för att ha fått en överhettad ekonomi i Premier League till kokpunkten. Niall Quinn, Sunderlands ordförande, har hävdat att det lett till att priserna trissats omåttligt, ”…det som gör mig rädd är när människor som tjänat sina pengar i fastighetsbranschen eller genom att sälja kakburkar talar om för utmärkta managers vilka de ska köpa…”.

-Jag blev mycket förvånad när jag såg det, säger Magnusson. Han har utfört ett mycket bra arbete i Sunderland men jag tror att det där mest handlade om frustration när han gjorde uttalandena, snarare än att han skyllde på oss. Jag vet bättre än så och håller fortfarande Niall Quinn högt.

Han motsätter sig också kritiken över vilka löner som betalas av West Ham. Magnusson hävdar att ”summorna som förekommit i pressen har varit helt uppåt väggarna. Jag förstår dem inte”. Det finns en viss diskrepans mellan de summor som källorna hävdar betalas till Parker, Bellamy, Ljungberg och kanske mest förvånande av allt, Lucas Neill som alla ska ha löner runt £70-72 000 i veckan medan Magnusson tidigare sagt att toppspelarna i West Ham har £55 000. Han tvekar när frågan om taket på £55 000 ställs.

-Vi har en lönestruktur och taket ligger där eller ungefär där och vi vill inte gå över det. Så är det fortfarande.

Darren Bent blev enligt rykten erbjuden mer pengar av West Ham än av Tottenham, som han sedan skrev kontrakt med, men de £17 miljoner i transfersumma som Magnusson erbjöd Charlton var verkligen mycket pengar. Är Bent värd £2 miljoner mer än Thierry Henry?

-Det är svårt att uppskatta sånt. Spelare som Darren Bent, unga och engelska och som bevisat att de kan göra mål, kommer alltid att vara högt värderade. Om han fortsätter att göra mål kommer han fortfarande att vara värd massor om tre år. Och naturligtvis så kände min manager till allt om honom. Darren Bent är en mycket bra ung herre.

Kieron Dyer har en mer komplicerad personlighet. Ändå gick Newcastle United sin egen väg förra veckan när klubbens nya ägare Mike Ashley satte käppar i hjulen för mittfältarens övergång till West Ham efter att ha höjt övergångssumman från £6 miljoner till £8 miljoner i sista minuten. Något som förargade Magnusson.

-Det var mycket överraskande. Vi trodde att vi hade kommit överens med klubben och när han hade haft den medicinska undersökningen och allt var klart så kom det ett meddelande från deras ägare att de ville ha mer betalt. Det är något jag aldrig varit med om inom fotbollen tidigare. De hade redan gett oss tillstånd att prata med spelare så det är klart att jag är mycket besviken.

Curbishley har åtminstone blivit besparad återförenandet av Dyer och Lee Bowyer efter deras lilla slagsmål under match med Newcastle 2005. Han har redan tillräckligt att klara av när han ska vara manager för en grupp spelare som ofta verkar lika intresserade av sina bilar och semestrar mitt i säsongen som av överlevnad i Premier League.

-Det var flera faktorer som fick oss att betala dyrt förra säsongen, säger Magnusson. Jag blev tvingad att göra en del drastiska förändringar för att ändra på det.

Trots det var hans utnämnande av Alan Curbishley som ny manager långt ifrån en omedelbar framgång. Efter en seger på åtta matcher erkänner Magnusson att han var lite orolig.

-Jag var lite orolig då. Jag kunde se att något var fel i klubben och det tog Alan ganska lång tid att reda ut det. Jag tillät aldrig mig själv att ge upp hoppet och säga, Ok vi kommer att bli relegerade. När du är ordförande så är det sista du vill göra att visa desperation eller uppgivenhet. Jag kanske hade dåliga tankar en del kvällar men jag såg till att alltid verka optimistisk.

Ett av de mer ovanliga dragen i Magnussons karaktär är hans vana att regelbundet besöka West Hams Internet forum, förvisso som observatör snarare än som deltagare, för att lyssna av supportrarnas känslor.

-Det är mycket viktigt att veta vad folk tycker och tänker. I fotboll jobbar du med människor och känslor. Det är en mycket mer sentimental typ av affärer än kakor och aktier.

-Det var därför som segern på Old Traffor sista dagen på säsongen var mitt bästa ögonblick. Samtidigt var det just då som om luften gick ur mig. Jag kunde inte ens njuta av det förrän efter några dagar eftersom det kändes så overkligt. Det tog nästan en vecka innan jag kände att jag förstod vad vi hade gjort och glädjen kunnat sjunka in ordentligt.

För ett år sedan var allt annorlunda för Magnusson.

-I augusti förra året hade jag inte en aning om att jag skulle vara involverad i en Premier League, säger 60 åringen. Den möjligheten dök inte upp förrän i September och fram till dess hade jag funderat på att pensionera mig i USA. Jag har en del egendom där och då när jag var involverad i UEFA och FIFA och det isländska förbundet så funderade jag på att dra mig tillbaks.

När Magnusson blev tillfrågad av ett konsortium lett av Tony Cottee blev han övertygad. Möjligheten att jobba i Premier League överglänste charmen att dra sig tillbaks i Amerika. Cottee och hans partners byttes ut mot ett isländsk par i Magnusson och Bjorgolfur Gudmundsson, fotbollsspelaren som blev miljardär, och de genomförde ett £85 miljonersövertagande i november förra året.

-Jag har en mycket bra partner i Bjorgolfur (som äger 95% av företaget WH Holding). Vi har känt varandra i nästan 50 år och det är viktigt för West Ham att förstå, vi är tillsammans och vi gör det för fotbollen.

-Det tar tid men om två år så tror jag att vi ska slåss om UEFA och kanske även Champions League platser. Drömmen är att vi om 10 år ska se laget spela Champions League fotboll regelbundet på vår nya stadion. Vi vill bli mer lika klubbar som Barcelona och Real Madrid som har stora marknader. Jag tror att det är möjligt att tävla med den här typen av klubb.

Magnusson blinkar knappt när jag föreslår att en 60 000 personers arena i London skulle kosta i närheten av £250 miljoner.

-Den summan är inte så långt borta när du tar i beaktande vad transportkostnaderna blir (infrastruktur runt omkring, reds anm.). Vi väntar just nu på ett beslut om ett speciellt område och vi kommer att ha ett beslut före årsskiftet. Jag är säker på att vi kommer att bygga en ny stadion. Vi har supporterunderlaget för att behöva den kapaciteten.

Det går att ta på Magnussons upphetsning. Om det emellanåt ser ut som om hans skalliga huvud ska explodera av passion säger han att han är vid god vigör.

-Jag har god hälsa. Jag springer så fort som jag får tillfälle och har tid. Jag springer i en timme, ibland längre. Jag skulle kunna springa en maraton men det kommer jag inte att göra, jag är för tävlingsinriktad och skulle hata att bli omsprungen av några ungdomar. Jag kommer istället att koncentrera mig på att vara upptagen med West Ham. Det här är bara början.

Peter Larsson2007-08-07 13:40:00
Author

Fler artiklar om West Ham