Utan ny arena kommer Liverpool aldrig i kapp
Vad har ni gjort med vår klubb?

Utan ny arena kommer Liverpool aldrig i kapp

De siffror över de rikaste klubbarna i Europa som revisionsfirman Deloitte publicerar i dag visar kraftigt hur långt efter övriga engelska topplag Liverpool ligger när det gäller arenarelaterade inkomster. Manchester United tjänar som jämförelse 2,5 gånger mer, men en ekonomisk rådgivare som Liverpool Echo talat med talar skeptiskt om marknadens syns på Liverpools skuld och framtida investeringsbehov.

Enligt en rapport som revisionsfirman Deloitte publicerar i dag är Liverpool FC den sjunde rikaste klubben i Europa, men hela tre engelska klubbar ligger före i toppen och den största skillnaden är inkomster i samband med match där Liverpool är kraftigt distanserat av övriga toppklubbar i England. Behovet av en ny arena framstår som ytterst påtagligt.

Europas rikaste klubbar

1 Real Madrid £341,9M
2 FC Barcelona £311,6M
3 Man Utd £278,5M
4 Bayern München £246,6M
5 Arsenal £224,0M
6 Chelsea £206,4M
7 Liverpool £184,8M
8 Juventus £173,1M
9 Internazionale £167,4M
10 AC Milan £167,4M

15 Tottenham £113,0M
19 Man City £87,0M
20 Newcastle £86,0M
27 Everton £79,6M

Det riktigt intressanta framträder när man bryter ner ovanstående totalsummor i dess tre delar: matchdag, tv-avtal samt försäljning och reklam.

 Klubb  Matchdag  Tv-avtal  Försäljning  Totalt
 Man Utd
 108,8  99,7  70,0
 278,5
 Arsenal  100,1  75,8  48,1  224,0
 Chelsea  74,5  79,1  52,8  206,4
 Liverpool  42,5  74,6  67,7  184,8

Samtliga siffror i miljoner pund.

Som synes ligger Liverpool tillsammans med Manchester United klart före Arsenal och Chelsea när det gäller kommersiella intäkter och för tv-avtal har visserligen United ett försprång, men Liverpool matchar de båda Londonjättarna bra.

Men en jämförelse av intäkterna på matchdag blottar klyftan inom topp fyra som skillnaden mellan Liverpools gamla arena och framför allt Arsenal och Manchester Uniteds nybyggen. United har alltså inkomster som är 2,5 gånger Liverpools!

Deloitte skriver:

Liverpools planer på att bygga en ny arena med kapacitet för 73 000 åskådare i Stanley Park har legat på is under 2009 medan klubbens ägare väntar på rätt tidpunkt för att skaffa kapital.

Med 10 000 sittplatser avsedda för företag och sponsorer kommer de ökande intäkterna för den planerade arenan att vara en nyckel för Liverpool att minska klyftan till dess rivaler i Penningligan.

Enligt Deloitte kan så mycket som 40 % av alla inkomster härröra från VIP-platser på en nybyggd arena med moderna faciliteter. Under Premier Leagueeran har engelska klubbar byggt nytt för 2,4 miljarder pund.

James Dow, ekonomisk rådgivare för Dow Schofield Watts, har uttalat sig i Liverpool Echo om Liverpools situation:

"Liverpool dras med en rad problem.

Roman Abramovich har hanterat Chelseas skuld och Manchester United är i färd med sin återfinansieringsplan. Dessa klubbar vet var de står de kommande fem åren.

Liverpools skuld anses troligen för stor för en klubb av deras storlek och problemet är att marknaden inte längre finner en så hög skuld acceptabel. Lägg till det behovet av att förstärka truppen och sedan bygga en ny arena så inser du omfattningen av problemet.

De är inte annorlunda jämfört med vilken annan affärsrörelse eller hushåll som helst. Pengarna finns helt enkelt inte där just nu, så jag kan inte se hur de ska kunna överbrygga klyftan."

Även om Liverpool lyckas få till stånd en ny arena kommer inkomsterna till en början till stor del att gå till att betala av ränta på skulden. Så länge det handlar om att betala av ränta på lån tagna av ägarna kan man fråga sig om det gagnar klubben eller dem. Det är inte ovanligt, och Tom Hicks framhålls som en pionjär på området, att en ägare använder intäkterna för att betala ränta på ett lån taget för att köpa aktier i klubben.

I ett vidare perspektiv kallas det private equity (till skillnad från public equity som rör börsnoterade företag) och enligt Svenska Rikskapitalföreningen handlar det om "investeringar i onoterade företag med ett aktivt ägarengagemang” och "innefattar investeringar i privatpersoner i företag utan familjeanknytningar, investeringar i företag som befinner sig i frö-, uppstarts- eller expansionsfasen samt utköpsaffärer kompletterat med lånefinansiering".

I slutändan kan det enda sättet att få ihop pengar till den räntan vara att skära mer omkostnaderna maximalt, vilket för en fotbollsklubb rent praktiskt innebär köpstopp på nya spelare och lönesänkningar, i alla fall om man ska tro Liverpool Echo.

Dokument som cirkulerade tidigare i år i samband med att Manchester United sökte hjälp från banker att återfinansiera en skuld på £500M visade att Liverpools ärkerival betalade hela 14,25 % ränta på sin skuld. Ocker tror jag det kallas.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2010-03-02 21:47:00
Author

Fler artiklar om Liverpool