Anfield, 2024-01-01 21:00

Liverpool - Newcastle
4 - 2

Fem tankar efter Liverpool – Newcastle 4–2

Fem tankar efter Liverpool – Newcastle 4–2

Liverpool inledde 2024 på bästa möjliga vis med tre poäng hemma mot Newcastle. Trots en viss ineffektivitet från hemmalaget skulle övertaget bli för mycket för bortalaget. Detta och mer när redaktionen delar med sig av fem tankar efter årets första seger.

Ineffektivitet.
Liverpool fullkomligt körde över Newcastle och hade ett xG på strax över sju(!) mål. Trots det satt segern långt inne och var inte fullbordad förens Salah gjort mål på straff i den 86:e minuten. Det till följd av den ineffektiviteten som befinner sig i slutprodukten hos våra anfallare. Det är egentligen bara Mohamed Salah vars slutprodukt är på allra högsta nivå. I övrigt har vi ett anfall som skapar väldigt många chanser men som har förbaskat svårt att sätta dit bollarna, därför är det med viss rädsla som vi nu går in i en dryg månad utan egyptiern. Frågan är om Núñez, Díaz och Gakpo kan höja sig eller om Jota blir helt avgörande? Eller om helt enkelt mittfältet fortsätter att ta nästa nivå i dess målgörande. Den som lever får se.

Effektivitet.
Den lilla brasklapp som finns till punkten innan heter Diogo Jota. Portugisen har en tendens till att kanske inte alltid vara så vacker och bidra till spelet men en slutprodukt har han. I går blev det en vacker assist till Curtis Jones och sedan ett svandyk som ledde fram till Mohamed Salahs 4–2-mål. På två matcher har han nu dykt upp som gubben i lådan och avgjort för Liverpool, frågan är om han klarar av att klä sig den rollen en hel månad?

Nästa nivå.
Efter halva säsongen har vi fått se flera, oväntade, spelare steppa upp och ta nästa kliv. Jarell Quansah har tagit chansen att utmana på mittbacksplatsen, Joe Gomez har tagit chansen som vänsterback och stängt ner några av ligans främsta spelare. Harvey Elliott har varit super-sub nummer ett och så har Curtis Jones verkligen visat att han hör hemma i Liverpool. Den unga mittfältaren som flera, trots hans unga ålder, nästintill dömt ut har verkligen levlat upp sitt spel och är nästan det första namnet upp i mittfältstrion i dagsläget. I matchen mot Newcastle stod han för ytterligare en fin insats och fick kröna det med ett mål, mycket roligt att se ynglingarna ta för sig men också att se de lokala spelarna vara bärande i en titeljakt.

Matchcoachning.
Under de första sju-åtta åren som huvudtränare i Liverpool kunde man säga mycket positivt om Jürgen Klopp, men någon vidare bra matchcoach var han inte. Denna säsong har det dock blivit succé för Klopp. Det verkar som att något slagit slint, eller om ytterligare ett verktyg lagts till i verktygslådan för nu är känslan att Klopp lyckas med allt han gör.

Trippelbytet efter dryga timmen i går blev återigen helt avgörande, och denna gång var det kanske inte spelet som blev så värst mycket bättre som det varit i andra matcher utan i går lyckades han få in spelare som avgjorde matchen. Nu är snarare frågan om det finns något som han inte kan göra?

Frånvaron.
Gårdagens match blev den sista på ett tag för två nyckelsspelare. Mohamed Salah åker med sitt Egypten till Afrikanska mästerskapen och Wataru Endo tar med sitt Japan till de Asiatiska mästerskapen. Två tunga avbräck för Liverpool som kan bli av med båda två i upp till nio matcher i alla turneringar, något som inte ses som helt ologiskt då båda länderna tillhör favoriterna. Det blir väldigt intressant att se om Liverpool med nuvarande trupp kan lappa ihop dessa tapp eller om det bli en kortsiktig lösning på transfermarknaden. Mitt tips ligger på det förstnämnda och under den närmsta framtiden måste allt fokus ligga på tre poäng, inte på hur och stil.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-01-02 17:51:00
Author

Fler artiklar om Liverpool